ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κάθε μήνα και χειρότερα...

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Τον μηνιαίο, πικρό απολογισμό θυμάτων των καθημερινών επιθέσεων, εκρήξεων, συγκρούσεων στο Ιράκ, έκανε χτες ο φιλοκατοχικός υφυπουργός Υγείας Σαμπάχ αλ Χουσεΐνι. Σύμφωνα μ' αυτά τα στοιχεία, οι νεκροί των πάσης φύσης βίαιων ενεργειών τον περασμένο μήνα ξεπέρασαν τους 1.800. Τα δύο τρίτα των θυμάτων βρήκαν το θάνατο στη Βαγδάτη. Πέρσι, «μόνο» το ένα τρίτο των 10.105 σκοτωμένων Ιρακινών είχε καταγραφεί στην πρωτεύουσα...

«Ελπίζαμε πως οι βίαιοι θάνατοι το 2006 θα μειώνονταν... Δυστυχώς, ως σήμερα, έχουν διπλασιαστεί και τώρα τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων θανάτων είχαν βίαιη αιτία» είπε ο υφυπουργός...

Ο προϊστάμενος του κεντρικού νεκροτομείου της Βαγδάτης, Δρ. Αμπντούλ Ρατζάκ αλ Ομπεΐντι συμπλήρωσε πως τον Ιούλη του έφεραν 1.815 πτώματα εκ των οποίων το 85% είχε τη «βία» -ακριβέστερα τραύματα από πυρά στο κεφάλι - ως αιτία θανάτου...

Το ίδιο 24ωρο, εταιρία δημοσκοπήσεων στην Ουάσιγκτον δημοσιοποιούσε τα τελευταία ποσοστά δυσαρέσκειας των Αμερικανών σε σχέση με τον «απαραίτητο» πόλεμο στο Ιράκ. «Εξι στους δέκα Αμερικανούς διαφωνούν με τον πόλεμο και θέλουν τουλάχιστον μερική αποχώρηση ως το τέλος του χρόνου. ?Ενα 36% (σε σχέση με το 72% που ήταν στην αρχή της εισβολής στο Ιράκ το Μάρτη του 2003) συμφωνεί με τη συνέχιση του πολέμου...

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε την προχτεσινοβραδινή συντριβή ελικοπτέρου τύπου Μπλάκχοκ στη δυτική επαρχία Ανμπάρ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων Αμερικανών πεζοναυτών απ' τους έξι που επέβαιναν.

Από τις χτεσινές επιθέσεις ξεχώρισε η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στο κλιμακοστάσιο κτιρίου που βρισκόταν κοντά σε σιιτικό τέμενος της πόλης Μπακούμπα με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό άλλων 16. Αρχικά οι τοπικές αστυνομικές αρχές είπαν πως η έκρηξη στο τζαμί ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής. Αργότερα ανασκεύασαν λέγοντας πως ήταν «έργο τρομοκρατών»...

Μεμονωμένες εκρήξεις με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης, ενώ σε επίθεση ενόπλων στη Βασόρα σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης Κασίμ Αμπντέλ Καντίρ που ήταν διοικητής της μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη.

Μέσα σ' όλα αυτά ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου, επέλεξε να επισκεφθεί τη Βαγδάτη και τους περίπου 890 Ρουμάνους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ στο πλαίσιο της «συμμαχίας» με τις ΗΠΑ. Εγινε αποδεκτός με θερμές δηλώσεις φιλίας απ' τον κατοχικό Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προβληματισμός για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Την έναρξη ενός έκτακτου διαλόγου μεταξύ των παρατάξεων της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής αλλά και των θεσμών της ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, δεδομένης της συνέχισης της ισραηλινής ισοπεδωτικής επίθεσης κατά των παλαιστινιακών εδαφών, και κυρίως της Λωρίδας της Γάζας. Ο Ισμαήλ Χανίγια απευθύνθηκε στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως στη Ραμάλα, διά μέσου τηλεδιάσκεψης από την πόλη της Γάζας, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος.

«Πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί για το μέλλον της Παλαιστινιακής Αρχής», υποστήριξε ο Χανίγια, με δεδομένη την άρνηση του Ισραήλ να «αποδεχτεί τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών». Ο Χανίγια τόνισε ότι οι απόπειρες δολοφονίας, οι συλλήψεις και οι συνεχείς επιθέσεις κατά υψηλόβαθμων στελεχών της «Χαμάς» και κατά συνέπεια της κυβέρνησης, αλλά και των στοιχειωδών υποδομών, δημιουργούν νέα δεδομένα. «Πρέπει να δούμε αν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να λειτουργήσει η Παλαιστινιακή Αρχή», κατέληξε ο Χανίγια, καλώντας σε διάλογο τις πολιτικές παρατάξεις, την κυβέρνηση, την προεδρία αλλά και πολιτικές προσωπικότητες της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινό ελικόπτερο εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή με ρουκέτες κατά προσφυγικού καταυλισμού στην Τζενίν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 2 Παλαιστινίους. Μέχρι το βράδυ, δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι ταυτότητές τους ή αν επρόκειτο για μαχητές ή αμάχους. Επίσης, δεν είχε ανακοινωθεί αριθμός τραυματιών.

Αργά το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέα αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τουλάχιστον, 3 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 1 3χρονο κοριτσάκι) και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέο, πιο αντιδραστικό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Αντιδράσεις ακόμη και σε βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος προκαλεί το νέο, ακόμη σκληρότερο, αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο που συζητεί από χτες η ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας. Βασικό σημείο του νομοσχεδίου, που προκαλεί θόρυβο, είναι εκείνο κατά το οποίο θα οδηγούνται στα προσφυγικά στρατόπεδα νησιωτικών κρατιδίων του Νότιου Ειρηνικού (π.χ. Ναουρού) όσοι πρόσφυγες συλληφθούν να επιχειρούν να προσεγγίσουν την Αυστραλία διά θαλάσσης. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων ακόμη και από πρόσφυγες των οποίων, διαπιστωμένα, η ζωή τους θα διατρέχει άμεσο κίνδυνο εάν αναγκαστούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Εως τώρα, τουλάχιστον τρεις βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ (ανάμεσά τους και ο Ελληνοαυστραλός βουλευτής Πέτρος Γεωργίου), έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι επικρίσεις τόσο των βουλευτών όσο και οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων στηλιτεύουν τη νέα αντιμεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως συνιστά κατάφωρα αθέτηση των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών... Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί καθώς η κυβέρνηση Χάουαρντ διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Βουλή...

Αφορμή για τη σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτέλεσε η κρίση που σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου μεταξύ Αυστραλίας και Ινδονησίας, όταν η πρώτη αποφάσισε να δεχτεί (για γεωπολιτικούς λόγους...) 43 πρόσφυγες απ' το δυτικό και κατεχόμενο απ' την Ινδονησία τμήμα της Παπούα. Υποτίθεται ότι με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση Χάουαρντ κατευνάζει τις έντονες αντιδράσεις της Τζακάρτα στο πλαίσιο αποκατάστασης των διμερών σχέσεων...

ΗΠΑ
Ηχηρό ράπισμα στον Λίμπερμαν

ΧΑΡΤΦΟΝΤ, πολιτεία του ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ.-

Διάφοροι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν την ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη, που τη θεωρούν σίγουρη και το μόνο ερώτημα που απομένει είναι το εύρος της.

Ετσι ερμήνευσαν ως σημαντική ένδειξη της ολοένα αυξανόμενης δυσαρέσκειας των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Ιράκ, την ήττα του επιφανή Δημοκρατικού γερουσιαστή και υπέρμαχου της σύρραξης Τζο Λίμπερμαν στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Κονέκτικατ, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη.

Ο Λίμπερμαν συγκέντρωσε το 48,1% των ψήφων έναντι του άγνωστου μέχρι πρότινος αντιπάλου του Νεντ Λαμόντ που εξασφάλισε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στο Κονέκτικατ. Ο γερουσιαστής - που εκπροσωπούσε το Κονέκτικατ επί 18 χρόνια και το 2000 είχε διεκδικήσει την αντιπροεδρία - δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοέμβρη, για τη Γερουσία, ως ανεξάρτητος.

Πάντως οι λόγοι της ήττας είναι πολλοί. Εκτός του ότι ήταν υπέρμαχος του πολέμου στο Ιράκ, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επέκτασης του πολέμου από το Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενώ θεωρείται και από τα στελέχη των Δημοκρατικών τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τα λόμπι των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες στη Γερουσία έχει ταχθεί με το πλευρό των Ρεπουμπλικανών τόσο στην αποψίλωση των δημοκρατικών ελευθεριών, των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο και στην προώθηση του νομοσχεδίου προς όφελος της «Exxon» που προώθησε φυσικά ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και της ατζέντας για την επέκταση των ελεύθερων ζωνών εμπορίου όπως η NAFTA ή η CAFTA.

ΙΝΔΙΑ
Απαγορεύθηκαν Pepsi και Coca-Cola στην Κεράλα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η κυβέρνηση στο ομόσπονδο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας απαγόρευσε χτες την παραγωγή και την πώληση των αεριούχων αναψυκτικών της Πέπσι και της Κόκα-Κόλα μετά την αποκάλυψη ότι περιέχουν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά εντομοκτόνων.

Η κρατιδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή διότι τα αεριούχα αναψυκτικά που παράγουν οι θυγατρικές εταιρείες των δύο αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών στην Ινδία αποτελούν «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Οι δύο εταιρείες, με ανακοινωθέντα τους, υποστήριξαν ότι τα προϊόντα τους είναι «ασφαλή» προς κατανάλωση. Αλλα πέντε κρατίδια έχουν ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση πώλησης των αναψυκτικών αυτών σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, όμως η κυβέρνηση της Κεράλα - υπό το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) - είναι η πρώτη που απαγόρευσε πλήρως την παραγωγή, διακίνηση και πώληση των προϊόντων της Πέπσι και της Κόκα Κόλα, εμβληματικών εταιρειών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ερευνα που είχε διενεργηθεί σε δείγματα των αναψυκτικών σε 12 ομόσπονδα κρατίδια της Ινδίας αποκάλυψε ότι περιείχαν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά εντομοκτόνων, πολύ υψηλότερα απ' ό,τι είχε διαπιστωθεί σε αντίστοιχη ανάλυση που είχε γίνει πριν τρία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ