ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Πρόταση για απεργία από τις ταξικές δυνάμεις

Να παλέψουν ενάντια στο ξεπούλημα που μεθοδεύει η κυβέρνηση καλεί η παράταξη του ΕΑΜ, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη φορέων και συνδικάτων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να αποσυρθεί η απόφαση της διοίκησης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της

Την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, με στόχο την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 του Αυγούστου, πρότειναν χτες οι ταξικές δυνάμεις, το «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ). Στόχος, να μπει φραγμός στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ που, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, προωθεί το ξεπούλημα της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, να εκφραστεί εμπράκτως η συμπαράσταση στους εργαζόμενους των εργολαβιών στη ΛΑΡΚΟ, που εκείνη τη μέρα απεργούν σύμφωνα με απόφαση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας απαιτώντας την κατάργηση των εργολαβιών, την πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτές στη ΛΑΡΚΟ και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Χτες το πρωί, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Λάρυμνα, στην οποία συμμετείχαν φορείς από τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση καθώς και βουλευτές των κομμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός των άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε Φθιώτιδα και Βοιωτία και αντιπροσωπεία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Φθιώτιδας. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι εκπρόσωποι δημοτικών και νομαρχιακών αρχών που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και οι βουλευτές αυτών των κομμάτων κατέληξαν σε ένα ψήφισμα που βρίσκεται μακριά και είναι αντίθετο στις ανάγκες των εργαζομένων. Ενώ μιλάνε για απόσυρση της απόφασης της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να διαθέσει μετοχές σε ιδιώτες μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αφήνουν ανοιχτό το θέμα της ιδιωτικοποίησής της και προτείνουν «διάλογο» με την κυβέρνηση. Αλλωστε, τη μόνη διαφωνία την οποία προβάλλει το ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα γίνει. Πολύ περισσότερο που για χρόνια, η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη ΛΑΡΚΟ - διάλυση τμημάτων, ανάθεση εργασιών σε ιδιώτες εργολάβους και άλλα - υπηρετούσε τον ίδιο ακριβώς στόχο, την ιδιωτικοποίησή της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη σύσκεψη ζήτησε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να αποσύρει την απόφασή της για διάθεση μετοχών στους ιδιώτες. Πρόσθεσε ότι η θέση του ΚΚΕ για τον ορυκτό πλούτο είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισής του που θα ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Τέλος, κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που προωθούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζουν παραλλαγμένες τις θέσεις τους ώστε να ισχυριστούν πως δρουν τάχα προς όφελος των εργαζομένων. Πρόκειται για εμπαιγμό, σημείωσε, που θα πάρει ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή

Σε ανακοίνωσή του το «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο», η παράταξη των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καλεί τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης με όποια μορφή και διαδικασία γίνει. Να παλέψουν για ΛΑΡΚΟ που ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο (μία μετοχή στο δημόσιο), ανάπτυξη της εταιρείας, καθετοποίηση της παραγωγής, να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών και να γίνουν προσλήψεις.

Είναι αναγκαίο, τονίζει το ΕΑΜ, οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν ενάντια σε κάθε μέτρο που χειροτερεύει τη θέση τους και υποθηκεύει το μέλλον εκατοντάδων οικογενειών στην περιοχή. Να σταματήσουν οι αυταπάτες. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε μονόδρομος, ούτε αναπόφευκτη είναι. Μπορεί να ανατραπεί. Μπορεί, σε άλλη κατεύθυνση, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπου πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τη ΛΑΡΚΟ ραχοκοκαλιά στον κεντρικό σχεδιασμό της.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιλαϊκές «συγχωνεύσεις»

Θα προωθηθούν με άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές

Με άμεση νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη «λειτουργική συγχώνευση» τριών νοσοκομείων, ενώ στη διαδικασία αυτή θα προχωρήσει σταδιακά με πιο άγριες ρυθμίσεις μετά τις δημοτικές εκλογές, που δε θα έχει το άμεσο πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας, η συγχώνευση που θα γίνει άμεσα θα αφορά στα νοσοκομεία Αρεταίειο, Αγινήτειο και «Αλεξάνδρα». «Ενοποιούμε τις λειτουργίες και όχι τις θέσεις και τις κλίνες», υποστηρίζουν οι εμπνευστές αυτών των ρυθμίσεων στο υπουργείο Υγείας.

Κι ενώ στα παραπάνω νοσοκομεία οι επιπτώσεις των συγχωνεύσεων σε πρώτη φάση πιθανώς θα επικαλυφθούν από πιθανές λειτουργικές διευκολύνσεις - όπως η πιο γρήγορη και ανεμπόδιστη εκτέλεση των μαγνητικών τομογραφιών - οι άλλες συγχωνεύσεις που θα ακολουθήσουν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών στις περιοχές που θα εφαρμοστούν. Ετσι, για παράδειγμα, η μεταφορά -όπως σχεδιάζεται μετά τις δημοτικές εκλογές - της Αγίας Βαρβάρας στο Αττικόν θα σημάνει την περικοπή τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο θέσεων. Θα χαθούν, συγκεκριμένα, οι θέσεις εκείνων των γιατρών που κατά τη μεταφορά θα μετατραπούν σε προσωποπαγείς και μετά τη συνταξιοδότησή τους θα πάψουν να υπάρχουν.

Μια ακόμα ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η προώθηση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των πανεπιστημιακών κλινικών με χρήση των Ειδικών Λογαριασμών του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας ένα ποσοστό - μέχρι και 40% - των νοσηλίων των ασφαλιστικών ταμείων θα κατευθύνονται κατευθείαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς, μέσω των οποίων δίνονται στο Πανεπιστήμιο οι διάφορες χορηγίες ή δωρεές για την έρευνα. Ετσι, όπως σχεδιάζουν στο υπουργείο Υγείας, θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν περίπου 25 κλίνες ΜΕΘ στο Αττικόν, στο Λαϊκό και το Αρεταίειο, που τώρα μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προωθείται, μ' άλλα λόγια, μια ακόμα μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς διοχετεύει τα κονδύλια από τα ασφαλιστικά ταμεία στους Ειδικούς Λογαριασμούς μέσω των οποίων η έρευνα υποτάσσεται - εν μέρει ή εν συνόλω - στους σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρεις τραυματίες σε δέκα μέρες

Τρία εργατικά «ατυχήματα» -το ένα από αυτά σοβαρό - σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στη ΔΕΗ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τρίπολης και στα ορυχεία της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου έχουν καταγγείλει την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, που έχει αποτέλεσμα όχι μόνο τον τραυματισμό αλλά ακόμα και το θάνατο εργαζομένων.

Στις 22 του Ιούλη, ο τεχνίτης Δ. Θανογιάννης, που δουλεύει στη Μονάδα της ΔΕΗ στην Τρίπολη, εκτελούσε εργασίες σε καλώδιο μέσης τάσης (20 χιλιάδων βολτ) στο οποίο είχε διακοπεί το ρεύμα, λόγω των εργασιών. Για λόγους που ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά σχετίζονται με τα μέτρα ασφάλειας, το καλώδιο τροφοδοτήθηκε με ρεύμα με αποτέλεσμα τα λάδια συντήρησής του να πάρουν φωτιά και ο εργαζόμενος να υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη.

Την 1η του Αυγούστου, ένας ακόμα τεχνίτης στην ίδια Μονάδα της ΔΕΗ, ο Γ. Ρουμελιώτης, χτυπήθηκε από το ρεύμα λόγω βραχυκυκλώματος με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρά εγκαύματα στο χέρι. Μία μέρα μετά, στις 2 του Αυγούστου, στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σημειώθηκε μια μικρή κατολίσθηση. Το αποτέλεσμα ήταν να καταπλακωθεί μερικώς το μηχάνημα που χειριζόταν ένας εργαζόμενος ο οποίος υπέστη τραύματα από τα τζάμια του μηχανήματος που έσπασαν.

Τα «ατυχήματα» αυτά, όπως και τα χιλιάδες που συμβαίνουν κάθε χρόνο στους χώρους δουλιάς με χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες νεκρούς, κάνουν επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους και να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με τη «βούλα» του ΣτΕ προχωρούν οι ανατροπές

Νόμιμο και συνταγματικό έκρινε χτες ομόφωνα η Ολομέλεια του ΣτΕ το τροποποιημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το επίμαχο θέμα της λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Με το Προεδρικό Διάταγμα, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την υλοποίηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων του νόμου 3371 για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Ουσιαστικά, επιβάλλει την ένταξη των επικουρικών Ταμείων του κλάδου στο θνησιγενές Ταμείο που προβλέπει ο νόμος, το λεγόμενο ΕΤΑΤ. Μέσω αυτού, επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (πριν και μετά το 1993), απαλλάσσει τις τράπεζες από τις τεράστιες οικονομικές της υποχρεώσεις προς τα Ταμεία και επιβαρύνει το ΙΚΑ με αυτές, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Ειδικά για την Εμπορική, το Προεδρικό Διάταγμα οδηγεί στην «επίλυση» του Ασφαλιστικού όπως ακριβώς επιθυμούσε η γαλλική τράπεζα «Κρεντίτ Αγκρικόλ», προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά της Εμπορικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ