ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Καταδικάστε όσους ευθύνονται για τα προβλήματά σας»

Συνάντηση και συζήτηση του υποψήφιου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά με εργαζόμενους στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ

Ο Γιώργος Μαυρίκος συζητά με εργαζόμενους στο ΚΑΡΑΒΕΛ.
Ο Γιώργος Μαυρίκος συζητά με εργαζόμενους στο ΚΑΡΑΒΕΛ.
Να κρίνουν αυστηρά στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση την πείρα τους, και να καταδικάσουν τα κόμματα που ευθύνονται για την αβεβαιότητα, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανεργία και τα χαμηλά μεροκάματα, κάλεσε χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ, ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας στους εργαζόμενους «έκρουσε το καμπανάκι» για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. «Πρέπει να έχετε υπόψη σας», τόνισε, «ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να καταργήσει επαγγέλματα από το χαρακτηρισμό "βαρέα κι ανθυγιεινά". Αυτό είναι σε βάρος όλων των εργαζομένων. Πάνω στα ασφαλιστικά δικαιώματα κανείς δεν μπορεί να εγκληματεί. Κι απ' αυτή την άποψη, στο βαθμό που θα ενισχυθεί ο δικομματισμός, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν στηρίξει τέτοιες πολιτικές για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τους μισθούς και τις συντάξεις, ενισχυμένοι θα βγουν οι αντίπαλοι των εργαζομένων».

Στη συνέχεια, επισήμανε, όσο πιο ενισχυμένη βγει η ΝΑΣ τόσο θα ενισχύεται η δύναμη της αντίστασης, η «γραμμή αμύνης» των λαϊκών δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα, αν την επομένη των εκλογών έχουν αυξηθεί τα ποσοστά του δικομματισμού όλοι αυτοί που ασκούν πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, θα «τρίβουν τα χέρια τους».

«Σκεφτείτε σοβαρά, κρίνετε αυστηρά»

Με την προκήρυξη της ΝΑΣ στο χέρι.
Με την προκήρυξη της ΝΑΣ στο χέρι.
«Εσείς ξέρετε», είπε ο Γ. Μαυρίκος. «Τους έχετε ψηφίσει και τους έχετε ξαναψηφίσει πολλές φορές. Σας έχουν γελάσει, σας έχουν εξαπατήσει. Ποιοι αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Ποιοι έχουν σήμερα τον κατώτερο μισθό 620 ευρώ μεικτά; Ποιοι έχουν οδηγήσει με τις πολιτικές τους στην ανεργία, τους 600.000 ανέργους; Ποιοι είναι αυτοί που για τα παιδιά μας επιφυλάσσουν ένα μέλλον αβέβαιο; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, που μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε ανώνυμες εταιρείες; Αυτούς θα πάτε να ψηφίσετε;»

Καυτηριάζοντας τη λογική που πλασάρουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων περί «τοπικών εκλογών χωρίς πολιτικό χαρακτήρα» είπε ότι προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στο «τοπικό», για να μην κρίνουν κόμματα και πολιτικές. «Θέλουν να σας οδηγήσουν να πάτε να ψηφίσετε με κριτήριο αν ο δρόμος έξω από το σπίτι σας είναι καθαρός και αν η πλατεία της γειτονιάς έχει φώτα. Εχει κι αυτό την αξία του. Αλλά στην οικογένεια που είναι οι μισοί άνεργοι, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της, κριτήριο ψήφου δεν είναι ποιοι με τις πολιτικές τους δημιουργούν αυτά τα προβλήματα;» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε: «Σας καλούμε να σκεφτείτε σοβαρά και να κρίνετε αυστηρά. Είστε εργαζόμενοι, έχετε εμπειρία από την ίδια σας τη ζωή. Από την ίδια σας την πείρα, από τις ίδιες σας τις αγωνίες, από τα βάσανα που έχετε σαν οικογένειες λαϊκές και καθημερινά προσπαθείτε να τα φέρετε βόλτα. Με βάση αυτά να κρίνετε και να ενισχύσετε τη ΝΑΣ. Δεσμευόμαστε ότι θα παλεύουμε στην πρώτη γραμμή για όλα αυτά τα ζητήματα».


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ»
Η δημόσια - δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων

«Η αυτοθυσία δεν αρκεί» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής (φωτ. από παλαιότερη περιοδεία στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ).
Η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής (φωτ. από παλαιότερη περιοδεία στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ).
«Η Υγεία είναι δικαίωμα των εργαζομένων και η υποχρέωση του κράτους είναι να την παρέχει δωρεάν και σε υψηλή ποιότητα».

Το σαφές αυτό μήνυμα-πολιτική θέση έστειλε χτες ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Χαλβατζής, στη διάρκεια περιοδείας του στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», οπότε και επισημάνθηκαν τα προβλήματα από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, με «θύματα» ασθενείς και προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο «Αγ. Σάββας» όσο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία «πάσχουν» από προσλήψεις, ενώ ασθενείς αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να περιμένουν μήνες για μια εξέταση, με κόστος, πολλές φορές, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού επισημάνθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής κλιμακίου της «Συμπαράταξης», με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων, ταυτόχρονα με την αυτοθυσία συνολικά του προσωπικού στο νοσοκομείο, κάτι όμως που - όπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος - «δεν αρκεί». «Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικοί και άλλο προσωπικό, στο σύνολό τους σχεδόν, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν πρέπει να καθυστερήσουν όμως άλλο οι προσλήψεις», τόνισε.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που συναντήσαμε χτες στους διαδρόμους, σε εργαστήρια και αίθουσες του νοσοκομείου, οι οποίες λόγω και των θερινών αδειών ήταν μισοάδειες από προσωπικό, ενώ με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση αποτυπώνει φράση εργαζόμενης που είχε φέρει μαζί της τη μικρή κόρη της: «Βοηθάνε και οι οικογένειές μας εδώ», είπε. Οι δε τραπεζοκόμοι ανέρχονται μόλις σε 26 άτομα, όταν παλιότερα ήταν 74! Οπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «όλοι οι υπουργοί Υγείας εδώ και είκοσι χρόνια δήλωναν ότι λείπουν πάνω από 22.500 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές και δεν προσλαμβάνουν προσωπικό».

«Συνειδητά υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία»

Εξηγώντας τα γιατί αυτής της επιλογής, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Συνειδητά υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία. Εκχωρούν υπηρεσίες και δραστηριότητες στο κεφάλαιο. Ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Στηρίζουν την ιδιωτική ασφάλιση και τις ιδιωτικές εταιρείες».

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις που θέλουν το μεγάλο κεφάλαιο να διεισδύει στο χώρο της Υγείας, αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας νοσοκομεία, αποσκοπώντας προφανώς στην κερδοσκοπία πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Ηδη, βέβαια, στα δημόσια νοσοκομεία, υπηρεσίες παραδίδονται σε ιδιωτικά συνεργεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων εκφράστηκαν φόβοι να λειτουργούν οι μονάδες Υγείας με γιατρούς που θα ανήκουν σε εταιρείες.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας εξέφρασε τη στήριξη της «Συμπαράταξης» στο, από το 1985, αίτημα να παραδοθούν δύο από τις παρακείμενες προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για τις ανάγκες του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας βέβαια ότι οι άλλες δεν πρέπει να κατεδαφιστούν.

Καταθέτοντας τις θέσεις της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για ολάκερη ζωή στα ασφαλιστικά ταμεία και συχνά βρίσκονται στην αθλιότητα των ράντζων και στην αναμονή για μήνες, για κρίσιμες, για την υγεία και τη ζωή τους, εξετάσεις. Αυτή η καπιταλιστική λογική πρέπει να ανατραπεί. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τους υποψήφιους και τα κόμματα που τους στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την αντιλαϊκή, αντεργατική, συχνά απάνθρωπη πολιτική στην Υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ