ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Η χώρα προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά πολύ καλά»

Φιντέλ, Ραούλ και Ούγκο, όλοι χαμογελαστοί

Avaton

Φιντέλ, Ραούλ και Ούγκο, όλοι χαμογελαστοί
ΑΒΑΝΑ.--

Τελικά ο Φιντέλ δεν... πέθανε, όπως θα ήθελαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και το διέρρεαν προς τα διεθνή ΜΜΕ. Και ο Ραούλ Κάστρο, που αναρωτιούνταν όλοι πού βρίσκεται... θεάθηκε και αυτός από κοινού μαζί με τον Φιντέλ και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πήγε στην Κούβα την Κυριακή για να γιορτάσει μαζί με τον Φιντέλ τα 80ά γενέθλιά του.

Μάλιστα η επίσκεψη του Τσάβες στο νοσοκομείο της Αβάνας όπου νοσηλεύεται ο Φιντέλ, που ο ίδιος τη χαρακτήρισε την «καλύτερη επίσκεψη που έκανε ποτέ», μεταδόθηκε ζωντανά και στην κουβανική τηλεόραση και έκανε το γύρο του κόσμου.

Η εφημερίδα «Γκράνμα» δημοσίευσε και οκτασέλιδο φωτορεπορτάζ υπό το γενικό τίτλο «ένα αξέχαστο απόγευμα μεταξύ αδελφών». Μάλιστα μία από τις φωτογραφίες δείχνει τον Κάστρο ξαπλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείου, φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο - το χαρακτηριστικό πουκάμισο της αλληλεγγύης Κούβας και Βενεζουέλας - να δέχεται ένα δώρο από το φίλο του Ούγκο Τσάβες, που δεν ήταν άλλο από ένα στιλέτο του Σιμόν Μπολιβάρ.

«Επρόκειτο για ένα αξέχαστο απόγευμα που μοιράστηκαν φίλοι καρδιακοί, που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες. Απόγευμα που έδωσε πολλές ελπίδες και κουράγιο στον κομαντάντε, νικητή χιλίων μαχών, ο οποίος τώρα ετοιμάζεται για μια νέα νίκη ζωής», αναφέρει η «Γκράνμα», όργανο του ΚΚ Κούβας.

Ο Ούγκο Τσάβες ενώ δίνει στον Φιντέλ ένα στιλέτο του Σιμόν Μπολιβάρ, δώρο για τα γενέθλιά του

Associated Press

Ο Ούγκο Τσάβες ενώ δίνει στον Φιντέλ ένα στιλέτο του Σιμόν Μπολιβάρ, δώρο για τα γενέθλιά του
Δεν ήταν όμως ο μόνος ο Ούγκο Τσάβες που γιόρτασε με χαρακτηριστικό τρόπο τα γενέθλια του Φιντέλ. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τραγούδησε για τον Κάστρο το «χρόνια πολλά» και του απέστειλε δώρο ένα κέικ φτιαγμένο με φύλλα κόκας, ενώ μέσω της συνέντευξής του στην αργεντίνικη εφημερίδα «Pαgina 12 daily», ευχήθηκε στον Φιντέλ «χαρούμενα 80ά, 90ά, 100ά γενέθλια, στην ηγεσία της χώρας σου και δίνοντας σε όλο τον πλανήτη την ιδεολογική και πολιτική γραμμή από την Κούβα».

Προσωπικό μήνυμα και από το Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε: «Στη Ρωσία, σας θεωρούμε ως ένα από τους πλέον λαμπρούς πολιτικούς άντρες και με το μεγαλύτερο κύρος αυτή τη χρονική περίοδο».

Αλλά και ο παγκόσμιος Τύπος κάλυψε ευρύτατα το θέμα, με πιο χαρακτηριστική τη δεξιά ισπανική «Ελ Μούντο», που δημοσίευσε ολοσέλιδο το μήνυμα του Φιντέλ με την υπογραφή του.

«Το να πούμε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, δε θα είναι ψέμα. Το να πούμε ότι η περίοδος ανάρρωσης θα είναι μικρή και πως δεν υπάρχει τώρα κανένας κίνδυνος, θα ήταν απολύτως λάθος», αναφέρει ο Φιντέλ στο μήνυμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας της νεολαίας «Juventud Rebelde». Μάλιστα η εφημερίδα την Κυριακή δημοσίευσε τέσσερις φωτογραφίες του Φιντέλ, που τον δείχνουν να κάθεται, φορώντας μία φόρμα και να μιλάει στο τηλέφωνο.

«Σας ζητώ να είστε όλοι αισιόδοξοι και συγχρόνως να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε νέα. Στο λαό της Κούβας, εκφράζω την ατελείωτη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και την αγάπη σας. Η χώρα προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά πολύ καλά», προσθέτει στο μήνυμά του ο Φιντέλ.

Παράλληλα, Κουβανοί άρχισαν να γιορτάζουν - μια ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο - τα 80ά γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο, συρρέοντας στην πλατεία Χοσέ Μαρτί για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με τίτλο «Τραγούδια για την Πατρίδα», ενώ την Κυριακή, 100.000 αγρότες αποφάσισαν να κάνουν μια επιπλέον βάρδια για να μαζέψουν τη σοδειά ζάχαρης προς τιμήν του Κάστρο, ανέφεραν ΜΜΕ της χώρας.

Ατέλειωτη αλληλεγγύη

Συνεχίζεται ο κατακλυσμός που έχει φέρει η επιστολή των διανοουμένων που στέκονται στο πλευρό της Κούβας και καταδικάζουν τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ και ο ανεξάρτητος Βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλαγουέϊ είναι μερικοί από τους περισσότερους από 11.000, πλέον, που συνυπογράφουν την επιστολή, των αρχικά 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ, αλλά και οι Μπερνάντ Κασέν, Ιγνάσιο Ραμονέ διευθυντής και αρχισυντάκτης της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ». Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Τζέιμς Πέτρας, Νόαμ Τσόμσκι, Σαμίρ Αμίν. Οι λογοτέχνες Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Χουάν Γκέλμαν, Ερνέστο Καρδενάλ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, αλλά και ο Ισπανός θεατράνθρωπος Αλφόνσο Σάστρε. Ο Μανού Τσάο, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Μαρία Ρόχο, η Λετίσια Σπίλερ, ο θρύλος της αρχιτεκτονικής Οσκαρ Νιεμέγιερ, κ.ά.

Τέλος, η κυβέρνηση της Κούβας παρουσίασε χτες το τελικό σχέδιο διακήρυξης του Συντονιστικού Συμβουλίου του Κινήματος των Αδεσμεύτων χωρών, το οποίο αναμένεται να αναλυθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη διάρκεια της συνόδου το Σεπτέμβρη στην Αβάνα.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας δήλωσε στην ειδησεογραφική υπηρεσία «Prensa Latina» ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπελάρδο Μορένο, παρέδωσε το κείμενο σε αντιπροσώπους των χωρών - μελών του ΝΑΜ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οπως συνηθίζεται, το προταθέν κείμενο θα εξεταστεί από το Συντονιστικό, το οποίο συντονίζει τις δραστηριότητες των κρατών - μελών του κινήματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ντοκουμέντο εξετάζει διεθνή θέματα και αναλύει την παγκόσμια κατάσταση - και ειδικότερα το γεγονός ότι όσα κράτη δεν υιοθετούν μια στάση φιλική (αν όχι υποτελή) προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ο πρώην δικτάτορας της Παραγουάης, Αλφρέντο Στρέσνερ, πέθανε χτες σε ηλικία 93 χρόνων, σε νοσοκομείο της Μπραζίλια, πρωτεύουσας της Βραζιλίας, όπου είχε καταφύγει ως εξόριστος μετά από την ανατροπή του το 1989, ύστερα από άλλο ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε 319 νεκρούς και 146 αγνοούμενους ανήλθε ο νέος απολογισμός του τυφώνα Σαομάι («Αφροδίτη», στα βιετναμέζικα) σε δύο επαρχίες της Νότιας Κίνας, μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα φέτος έχουν κοστίσει τουλάχιστον 1.300 ζωές. Ο «Σαομάι» θεωρήθηκε ο ισχυρότερος τυφώνας των τελευταίων 50 ετών.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Νέες αιματηρές μάχες σημειώθηκαν χτες στο υπό τον έλεγχο της Ινδίας τμήμα του Κασμίρ, όπου στρατιώτες σκότωσαν επτά φερόμενους ως αυτονομιστές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από διασταυρούμενα πυρά σε άλλη περιοχή του κρατιδίου. Στο βόρειο κρατίδιο Μανιπούρ, άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε ναό, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 17 πιστούς, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΠΡΑΓΑ.-- Ο ηγέτης του δεξιού συντηρητικού «Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών», Μίρεκ Τοπόλανεκ, διορίστηκε χτες από τον Τσέχο Πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους, νέος πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του ηγέτη του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος», Γίζι Πάρουμπεκ.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΟΥΓΚΕΡ.-- Οι Πρόεδροι Ν. Αφρικής, Μοζαμβίκης και Ζιμπάμπουε εγκαινίασαν χτες ένα νέο πέρασμα στη μεθόριο των χωρών τους με στόχο τη δημιουργία «του μεγαλύτερου πάρκου του ζωικού βασιλείου στον κόσμο».

Ο Γκίντερ Γκρας ομολογεί ότι υπηρέτησε στα «Ες-Ες»

Με καθυστέρηση 51 ολόκληρων χρόνων από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Γκίντερ Γκρας, γνωστός Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, συγγραφέας, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας, ομολογεί ότι υπηρέτησε στην επίλεκτη εγκληματική γερμανοφασιστική μαχόμενη μονάδα των «Ες-Ες». Το δήλωσε ο ίδιος στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» του Σαββάτου (12 Αυγούστου).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκρας στα απομνημονεύματά του, που πρόκειται να εκδοθούν το Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Στο ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού», θα αναφέρει ότι όντας 15χρονος θέλησε να υπηρετήσει εθελοντικά στα υποβρύχια, εκεί όμως δεν τον δέχτηκαν και 17χρονο τον έστειλαν στη Δρέσδη στα «Waffen-SS» (μαχόμενα τμήματα των «Ες-Ες»), όπου και υπηρέτησε στη 10η Μεραρχία αρμάτων μάχης «Φρούντσμπεργκ».

Στις μέχρι τώρα βιογραφίες του αναφερόταν ότι υπηρέτησε σαν «βοηθός σε αντιαεροπορικό πυροβόλο».

Σε ερώτηση της εφημερίδας για τα βιώματά του στον πόλεμο, ο Γκρας δήλωσε: «Η σιωπή μου όλα τα χρόνια είναι ένας από τους λόγους, γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο. Επρεπε, επιτέλους, (το μυστικό) να βγει έξω».

Για τα εγκληματικά «Ες-Ες», την εποχή της στρατολογίας του, ο Γκρας δήλωσε! «Για μένα, σ' αυτό είμαι βέβαιος για τις αναμνήσεις μου, τα όπλα "Ες-Ες" δεν ήταν κατ' αρχήν κάτι το αποκρουστικό, αλλά μια μονάδα ελίτ, που πάντοτε τοποθετούνταν εκεί που τα πράγματα ήταν δύσκολα και η οποία, όπως διαδίδονταν, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες». Ομως το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης έχει καταδικάσει τα «Ες-Ες» σαν εγκληματική οργάνωση και τόσο Γερμανοί όσο και διεθνείς συγγραφείς, λογοτέχνες και ιστορικοί έχουν αναφερθεί στη θηριώδη δράση τους στη Γερμανία και στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (14/8) το δημοτικό συμβούλιο της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, γενέτειρας του Γκρας, θα ασχοληθεί με το θέμα επειδή τον έχει ανακηρύξει επίτιμο δημότη της.

Επίσης ο λογοτεχνικός όμιλος ΡΕΝ της Τσεχίας δήλωσε ότι συζητείται η ανάκληση του βραβείου Κάρελ Τσάπεκ, που έχει απονείμει στον Γκρας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι οικονομικοί πρόσφυγες ... πακέτο

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μυστική κρατήθηκε κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης του Μάλι η απέλαση 160 οικονομικών προσφύγων από τη δυτικοαφρικανική χώρα, οι οποίοι έφθασαν με βάρκες στα Κανάρια Νησιά, όπως τουλάχιστον αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», που συμπληρώνει ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους με τρία αεροσκάφη, ενώ άλλες δύο πτήσεις αναμένεται να εκτελεστούν τις επόμενες μέρες.

Οι οικονομικοί αυτοί πρόσφυγες είναι ανάμεσα στους 15.000 που έχουν φθάσει στα Κανάρια Νησιά από τις αρχές του 2006, αριθμός υπερτριπλάσιος, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, του συνολικού αριθμού λαθρομεταναστών που προσέγγισαν τις ακτές των νησιών το 2005. Οσο για την επιχείρηση, κρατήθηκε μυστική διότι η κυβέρνηση του Μάλι συμφώνησε στον επαναπατρισμό μόνο υπό τον όρο ότι το γεγονός δε θα γινόταν ποτέ γνωστό.

Τι άλλαξε και η κυβέρνηση του Μάλι τελικά σύρθηκε σε συμφωνία με την ισπανική κυβέρνηση; Η συμφωνία της Ραμπάτ, δηλαδή η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής Συνόδου 57 κρατών, της ΕΕ και της Αφρικής, που προβλέπει τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό των οικονομικών προσφύγων. Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε κατά το τέλος της Συνόδου στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, οι αφρικανικές χώρες είναι υποχρεωμένες να σταματούν μετανάστες και πρόσφυγες που οδεύουν προς την Ευρώπη και να τους επαναπατρίζουν. Μάλιστα, προβλέπεται και η κοινή περιπολία ευρωπαϊκών και αφρικανικών κρατών σε θεωρούμενα σημεία εξόδου και εισόδου καθώς και η στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ώστε να καταγράφονται οι κινήσεις και οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Και όλα αυτά διά ολίγα πινάκια φακής... «οικονομικής βοήθειας» εκ μέρους της ΕΕ.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Νόμιμοι στόχοι» τα παιδιά!..

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Νέοι από αέρος βομβαρδισμοί θέσεων των Τίγρεων των Ταμίλ με βομβαρδιστικά Κφιρ και νέες χερσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν χτες από το στρατό της Σρι Λάνκα στο βορρά, χωρίς να αναφερθούν οι αριθμοί των θυμάτων. Η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα «σε συναγερμό» καθώς ο εμφύλιος έχει αναζωπυρωθεί πλήρως - το Κολόμπο υποστήριξε ότι φοβάται «αντίποινα» για το βομβαρδισμό σχολείου με 61 μαθητές και μαθήτριες να βρίσκουν το θάνατο τη Δευτέρα. Την Τρίτη, ο στρατός υποστήριξε ότι σκότωσε 24 αντάρτες μαχητές. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε, στο μεταξύ, ότι 135.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την επανέναρξη των εχθροπραξιών (Δεκέμβρης). Ο επίσημος απολογισμός των τελευταίων μαχών κάνει λόγο για 150 νεκρούς στρατιώτες και 250 αντάρτες.

Στο μεταξύ, όπως έγραψε χτες η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» (Λονδίνο), η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αψήφησε τη διεθνή κοινή γνώμη και δήλωσε ότι τα 61 παιδιά και οι ανήλικοι που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των Ενόπλων της Δυνάμεων ήταν «μαχητές» και άρα «νόμιμοι στόχοι» (!). Ο εκπρόσωπος του στρατού ταξίαρχος Αθούλα Τζαγιαουαρντάντα δήλωσε ανερυθρίαστα: «Αν τα παιδιά είναι τρομοκράτες, τι να κάνουμε εμείς;» (!). Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ καταδίκασε το βομβαρδισμό ως «σοκαριστικό», και η επικεφαλής της, Αν Βένεμαν, μίλησε για «αθώα θύματα της βίας». Σημειώνεται ότι η σφαγή στο σχολείο της Μουλαϊτίβου είχε αρχικά αποδοθεί σε «σφάλμα».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Δεκάδες δολοφονίες συνδικαλιστών

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο 40χρονος Ορλάντο Ριβέρα, ηγέτης μιας αριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης ψαράδων, δολοφονήθηκε χτες Τετάρτη την αυγή στο σπίτι του, στην πόλη Ομπάντο της επαρχίας Μπουλακάν, από «αγνώστους», σύμφωνα με την αστυνομία. Τέσσερις οπλοφόροι «γάζωσαν» τον συνδικαλιστή με καραμπίνες, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν έκανε καμία σύλληψη, μεταδίδει το «Γερμανικό Πρακτορείο». Οι δολοφονίες συνδικαλιστών το πρώτο εξάμηνο του 2006 έφθασαν τουλάχιστον τις 51 (έναντι 66 το 2005), σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία άσκησε χτες οξύτατη κριτική στην πρόεδρο Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο για την «αποτυχία της να σταματήσει τις πολιτικές δολοφονίες στη χώρα». Θύματα είναι αριστεροί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, θρησκευτικοί ηγέτες και δικαστές. Κόμματα και προσωπικότητες της Αριστεράς κατηγορούν την ίδια την κυβέρνηση ότι ενορχηστρώνει τη σφαγή.

  • Σοβαρή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή πλήττει τις ακτές των Φιλιππίνων μετά τη διαρροή 2 εκατ. λίτρων βιομηχανικών καυσίμων από το «Solar I», ένα δεξαμενόπλοιο 998 τόνων, το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της νήσου Γκιμάρας. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, 100 χιλιάδες ψαράδες καταστράφηκαν, ο οικολογικός τουρισμός στο χώρο προστασίας σπάνιων θαλάσσιων ειδών χλωρίδας και πανίδας αποτελεί ιστορία και η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί δε θα αποκαθαρθεί πριν περάσουν δύο χρόνια. Οι αρχές ζήτησαν διεθνή βοήθεια για να απομακρύνουν το πλοίο, το οποίο έχει προσαράξει στο βυθό. Τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε σημειωθεί διαρροή άλλου ενός εκατ. λίτρων βιομηχανικών καυσίμων από δεξαμενόπλοιο κρατικής εταιρείας.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο πόλεμος συνεχίζεται, τα ναρκωτικά κάνουν θραύση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εξι Καναδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες από όλμο που έριξαν «μέλη των Ταλιμπάν» στο νότιο Αφγανιστάν. Νωρίτερα, κατοχικές και αφγανικές δοσιλογικές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ φερόμενους ως «τρομοκράτες». Τις τελευταίες μέρες, ο αριθμός των νεκρών είναι ιδιαίτερα υψηλός στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο υπό αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή Αφγανιστάν: προχτές Τρίτη σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί, ένας φερόμενος ως «μέλος της αλ Κάιντα» και άλλοι τρεις Αφγανοί, ενώ τη Δευτέρα είχαν βρει το θάνατο 1 αστυνομικός και 11 ένοπλοι που φέρονται να ανήκουν στους Ταλιμπάν. Το Σάββατο, ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε ότι έχασε τρεις στρατιώτες του την Παρασκευή από επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν χτες στο Associated Press πως η καλλιέργεια παπαρούνας και η παραγωγή οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν φέτος «θα σπάσει τα ρεκόρ», σημειώνοντας αύξηση πάνω από 40% (!!!), παρ' όλη την - ακραία υποκριτική - ρητορική και τα εκατομμύρια δολάρια των κατοχικών δυνάμεων για την προσπάθεια «εξάλειψης» του προβλήματος, που όσο πάει και θεριεύει.

Αλληλεγγύη στην Κούβα στην ιστοσελίδα www.porcuba.org

Η επιστολή των προσωπικοτήτων από πολλές χώρες που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας, καθώς και η καμπάνια που ήδη εξελίσσεται, βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε αρκετές πλέον γλώσσες και όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Κούβα με την υπογραφή τους στην επιστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ