Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Πρόταση για απεργία από τις ταξικές δυνάμεις

Να παλέψουν ενάντια στο ξεπούλημα που μεθοδεύει η κυβέρνηση καλεί η παράταξη του ΕΑΜ, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη φορέων και συνδικάτων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να αποσυρθεί η απόφαση της διοίκησης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της

Την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, με στόχο την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 του Αυγούστου, πρότειναν χτες οι ταξικές δυνάμεις, το «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ). Στόχος, να μπει φραγμός στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ που, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, προωθεί το ξεπούλημα της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, να εκφραστεί εμπράκτως η συμπαράσταση στους εργαζόμενους των εργολαβιών στη ΛΑΡΚΟ, που εκείνη τη μέρα απεργούν σύμφωνα με απόφαση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας απαιτώντας την κατάργηση των εργολαβιών, την πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτές στη ΛΑΡΚΟ και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Χτες το πρωί, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Λάρυμνα, στην οποία συμμετείχαν φορείς από τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση καθώς και βουλευτές των κομμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός των άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε Φθιώτιδα και Βοιωτία και αντιπροσωπεία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Φθιώτιδας. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι εκπρόσωποι δημοτικών και νομαρχιακών αρχών που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και οι βουλευτές αυτών των κομμάτων κατέληξαν σε ένα ψήφισμα που βρίσκεται μακριά και είναι αντίθετο στις ανάγκες των εργαζομένων. Ενώ μιλάνε για απόσυρση της απόφασης της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να διαθέσει μετοχές σε ιδιώτες μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αφήνουν ανοιχτό το θέμα της ιδιωτικοποίησής της και προτείνουν «διάλογο» με την κυβέρνηση. Αλλωστε, τη μόνη διαφωνία την οποία προβάλλει το ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα γίνει. Πολύ περισσότερο που για χρόνια, η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη ΛΑΡΚΟ - διάλυση τμημάτων, ανάθεση εργασιών σε ιδιώτες εργολάβους και άλλα - υπηρετούσε τον ίδιο ακριβώς στόχο, την ιδιωτικοποίησή της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη σύσκεψη ζήτησε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να αποσύρει την απόφασή της για διάθεση μετοχών στους ιδιώτες. Πρόσθεσε ότι η θέση του ΚΚΕ για τον ορυκτό πλούτο είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισής του που θα ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Τέλος, κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που προωθούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζουν παραλλαγμένες τις θέσεις τους ώστε να ισχυριστούν πως δρουν τάχα προς όφελος των εργαζομένων. Πρόκειται για εμπαιγμό, σημείωσε, που θα πάρει ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή

Σε ανακοίνωσή του το «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο», η παράταξη των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καλεί τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης με όποια μορφή και διαδικασία γίνει. Να παλέψουν για ΛΑΡΚΟ που ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο (μία μετοχή στο δημόσιο), ανάπτυξη της εταιρείας, καθετοποίηση της παραγωγής, να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών και να γίνουν προσλήψεις.

Είναι αναγκαίο, τονίζει το ΕΑΜ, οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν ενάντια σε κάθε μέτρο που χειροτερεύει τη θέση τους και υποθηκεύει το μέλλον εκατοντάδων οικογενειών στην περιοχή. Να σταματήσουν οι αυταπάτες. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε μονόδρομος, ούτε αναπόφευκτη είναι. Μπορεί να ανατραπεί. Μπορεί, σε άλλη κατεύθυνση, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπου πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τη ΛΑΡΚΟ ραχοκοκαλιά στον κεντρικό σχεδιασμό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ