Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ»
Η δημόσια - δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων

«Η αυτοθυσία δεν αρκεί» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής (φωτ. από παλαιότερη περιοδεία στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ).
Η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής (φωτ. από παλαιότερη περιοδεία στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ).
«Η Υγεία είναι δικαίωμα των εργαζομένων και η υποχρέωση του κράτους είναι να την παρέχει δωρεάν και σε υψηλή ποιότητα».

Το σαφές αυτό μήνυμα-πολιτική θέση έστειλε χτες ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Χαλβατζής, στη διάρκεια περιοδείας του στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», οπότε και επισημάνθηκαν τα προβλήματα από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, με «θύματα» ασθενείς και προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο «Αγ. Σάββας» όσο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία «πάσχουν» από προσλήψεις, ενώ ασθενείς αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να περιμένουν μήνες για μια εξέταση, με κόστος, πολλές φορές, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού επισημάνθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής κλιμακίου της «Συμπαράταξης», με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων, ταυτόχρονα με την αυτοθυσία συνολικά του προσωπικού στο νοσοκομείο, κάτι όμως που - όπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος - «δεν αρκεί». «Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικοί και άλλο προσωπικό, στο σύνολό τους σχεδόν, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν πρέπει να καθυστερήσουν όμως άλλο οι προσλήψεις», τόνισε.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που συναντήσαμε χτες στους διαδρόμους, σε εργαστήρια και αίθουσες του νοσοκομείου, οι οποίες λόγω και των θερινών αδειών ήταν μισοάδειες από προσωπικό, ενώ με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση αποτυπώνει φράση εργαζόμενης που είχε φέρει μαζί της τη μικρή κόρη της: «Βοηθάνε και οι οικογένειές μας εδώ», είπε. Οι δε τραπεζοκόμοι ανέρχονται μόλις σε 26 άτομα, όταν παλιότερα ήταν 74! Οπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «όλοι οι υπουργοί Υγείας εδώ και είκοσι χρόνια δήλωναν ότι λείπουν πάνω από 22.500 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές και δεν προσλαμβάνουν προσωπικό».

«Συνειδητά υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία»

Εξηγώντας τα γιατί αυτής της επιλογής, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Συνειδητά υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία. Εκχωρούν υπηρεσίες και δραστηριότητες στο κεφάλαιο. Ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Στηρίζουν την ιδιωτική ασφάλιση και τις ιδιωτικές εταιρείες».

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις που θέλουν το μεγάλο κεφάλαιο να διεισδύει στο χώρο της Υγείας, αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας νοσοκομεία, αποσκοπώντας προφανώς στην κερδοσκοπία πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Ηδη, βέβαια, στα δημόσια νοσοκομεία, υπηρεσίες παραδίδονται σε ιδιωτικά συνεργεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων εκφράστηκαν φόβοι να λειτουργούν οι μονάδες Υγείας με γιατρούς που θα ανήκουν σε εταιρείες.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας εξέφρασε τη στήριξη της «Συμπαράταξης» στο, από το 1985, αίτημα να παραδοθούν δύο από τις παρακείμενες προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για τις ανάγκες του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας βέβαια ότι οι άλλες δεν πρέπει να κατεδαφιστούν.

Καταθέτοντας τις θέσεις της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για ολάκερη ζωή στα ασφαλιστικά ταμεία και συχνά βρίσκονται στην αθλιότητα των ράντζων και στην αναμονή για μήνες, για κρίσιμες, για την υγεία και τη ζωή τους, εξετάσεις. Αυτή η καπιταλιστική λογική πρέπει να ανατραπεί. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τους υποψήφιους και τα κόμματα που τους στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την αντιλαϊκή, αντεργατική, συχνά απάνθρωπη πολιτική στην Υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ