Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Ναι» στην «ειρηνευτική» δύναμη κατοχής

«Φύλλο συκής» οι προϋποθέσεις που βάζει

Τη συγκατάθεση του ΣΥΝ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην «ειρηνευτική» δύναμη κατοχής στο Λίβανο, υπό ...«προϋποθέσεις», έδωσε ουσιαστικά χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, επιδιώκοντας παράλληλα να «αθωώσει» την πολιτική της ΕΕ και τη στήριξη που παρέχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ισραήλ εναντίον των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ιράν στην Ελλάδα Μεχ. Μοχτασαμί, μπορεί να χαρακτήρισε «προκλητικό» το «αμερικανο - γαλλικό σχέδιο» για το Λίβανο, αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να το αποδώσει στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επιχειρώντας μάλιστα να αφήσει στο απυρόβλητο την ΕΕ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «μη συνεχίσει αυτή τη στάση της θλιβερής συνενοχής με τις ΗΠΑ σε αυτό το σχέδιο του ΟΗΕ» και έκανε λόγο για...«ένοχη σιωπή» από μέρους της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, ταυτισμένη πλήρως με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ παρέχει στήριξη στο δολοφονικό πόλεμο του Ισραήλ σε βάρος του λαού του Λιβάνου, ο Αλ. Αλαβάνος, υιοθετώντας την κυβερνητική ρητορεία, μίλησε για «ένοχη σιωπή». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη που υποστήριξε ότι το «Συμβούλιο Ασφαλείας, οφείλει να θέσει τέρμα στην αδικαιολόγητη σιωπή του απέναντι στο φαύλο κύκλο της βίας».

Συγχρόνως, ο Αλ. Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας μας σε αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στην περιοχή, δήλωσε ότι «"ειρηνευτική δύναμη" και πολύ περισσότερο συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή δεν έχει νόημα», αλλά έσπευσε άμεσα να προσθέσει «παρά μόνο κάτω από μια σειρά αυστηρές προϋποθέσεις». Μάλιστα, ο ίδιος παρουσιάζοντας τις... προϋποθέσεις ανέφερε «να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», «να μην είναι μια δύναμη στρατιωτική» «να είναι ενταγμένη σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος της Μ. Ανατολής» και «να είναι μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και κανενός άλλου».

Και όλα αυτά, όταν γνωρίζει - και η ιστορία το έχει αποδείξει - ότι η δήθεν «ειρηνευτική δύναμη» θα λειτουργήσει σαν στρατός κατοχής, ανεξαρτήτως των διακριτικών που θα φέρει, όταν γνωρίζει ότι στον ΟΗΕ σήμερα οι ιμπεριαλιστές έχουν το πάνω χέρι και συνεπώς οι όποιες στρατιωτικές αποστολές υπό την αιγίδα του τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή θα προωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ