Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Δε σκύβουμε το κεφάλι, συνεχίζουμε τον αγώνα

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης δίνοντας στην πάλη τους ταξικά χαρακτηριστικά και αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα συνδικάτα

Eurokinissi

Μπροστά στο έγκλημα του ξεπουλήματος της Εμπορικής που η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες, οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Εμπορικής - που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης - καταγγέλλουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, προειδοποιούν για τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης και καλούν τους τραπεζοϋπαλλήλους να συνεχίσουν την πάλη τους.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πώλησης της Εμπορικής στην Κρεντί Αγκρικόλ από την κυβέρνηση της ΝΔ - πώληση που ξεκίνησε το 2001 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - δεν είναι μια περιστασιακή εξέλιξη. «Η ιδιωτικοποίηση είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Είναι ο πυρήνας της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων ή "μεταρρυθμίσεων"», και προσθέτει ότι η αντεργατική επίθεση είναι «παρατεταμένη και παραμένει ενιαία και συνολική: Ιδιοκτησιακό, Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις στην Εμπορική, συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο. Ιδια είναι η επίθεση στον κλάδο και στο σύνολο των εργαζομένων. Είναι μια πολιτική που επιβάλλει το κεφάλαιο, συναποφασίζεται από την ΕΕ, υλοποιείται και στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τεράστιες οι ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών

Ο απεργιακός αγώνας που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής, τονίζει η ΕΣΑΚ, έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα και στους νέους ιδιοκτήτες και σε όποιους θελήσουν να εφαρμόσουν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, ότι οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους και διεκδικούν νέα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του αγώνα θα ήταν διαφορετικά «αν άλλος ήταν ο προσανατολισμός και η τακτική του Συλλόγου και του συνδικαλιστικού κινήματος χρόνια πριν». Και σε αυτό οι ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο) είναι τεράστιες. Γιατί στηρίζουν την πολιτική αυτή αφού αποδέχονται «τις αναδιαρθρώσεις, την ανταγωνιστικότητα-παραγωγικότητα» και διευκολύνουν την εφαρμογή της «με την τακτική της υποβάθμισης, της αποσπασματικότητας, του αποσυντονισμού των αγώνων, των "κοινωνικών διαλόγων"». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο «ούτε καν συζήτησε την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής. Αρκέστηκε να πει ότι βρίσκεται "στο πλευρό των απεργών συναδέλφων της Εμπορικής"... εκ του μακρόθεν! Το ίδιο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ανάλογη ήταν και η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ και ΕΑΣ (ΣΥΝ). Η πλειοψηφία αυτή στις συνεδριάσεις του ΔΣ απέρριψε επανειλημμένως την πρόταση της ΕΣΑΚ για «απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο μας, άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στο σύνολο του κλάδου, με πλαίσιο την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, την υπεράσπιση του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, τη διεκδίκηση Κλαδικής Σύμβασης». Απέρριψε το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, «που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όπως και η αλλαγή του προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος», για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης. Και τελικά ακολουθώντας «την τακτική της αποσπασματικότητας και του αποπροσανατολισμού βοήθησε στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής».

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η ΕΣΑΚ ξεκάθαρα τονίζει: «Δε χωράνε εφησυχασμοί και προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ιδιωτικοποιήσεις. Γιατί εξαγορές, συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις σημαίνουν: Ενταση της επίθεσης στα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα. Αύξηση της εντατικοποίησης. "Εθελούσιες έξοδοι" ("εθελούσιες" απολύσεις).

Μπορούμε να αντεπιτεθούμε με άλλο πλαίσιο και άλλη τακτική. Να διεκδικήσουμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, απαντώντας στο σύνολο της αντεργατικής επίθεσης και πολιτικής. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς ενισχύοντας το ΠΑΜΕ με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, συντονισμένα με όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, όλους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ