ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανεργος ασθενής πληρώνει 540 ευρώ το μήνα για τα φάρμακά του

Τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας κάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» αδιαφορώντας για την κατάστασή του

Σε τραγικό αδιέξοδο και στη διακοπή της απαραίτητης για την υγεία του θεραπείας οδηγεί άνεργο ασφαλισμένο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) να του επιβάλλει να πληρώνει 540 ευρώ το μήνα για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ασθένειά του.

Ο Ευθύμιος Τσάκκος που πάσχει από μεγαλακρία οφειλόμενη σε αδένωμα υπόφυσης (νόσος που προκαλεί αύξηση των άκρων και των σπλάχνων, με αποτέλεσμα καρδιακή ανεπάρκεια) υποβλήθηκε τον Ιούλη του 2003 σε εγχείρηση και αφαίρεση του αδενώματος και σε φαρμακευτική αγωγή, αλλά αλλεπάλληλες εξετάσεις έδειξαν εμμονή της νόσου. Ο ασθενής ξεκίνησε από το Φλεβάρη του 2005 θεραπεία με το φάρμακο Somavert 15 mg και η συγκεκριμένη αγωγή έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ασφαλισμένος από τις 6 Γενάρη του 2006 αναγκάστηκε να διακόψει την αγωγή γιατί ο υπεύθυνος γιατρός, ελεγκτής στο ΤΕΒΕ Αγίας Παρασκευής αρνήθηκε να χορηγεί πλέον τη συνταγή με μηδενική συμμετοχή. Από κει και μετά ξεκίνησε η Οδύσσεια του ασφαλισμένου.

Βάσει του κανονισμού του ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώνουν συμμετοχή 25% για φάρμακα, ενώ «φάρμακα για ορισμένες χρόνιες παθήσεις χορηγούνται με μικρότερο ποσοστό ή και δωρεάν». Ο Ε. Τσάκκος, όπως του ζητήθηκε από τον ΟΑΕΕ, κατέθεσε πιστοποιητικό νοσηλείας από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στο οποίο αναφέρεται ότι η θεραπεία με Somavert 15 mg έφερε κλινική βελτίωση του ασθενή. «Ως εκ τούτου -αναφέρεται στο πιστοποιητικό - ο ασθενής χρήζει συνεχούς θεραπείας με Somavert 15 mg και για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η ενεργός μεγαλακρία συσχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Τον ανάγκασαν να σταματήσει τη θεραπεία

«Οπως καταλαβαίνετε μου είναι απαγορευτικό να καταβάλλω αυτό το ποσό καθώς τα οικονομικά της οικογένειάς μου είναι πενιχρά. Προσωπικά είμαι άνεργος από το 2002 και γονιός τριών ανήλικων παιδιών. Δυστυχώς μ' αυτή την οικονομική κατάστασή μου είναι αδύνατο να καταβάλλω αυτό το μηνιαίο ποσό, όταν ήδη για τις παράπλευρες συνέπειες της συγκεκριμένης νόσου, αλλά και τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνω συχνά, η οικονομική επιβάρυνσή μου είναι δυσβάσταχτη», γράφει ο Ε. Τσάκκος σε επιστολή του προς το ΔΣ του ΟΑΕΕ και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. «Η μη συνέχιση της αγωγής αυτής, πέρα από την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων που έχω (οστεοπόρωση, σάκχαρο κλπ.), οι υψηλές τιμές της ορμόνης μπορεί να προκαλέσουν άλλες βλάβες μη αναστρέψιμες για την υγεία μου».

Το θέμα πέρασε απ' το ΔΣ του ΟΑΕΕ στις 27-3-2006 και το αίτημα του ασφαλισμένου για δωρεάν χορήγηση του φαρμάκου δεν έγινε δεκτό, ενώ εγκρίθηκε η χορήγησή του με συμμετοχή 10%, δηλαδή με 540 ευρώ το μήνα! Ομως καμία ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε απ' τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Ετσι ο ασθενής αναγκάστηκε - παρά τους κινδύνους για την υγεία του - να σταματήσει τη θεραπεία..!

Στα γρανάζια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης

Η περίπτωση του συγκεκριμένου ασφαλισμένου δεν είναι η μοναδική. Είναι όμως χαρακτηριστική και αναδεικνύει το αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας και του περιορισμού της κρατικής ευθύνης για την παροχή δωρεάν στοιχειωδών υπηρεσιών σε όλο το λαό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι τις υπηρεσίες Υγείας - πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μελέτες και έρευνες διαπιστώνουν την κατακόρυφη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, που σήμερα φθάνουν στο 48% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους άγριες συμμετοχές για φάρμακα και άλλες ιατρικές πράξεις ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν απ' τις εισφορές των εργαζομένων νοσήλια και φάρμακα πλουτίζοντας τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και τους φαρμακοβιομήχανους.

Ηδη οι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν αυξήσεις της τάξης του 50% και του 60% την τελευταία τριετία για φάρμακα που κανονικά θα έπρεπε να τους χορηγούνται δωρεάν. Ενώ η κυβέρνηση συναινεί στις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων για νέες τσουχτερές ανατιμήσεις έως 100% στα λεγόμενα «φτηνά» φάρμακα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Υποβάθμιση υπηρεσιών λόγω ελλείψεων

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο

Τα χρόνια προβλήματα, που προκάλεσαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδηγούν στην κακή λειτουργία του νοσοκομείου Κιλκίς επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Απαριθμώντας τα προβλήματα του νοσοκομείου, οι βουλευτές του προτάσσουν την έλλειψη προσωπικού. «Σε σύνολο, αναφέρουν, 776 οργανικών θέσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό του νοσοκομείου είναι καλυμμένες οι 508 (ποσοστό 65%) ενώ οι 268 είναι κενές. Ειδικότερα στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν 81 κενές θέσεις, στη διοίκηση 170 και στην ιατρική 17 κενές θέσεις. Λείπουν νευροχειρουργός και ιατροδικαστής, ενώ δεν μπορούν να γίνουν φυσικοθεραπείες ασθενών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Δεν υπάρχει μονάδα ανάνηψης, παρότι το πρώτο εξάμηνο του 2005 πραγματοποιήθηκαν 1.600 επεμβάσεις. Η κτιριακή υποδομή είναι κακή, ενώ η πυρασφάλεια, μολονότι υπάρχει, δε λειτουργεί λόγω τεχνικών προβλημάτων εδώ και 1,5 χρόνο περίπου. Δεν υπάρχει ακτινοπροστασία στο χώρο των χειρουργείων και το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί από την αρχή της λειτουργίας του χωρίς τη σχετική άδεια απ' το Δημόκριτο».

«Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Εργαζομένων - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - τα μαγειρεία εξακολουθούν να είναι σε άθλια κατάσταση, παρά τις συστάσεις του ΕΦΕΤ για την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Απαιτείται άμεση απομάκρυνση της δεξαμενής οξυγόνου (3 τόνων) που τροφοδοτεί το νοσοκομείο, από ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις σε δύο μέτρα απ' τα Εξωτερικά Ιατρεία. Τα μηχανήματα πολτοποίησης των περιττωμάτων των ασθενών είναι χαλασμένα, με αποτέλεσμα αυτά να τοποθετούνται σε κάδους απορριμμάτων εντός του ιδρύματος, δημιουργώντας έτσι εστίες μόλυνσης και αφόρητη δυσοσμία. Δεν υπάρχει μέριμνα για την απομάκρυνση αδέσποτων ζώων που περιφέρονται στους χώρους του νοσοκομείου».

«Οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων με την εντατικοποίηση της δουλιάς, τα αλλότρια καθήκοντα, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και με σειρά αυθαίρετων αποφάσεων», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν: «Αποτέλεσμα των παραπάνω ελλείψεων είναι οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Το Νοσοκομείο κυριολεκτικά, πουλάει τις υπηρεσίες του, εμπορευματοποιεί τη λειτουργία του, ενώ οι ασθενείς πληρώνουν τα νοσήλια, οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα. Για την κατάσταση αυτή υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνεχώς μειώνει τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και παραδίδει τον ευαίσθητο τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μετατρέποντάς τον από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν σκοπεύει να επιλύσε όλα τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Κιλκίς, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ομαλά και οι κάτοικοι της περιοχής να απολαμβάνουν δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες και υψηλού επιπέδου υγειονομικές φροντίδες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
Τα προβλήματα δεν κρύβονται

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και το σαμιακό λαό, να δώσουν κοινό αγώνα για την αναβάθμιση και στελέχωση όλων των υπηρεσιών Υγείας του νησιού, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, την Κυριακή 6 του Αυγούστου στο νοσοκομείο επισημαίνει: «Τέτοιου είδους παραστάσεις στοχεύουν στην προβολή εικόνας που κρύβει ή επιχειρεί να κρύψει αδυναμίες και προβλήματα του χώρου της Υγείας, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στους πολίτες και στους εργαζόμενους». Παρά το σύντομο της επίσκεψης, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του συλλόγου διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και έθεσαν τα αιτήματά τους για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την επέκταση του ΕΚΑΒ στο νομό, επισήμαναν την εντατικοποίηση της δουλιάς σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του νοσοκομείου, τις ελλείψεις προσωπικού και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στους εργαζόμενους και τους πολίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ