Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανεργος ασθενής πληρώνει 540 ευρώ το μήνα για τα φάρμακά του

Τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας κάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» αδιαφορώντας για την κατάστασή του

Σε τραγικό αδιέξοδο και στη διακοπή της απαραίτητης για την υγεία του θεραπείας οδηγεί άνεργο ασφαλισμένο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) να του επιβάλλει να πληρώνει 540 ευρώ το μήνα για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ασθένειά του.

Ο Ευθύμιος Τσάκκος που πάσχει από μεγαλακρία οφειλόμενη σε αδένωμα υπόφυσης (νόσος που προκαλεί αύξηση των άκρων και των σπλάχνων, με αποτέλεσμα καρδιακή ανεπάρκεια) υποβλήθηκε τον Ιούλη του 2003 σε εγχείρηση και αφαίρεση του αδενώματος και σε φαρμακευτική αγωγή, αλλά αλλεπάλληλες εξετάσεις έδειξαν εμμονή της νόσου. Ο ασθενής ξεκίνησε από το Φλεβάρη του 2005 θεραπεία με το φάρμακο Somavert 15 mg και η συγκεκριμένη αγωγή έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ασφαλισμένος από τις 6 Γενάρη του 2006 αναγκάστηκε να διακόψει την αγωγή γιατί ο υπεύθυνος γιατρός, ελεγκτής στο ΤΕΒΕ Αγίας Παρασκευής αρνήθηκε να χορηγεί πλέον τη συνταγή με μηδενική συμμετοχή. Από κει και μετά ξεκίνησε η Οδύσσεια του ασφαλισμένου.

Βάσει του κανονισμού του ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώνουν συμμετοχή 25% για φάρμακα, ενώ «φάρμακα για ορισμένες χρόνιες παθήσεις χορηγούνται με μικρότερο ποσοστό ή και δωρεάν». Ο Ε. Τσάκκος, όπως του ζητήθηκε από τον ΟΑΕΕ, κατέθεσε πιστοποιητικό νοσηλείας από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στο οποίο αναφέρεται ότι η θεραπεία με Somavert 15 mg έφερε κλινική βελτίωση του ασθενή. «Ως εκ τούτου -αναφέρεται στο πιστοποιητικό - ο ασθενής χρήζει συνεχούς θεραπείας με Somavert 15 mg και για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η ενεργός μεγαλακρία συσχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Τον ανάγκασαν να σταματήσει τη θεραπεία

«Οπως καταλαβαίνετε μου είναι απαγορευτικό να καταβάλλω αυτό το ποσό καθώς τα οικονομικά της οικογένειάς μου είναι πενιχρά. Προσωπικά είμαι άνεργος από το 2002 και γονιός τριών ανήλικων παιδιών. Δυστυχώς μ' αυτή την οικονομική κατάστασή μου είναι αδύνατο να καταβάλλω αυτό το μηνιαίο ποσό, όταν ήδη για τις παράπλευρες συνέπειες της συγκεκριμένης νόσου, αλλά και τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνω συχνά, η οικονομική επιβάρυνσή μου είναι δυσβάσταχτη», γράφει ο Ε. Τσάκκος σε επιστολή του προς το ΔΣ του ΟΑΕΕ και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. «Η μη συνέχιση της αγωγής αυτής, πέρα από την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων που έχω (οστεοπόρωση, σάκχαρο κλπ.), οι υψηλές τιμές της ορμόνης μπορεί να προκαλέσουν άλλες βλάβες μη αναστρέψιμες για την υγεία μου».

Το θέμα πέρασε απ' το ΔΣ του ΟΑΕΕ στις 27-3-2006 και το αίτημα του ασφαλισμένου για δωρεάν χορήγηση του φαρμάκου δεν έγινε δεκτό, ενώ εγκρίθηκε η χορήγησή του με συμμετοχή 10%, δηλαδή με 540 ευρώ το μήνα! Ομως καμία ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε απ' τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Ετσι ο ασθενής αναγκάστηκε - παρά τους κινδύνους για την υγεία του - να σταματήσει τη θεραπεία..!

Στα γρανάζια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης

Η περίπτωση του συγκεκριμένου ασφαλισμένου δεν είναι η μοναδική. Είναι όμως χαρακτηριστική και αναδεικνύει το αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας και του περιορισμού της κρατικής ευθύνης για την παροχή δωρεάν στοιχειωδών υπηρεσιών σε όλο το λαό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι τις υπηρεσίες Υγείας - πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μελέτες και έρευνες διαπιστώνουν την κατακόρυφη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, που σήμερα φθάνουν στο 48% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους άγριες συμμετοχές για φάρμακα και άλλες ιατρικές πράξεις ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν απ' τις εισφορές των εργαζομένων νοσήλια και φάρμακα πλουτίζοντας τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και τους φαρμακοβιομήχανους.

Ηδη οι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν αυξήσεις της τάξης του 50% και του 60% την τελευταία τριετία για φάρμακα που κανονικά θα έπρεπε να τους χορηγούνται δωρεάν. Ενώ η κυβέρνηση συναινεί στις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων για νέες τσουχτερές ανατιμήσεις έως 100% στα λεγόμενα «φτηνά» φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ