Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιλαϊκές «συγχωνεύσεις»

Θα προωθηθούν με άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές

Με άμεση νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη «λειτουργική συγχώνευση» τριών νοσοκομείων, ενώ στη διαδικασία αυτή θα προχωρήσει σταδιακά με πιο άγριες ρυθμίσεις μετά τις δημοτικές εκλογές, που δε θα έχει το άμεσο πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας, η συγχώνευση που θα γίνει άμεσα θα αφορά στα νοσοκομεία Αρεταίειο, Αγινήτειο και «Αλεξάνδρα». «Ενοποιούμε τις λειτουργίες και όχι τις θέσεις και τις κλίνες», υποστηρίζουν οι εμπνευστές αυτών των ρυθμίσεων στο υπουργείο Υγείας.

Κι ενώ στα παραπάνω νοσοκομεία οι επιπτώσεις των συγχωνεύσεων σε πρώτη φάση πιθανώς θα επικαλυφθούν από πιθανές λειτουργικές διευκολύνσεις - όπως η πιο γρήγορη και ανεμπόδιστη εκτέλεση των μαγνητικών τομογραφιών - οι άλλες συγχωνεύσεις που θα ακολουθήσουν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών στις περιοχές που θα εφαρμοστούν. Ετσι, για παράδειγμα, η μεταφορά -όπως σχεδιάζεται μετά τις δημοτικές εκλογές - της Αγίας Βαρβάρας στο Αττικόν θα σημάνει την περικοπή τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο θέσεων. Θα χαθούν, συγκεκριμένα, οι θέσεις εκείνων των γιατρών που κατά τη μεταφορά θα μετατραπούν σε προσωποπαγείς και μετά τη συνταξιοδότησή τους θα πάψουν να υπάρχουν.

Μια ακόμα ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η προώθηση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των πανεπιστημιακών κλινικών με χρήση των Ειδικών Λογαριασμών του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας ένα ποσοστό - μέχρι και 40% - των νοσηλίων των ασφαλιστικών ταμείων θα κατευθύνονται κατευθείαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς, μέσω των οποίων δίνονται στο Πανεπιστήμιο οι διάφορες χορηγίες ή δωρεές για την έρευνα. Ετσι, όπως σχεδιάζουν στο υπουργείο Υγείας, θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν περίπου 25 κλίνες ΜΕΘ στο Αττικόν, στο Λαϊκό και το Αρεταίειο, που τώρα μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προωθείται, μ' άλλα λόγια, μια ακόμα μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς διοχετεύει τα κονδύλια από τα ασφαλιστικά ταμεία στους Ειδικούς Λογαριασμούς μέσω των οποίων η έρευνα υποτάσσεται - εν μέρει ή εν συνόλω - στους σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ