Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σημαντικές απώλειες των δυνάμεων κατοχής

Αμερικανοί μισθοφόροι στο Αφγανιστάν σε πλήρη ετοιμότητα. Βλέπεις, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...

Associated Press

Αμερικανοί μισθοφόροι στο Αφγανιστάν σε πλήρη ετοιμότητα. Βλέπεις, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αλλος ένας Βρετανός στρατιώτης, που λάμβανε μέρος στην «Επιχείρηση Δάγκωμα Φιδιού» στην επαρχία Χελμάντ, με στόχο την εξόντωση μαχητών που πολεμούν εναντίον της κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε χτες. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλέστηκε στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Αμύνης και της ISAF, ο θάνατος του Αντριου Μπάρι Κατς, όπως λεγόταν ο στρατιώτης, αυξάνει σε 10 τον αριθμό των Βρετανών της κατοχικής δύναμης που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό πως ένας (ακόμη) Καναδός στρατιώτης της ISAF σκοτώθηκε κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Κανταχάρ από άγνωστη αιτία. Από τη Δευτέρα, όταν «παρέλαβαν» τη διοίκηση του Νοτίου Αφγανιστάν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έφθασαν, έτσι, τις 10 απώλειες.

Ακόμη, το Σάββατο, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στην περιοχή Μιανσίν της επαρχίας Κανταχάρ, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση στους «εχθρούς του Αφγανιστάν», έναν παρανοϊκό όρο με τον οποίο, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, περιγράφονται οι μαχητές εναντίον της κατοχής. Την Κυριακή, αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο στην επαρχία Μπαγκντίς και σκότωσαν δύο αστυνομικούς.

Χτες, ο Τομ Κένινγκς, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, ομολόγησε κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς στις κυβερνήσεις των δυνάμεων κατοχής παραδέχεται: ότι ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Αφγανιστάν έχει αποτύχει πανηγυρικά. «Ουδείς μπορεί να πει ότι επιτύχαμε εάν η παραγωγή παπαρούνας έχει αυξηθεί», είπε. Τα στοιχεία για την παραγωγή παπαρούνας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης, το 2006, δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά, όμως ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 4.100 τόνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ