ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
«Ταμεία» φτώχειας και μιζέριας

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν περνά μέρα που η κυβέρνηση να μην προπαγανδίζει δεξιά και αριστερά, το Ταμείο Αλληλεγγύης - που θα συστήσει - με το οποίο δήθεν θα υποστηριχτούν οι άνεργοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και σε κλάδους που φθίνουν. Το ίδιο κάνει και σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης. Τι δε λέει ο υπουργός: Πως η πρόταση της κυβέρνησης, όπως βέβαια και η αντίστοιχη που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, σε καμιά περίπτωση δεν είναι προτάσεις υποστήριξης των ανέργων, πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Το μόνο που έρχεται να εξυπηρετήσει και αυτό το σχέδιο, είναι να μη βρίσκεται αντιμέτωπη η εκάστοτε κυβέρνηση με το πολιτικό κόστος, όταν σε ορισμένες περιοχές και κλάδους κλείνουν κατά σειρά εργοστάσια, πετώντας τους εργάτες στο δρόμο... Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ακόμα και στους εργαζόμενους άνω των 50 ετών, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε αυτούς σταθερές θέσεις εργασίας, άρα και το αντίστοιχο εισόδημα και να ρίξει στους ανέργους λίγα ψίχουλα παρηγοριάς.

Οι «λύσεις» της ΝΔ είναι λύσεις φτώχειας και μιζέριας, όπως ακριβώς ήταν και οι λύσεις που έδινε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Καμιά προστασία δεν εξασφαλίζεται στους ανέργους. Γι' αυτό παραμένει επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ, για πραγματική προστασία όλων των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού (που όμως σήμερα πρέπει να είναι 1.300 ευρώ), για όλο το διάστημα της ανεργίας και ταυτόχρονη ασφαλιστική κάλυψη.

Τα δημοτικά ιατρεία...

Ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος (Θ.Π.), που συμμετέχει στην Επιτροπή Προγράμματος της Δημοτικής Κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής το Δημήτρη Τσίπρα ανέγνωσε σαν «ανυπόγραφο λίβελο» το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» (2/8/2006) - με την κριτική που περιείχε - για τις θέσεις του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων που στηρίζει ο ΣΥΝ. Σε άρθρο του στην «Αυγή» (6/8/2006) - και με τίτλο «Θέλει το ΚΚΕ να κλείσουν τα δημοτικά ιατρεία στην Αθήνα;» - ο Θ.Π., μεταξύ των άλλων, γράφει: «Δε θέλει (το ΚΚΕ) ούτε ένα δίκτυο Δημοτικών Ιατρείων με κέντρο το δημοτικό νοσοκομείο "Η Ελπίς" με ιατρείο σε κάθε γειτονιά και συνδεδεμένο με το ΕΣΥ, διότι και το ΕΣΥ είναι διαβρωμένο. Τι να γίνουν λοιπόν τα υπαρκτά ιατρεία και το υπαρκτό δημοτικό νοσοκομείο; Προφανώς να κλείσουν προς όφελος των ιδιωτών; Επ' αυτού χρειάζεται να τοποθετηθεί ο κ. Χαλβατζής, ο υποψήφιος που στηρίζει το ΚΚΕ στο Δήμο Αθηναίων, και τον οποίο αποκρύπτει επιμελώς ο "Ριζοσπάστης"». Φαίνεται πως εκεί στον ΣΥΝ και την "Ανοιχτή Πόλη" αφ' ενός διαβάζουν κατά πώς θέλουν, γιατί τα περί κλεισίματος του νοσοκομείου και των δημοτικών ιατρείων που μας αποδίδουν είναι αποκυήματα της φαντασίας τους, αφ' ετέρου δεν αντέχουν την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, ούτε την κριτική για την πρότασή τους περί παροχής «ελάχιστου επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών»...

... «Συν» τα προφανή

... Διότι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση» παρουσίασαν τις θέσεις τους για την Υγεία και την Πρόνοια σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε πλατιά σύσκεψη - και μεταξύ των παρουσιαστών ήταν και ο Σπ. Χαλβατζής - στις 7.3.2006 (βλέπε και «Ρ» της 8.3.2006). Σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε με τις θέσεις τονίζεται: «Οι παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που προσφέρουν τα δημοτικά ιατρεία, είναι υποβαθμισμένες, περιορισμένες και αποσπασματικές. Αποτελούν ένα κακέκτυπο υποκατάστατο υπηρεσιών, που δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη και το δικαίωμα του λαού για καθολική, πλήρη και δωρεάν κάλυψη, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας».

Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν όχι για να καταργήσουν τα δημοτικά ιατρεία, αλλά για να διεκδικήσουν «δημόσια κέντρα υγείας στις πόλεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών, των παιδιών, της μητέρας, των χώρων δουλιάς, των σχολείων και των αθλητικών χώρων».

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο είναι στην κρίση των δημοτών εδώ και έξι μήνες και είναι κρίμα που δεν το πήρε χαμπάρι ο Θ.Π. και η «Ανοιχτή Πόλη». Ή μήπως έχουν βολευτεί στην εξασφάλιση ενός «ελάχιστου επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών» -που διεκδικεί η «Ανοιχτή Πόλη», εθίζοντας τα λαϊκά στρώματα να μειώνουν τις απαιτήσεις τους και να κάνουν σκόντο στις σύγχρονες ανάγκες τους για καθολικές δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας;


Τα επιδοματικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, τώρα υπάρχει και ...«μοντέλο Νάουσας», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη, το οποίο μάλιστα θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Προφανώς αναφέρεται στις πενιχρές «παροχές» προς τους ανέργους από τότε που έκλεισαν τα κλωστοϋφαντουργεία του νομού.

Ούτε καν στους ανθρώπους που ήταν στη δύση της εργασιακής τους ηλικίας δεν επέτρεψαν να συνταξιοδοτηθούν και τώρα μας παρουσιάζουν αυτό που έκαναν ως ...φάρμακο για την ανεργία.

Πίσω, όμως, από τέτοιου είδους δηλώσεις κρύβονται χειρότερες προβλέψεις. Γιατί, βέβαια, αν η κυβέρνηση αναζητά μοντέλα κοροϊδίας των ανέργων σημαίνει ότι μπροστά της «βλέπει» και άλλες απολύσεις και άλλα κλεισίματα εργοστασιακών μονάδων.

Και βέβαια για να το λένε αυτοί κάτι θα ξέρουν. Βλέπετε, η δική τους πολιτική είναι που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Μερικές φορές μάλιστα όχι απλά οδηγεί αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ολοένα και πιο πολλοί εργοδότες να «παίζουν» με τις δουλιές του κόσμου και μάλιστα ...επιδοτούμενοι.

Οσο για τη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα θέματα, δεν αντέχει σε πολλή κριτική. Αυτοί ήταν που ...έβγαζαν αφρούς στη Βουλή όταν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρης συνταξιοδότησης ανέργων και ζητούσαν «ενεργητικές πολιτικές» επιδότησης. Δηλαδή, επιδότηση των εργοδοτών.

ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ αλλά είχε το θράσος η αξιωματική αντιπολίτευση να βγάλει χτες και ανακοίνωση για τη ΛΑΡΚΟ ζητώντας την εξυγίανσή της και όχι την εκποίησή της.

Λες και δε γνωρίζουμε σε αυτή τη χώρα ποιος οδήγησε και με ποιες πολιτικές επιλογές αυτού του είδους τις επιχειρήσεις εδώ που βρίσκονται τώρα.

Ομως, στο όνομα του να ...υποδυθούν την αντιπολίτευση δε διστάζουν να επικρίνουν την κυβέρνηση ακόμη και όταν ολοκληρώνει αυτά που εκείνοι ξεκίνησαν.

Γρηγοριάδης Κώστας

Με αφορμή το ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα νέα βιβλία τα οποία από τη σχολική χρονιά που ξεκινά σε μερικές βδομάδες πρόκειται να εισαχθούν στα σχολεία. Η προπαγάνδισή τους από πλευράς της κυβέρνησης έχει αγγίξει τα όρια της ...διαφήμισης, με ιδιαίτερη έμφαση να έχει δοθεί στην εμφάνισή τους, το ιλουστρασιόν χαρτί, τα θέματά τους που προβάλλονται ως ελκυστικά στα παιδιά, τις λίγες σελίδες τους, ενώ το όλο εγχείρημα εμφανίστηκε σαν μία κίνηση αναβάθμισης της Παιδείας. Σαν να είναι η μορφή των βιβλίων το μεγάλο ζήτημα της μόρφωσης σήμερα και όχι ο προσανατολισμός τους, το περιεχόμενό τους που υπηρετεί το ρόλο του σχολείου ως μηχανισμού αναπαραγωγής και ενίσχυσης της ιδεολογίας, άρα και της εξουσίας, του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα βιβλία έρχονται να ενισχύσουν αυτό το χαρακτήρα σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων μέτρων οικοδόμησης του «ευέλικτου» σχολείου. Με αφορμή και την παρουσίαση, μέσα από το βιβλίο της Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού, ηλεκτρονικού παιχνιδιού, αν κοιτάξει κανείς ειδικά τα νέα βιβλία της γλώσσας, παρατηρεί ότι, και με το πρόσχημα του ψηφιακού αναλφαβητισμού, διδάσκεται μια γλώσσα επικοινωνιακή, που ανταποκρίνεται στις δεξιότητες που θέλουν να έχει ο αυριανός εργαζόμενος. Ετσι, στο συγκεκριμένο μάθημα, τα λογοτεχνικά κείμενα που δίνουν αφορμή για μεγαλύτερο προβληματισμό, περιορίζονται απόλυτα και τη θέση τους δίνουν σε συνταγές μαγειρικής (κέικ με σοκολάτα, φασολάκια βραστά κλπ., είναι κάποιες από αυτές που θα «διδαχθούν» οι μαθητές), οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, παρουσίαση σε βαθμό διαφήμισης ηλεκτρονικού παιχνιδιού όπως στην προκειμένη περίπτωση, κ.ο.κ. Αντί, λοιπόν, να μαθαίνουν οι μαθητές τη γλώσσα - και ας μην ξεχνάμε ότι γλώσσα και σκέψη συνδέονται άμεσα - μαθαίνουν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, μαγειρική, κλπ. Τέτοια σύγχρονη μόρφωση λοιπόν... Ολ' αυτά όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σημερινούς σκοπούς του σχολείου, αλλά συμβαδίζουν απόλυτα με αυτούς. Πολύ περισσότερο που μ' αυτό το περιεχόμενο ωθούν τους μαθητές στην αμάθεια. Βεβαίως, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε σχετική ανακοίνωσή του σπεύδει να υπερασπιστεί την επιλογή του.

Είναι γεγονός ότι η είδηση της ανανέωσης των σχολικών βιβλίων - που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται τώρα από τη ΝΔ - έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς και μαθητές, που περίμεναν νέα, ποιοτικά αναβαθμισμένα βιβλία, καθώς υπάρχουν σήμερα σχολικά βιβλία που μετρούν δύο δεκαετίες στην εκπαίδευση. Ωστόσο, η πρώτη ματιά στα βιβλία αυτά, που δημοσιεύονται στο Ιντερνετ, δείχνει ότι όχι μόνο δεν αλλάζουν σε μία κατεύθυνση προοδευτική το βασικό ζήτημα του σχολείου, δηλαδή ποιον υπηρετεί και τι ανθρώπους βγάζει, αλλά ενισχύουν το χαρακτήρα του ως σχολείου της ακριβοπληρωμένης αμάθειας, ως χώρου εκγύμνασης των αυριανών «απασχολήσιμων». Ενα σχολείο που ολοένα απομακρύνεται από τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις οποίες μόνο ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να φέρει στο προσκήνιο.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ