Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απώλειες του στρατού

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες μάχες σημειώθηκαν την Κυριακή στην Τουρκία, με τέσσερις στρατιώτες να βρίσκουν το θάνατο και άλλους τέσσερις να τραυματίζονται από τα πυρά αγνώστων που είχαν στήσει ενέδρα εναντίον στρατιωτικού οχήματος στην επαρχία Γκουμουσανέ. Η επαρχία αυτή είναι βορειοανατολική - δηλαδή είναι μια περιοχή στην οποία δε δρουν, συνήθως, Κούρδοι αυτονομιστές - ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ όσο και με το «Ρόιτερς», οι τοπικές αρχές απέδωσαν την ενέργεια σε μαχητές που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Στρατιωτικές πηγές διατείνονταν, μιλώντας στο «Ρόιτερς», ότι η εκτός νόμου οργάνωση προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή σε αναζήτηση υποστηρικτών στους κόλπους της ολιγάριθμης κοινότητας των Κούρδων που ζουν σε χωριά της περιοχής.

Στο μεταξύ στην επαρχία Σιρνάκ άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 38χρονο αξιωματικό του στρατού και τραυμάτισαν τον 8χρονο γιο του. Οι τοπικές αρχές απέδωσαν και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη της ενέργειας στο ΡΚΚ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Cihan». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία εξαπέλυσε «ανθρωποκυνηγητό» και συνέλαβε «πολλούς υπόπτους».

Από τον Ιούνη του 2004, ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών και στρατιωτικών λόγω επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΡΚΚ ξεπερνά τους 218.

Παράλληλα χτες, σύμφωνα με το «BIA News Center», τουρκικό δικαστήριο, χρησιμοποιώντας - για πρώτη φορά μετά την τροποποίησή του - τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, απαγόρευσε την έκδοση της «φιλοκουρδικής» εφημερίδας «Ulkede Ozgur Gundem», στην οποία απέδωσε «αποσχιστική προπαγάνδα». Τούρκοι δημοσιογράφοι επισήμαναν πως ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να κλείνουν εφημερίδες εν ριπή οφθαλμού.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δίκη του αντιστρατήγου εα Αλτάι Τοκάτ, σήμερα στελέχους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP - πρόκειται για το ακροδεξιό κόμμα που έχει γίνει γνωστό μέσα από τη δράση της νεολαίας του, των «Γκρίζων Λύκων»), ο οποίος θα οδηγηθεί στο εδώλιο διότι είπε στο περιοδικό «Aktuel» πως ενόσω υπηρετούσε στην Ανατολία τη δεκαετία του 1990, είχε διατάξει μυστικά βομβιστικές επιθέσεις εναντίον άδειων κατοικιών δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων για να «αναγκάσει τους δικαστές και τους δημόσιους λειτουργούς να πάρουν τη δουλιά τους πιο σοβαρά, να καταλάβουν τη γραμμή... να επιμορφωθούν» (!). Ο υποστράτηγος, μάλιστα, χαρακτήρισε την επίθεση στο Σεμντινλί «άτεχνη» (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ