ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Κορυφώνονται αύριο Κυριακή, 20 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944 που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας από τις 17 έως τις 21 Αυγούστου, σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης. Στις 10π.μ., στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ομιλία του Δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και πορεία προς το Γ΄ Νεκροταφείο στο κοινοτάφειο των εκτελεσμένων.

Ο Δήμος Νίκαιας καλεί το λαό και τη νεολαία να συμμετέχει ακόμα πιο μαζικά από άλλες φορές «για να τιμήσουμε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς με τη μαζική καταδίκη της σημερινής ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στην Παλαιστίνη και το Λίβανο, για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στη σοσιαλιστική Κούβα».

Τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου, ο χώρος της Μάνδρας θα φιλοξενήσει μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid» αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 22 Αυγούστου με τη Διεξαγωγή του 14ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά (open) «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της «Μηχανικής Καλλιέργειας» (Θηβών 245) από τις 10π.μ.-11μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.

Πέθανε η Σοφία Καραγιάννη - Σαπουνά

Πέθανε και κηδεύτηκε, στις 15 Αυγούστου, η Σοφία Καραγιάννη - Σαπουνά, αγωνίστρια του λαού, ακλόνητη κομμουνίστρια, μέχρι το θάνατό της. Γεννήθηκε στην πανέμορφη Τύρνα, (Ελάτη), Τρικάλων κι από κοπέλα μπήκε στον αγώνα για το δίκιο του λαού και τα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού. Σε ηλικία, μόλις, 16 ετών έρχεται σε επαφή με το ΚΚΕ και από την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1946, ξεκινάει τη μεγάλη πορεία της στο δύσκολο, οδυνηρό, αλλά τόσο ωραίο αγώνα για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και το ξημέρωμα ενός νέου κόσμου για την πατρίδα και το λαό μας.

Μετά τη μάχη της Τύρνας, ανάμεσα σε μαχητές του ΔΣΕ και χωροφύλακες, στις 12 Αυγούστου του 1946, συλλαμβάνεται, μαζί με άλλα γυναικόπαιδα από τους χωροφύλακες και ύστερα από μεγάλες ταλαιπωρίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Τρίκαλα και σε κρατητήρια στη Λάρισα, περνάει από Εκτακτο Στρατοδικείο στη Λάρισα, από το οποίο καταδικάζεται σε 15 χρόνια φυλάκιση. Ακολουθούν 10 χρόνια σε διάφορες φυλακές της Αθήνας και στην Πάτρα κι αποφυλακίζεται το 1956, για να συνεχίσει τον αγώνα. Με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, στις 21 Απρίλη του 1967, συλλαμβάνεται αμέσως, μαζί με την άνδρα της κι εξορίζεται στα Γιούρα. Πίσω τους αφήνουν δυο μικρά παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που περνούν το δικό τους Γολγοθά. Το 1969 αποφυλακίζεται και μετά τη μεταπολίτευση μετέχει ενεργά στο ΚΚΕ και στο μαζικό κίνημα.

Πριν δυόμισι χρόνια «χάνει», ξαφνικά, το γιο της και σε μικρό χρονικό διάστημα «φεύγει» και ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα. Η «σιδερένια αγωνίστρια», που δε λύγισε στις φυλακές και τις εξορίες, δεν μπορεί ν' αντέξει αυτά τα «χτυπήματα». «Φεύγει» κι αυτή για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας τη θύμησή της αθάμπωτη στα μάτια των συντρόφων και συναγωνιστών της και το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής της, «προίκα» στις ερχόμενες γενιές των λαϊκών αγωνιστών, που θα συνεχίσουν τον αγώνα...

«Εφυγε» ένας εξαίρετος επιστήμονας και αγωνιστής

«Εφυγε» στις 7 Αυγούστου 2006 ο εξαίρετος γιατρός (Νευρολόγος - Ψυχίατρος), ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ σε ηλικία 84 ετών.

Γεννημένος στην Ανω Μουσουνίτσα, αδελφός του στελέχους του ΚΚΕ Παναγιώτη Υφαντή, Πολιτικού Επιτρόπου της Μεραρχίας Διαμαντή του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο και, ύστερα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Απόφοιτος του 8ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβρη του 1940. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής οργανώνεται στην ΟΚΝΕ. Στις 28 Οκτώβρη 1941 συμμετέχει στην κατάθεση στεφανιού στον Αγνωστο Στρατιώτη, με δυναμική αντίδραση Ιταλών Καραμπινιέρων. Λίγες μέρες αργότερα, συμμετέχει στην κατάληψη από φοιτητές του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής, στην Οδό Ακαδημίας και Σίνα - Μασσαλίας.

Οι φοιτητές διακόπτουν τα μαθήματα, ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο και άλλα πατριωτικά τραγούδια. Η κατάληψη κρατά ως το δειλινό, οπότε εμφανίζεται δύναμη Γερμανοϊταλών και αστυνομικών και χαφιέδων με τον Αγγελο Εβερτ. Συλλαμβάνονται 18 «πρωταίτιοι» και μεταξύ των πρώτων και ο Δημήτρης Υφαντής που μαζί με άλλους παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Συγκλήτου με πρόταση οριστικής αποβολής από το Πανεπιστήμιο, που αποσοβήθηκε με παρέμβαση Συγκλητικών. Η κατάληψη του κτιρίου Παλαμά, είναι από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Υφαντής συνεχίζει την αντιστασιακή δράση του στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Το 1948 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται για 5 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ.

Μετά την αποφυλάκισή του παίρνει το πτυχίο Ιατρικής. Νευρολόγος - Ψυχίατρος, για χρόνια είναι στέλεχος της Ενιαίας Πανεπιστημονικής Κίνησης στο Αιγηνίτειο νοσοκομείο. Συγγράφει επιστημονικές εργασίες και παίρνει και δίπλωμα διδάκτορος Ιατρικής. Ιδρύει με τον Αγαμέμνονα Νασιάκο την Κλινική «Ειρήνη», που σύντομα θα αποκτήσει ξεχωριστό κύρος. Καταξιώνεται ανάμεσα στους πρώτους Νευρο-Ψυχίατρους των Αθηνών και, μετά τη μεταπολίτευση, εκλέγεται πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πάντοτε κοντά στο λαό και την εργατική τάξη, το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας του ΚΚΕ, παραμένοντας πιστός οπαδός του και αγωνιστής σε όλη του τη ζωή. Προσφέρει γενναιόδωρα σε αρρώστους και κατατρεγμένους αγωνιστές.

Με την εκλεκτή σύντροφο της ζωής του Γιώτα Μίχου, μέλους οικογένειας αγωνιστών, απόκτησαν ένα γιο, τον Κώστα, τον εκλεκτό ψυχίατρο και ποιητή.

Εμεινε για πάντα στο χωριό του που αγαπούσε με πάθος και τον αγαπούσαν, όπου, στις 9 Αυγούστου, οι συγχωριανοί και πλήθος κόσμου τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία. Τον αποχαιρέτησαν ο Γραμματέας ΝΣ Φωκίδας σ. Ιωσηφίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο παλαιός συμφοιτητής και φίλος του Γιατρός, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Κωνσταντινίδης και ο, επίσης, αγαπητός φίλος του, π. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αλέκος Πουλοβασίλης.

Σύντροφέ μας, αγαπημένε Δημήτρη Υφαντή θα σε θυμόμαστε πάντα.

Θάνος Κωνσταντινίδης

Συνεχίζεται το μπαράζ των πυρκαγιών

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε θαμνότοπο στον Εξαρχο Αταλάντης. Στον τόπο επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων και δυο αεροσκάφη. Η φωτιά ελέγχθηκε το βράδυ.

Υπό έλεγχο ήταν οι δασικές πυρκαγιές στον Σελά Μεσσηνίας, όπου επιχειρούσαν δώδεκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και δυο αεροπλάνα, όπως και στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας, όπου το έργο της κατάσβεσης είχαν αναλάβει εφτά πυροσβέστες με τρία οχήματα και δυο αεροπλάνα. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί είχε ελεγχθεί η φωτιά στον Αγαλά Ζακύνθου.

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χαρακτηρίζει ως περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα, την Ανατολική και Δυτική Αττική, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Χίο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Κατοικίες απειλούσε πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, στις 9 το βράδυ, στην Πλάκα (θέση Μαρμαράδικο) Κερατέας. Την ίδια περίπου ώρα ξέσπασε πυρκαγιά και σε δασική έκταση στο Δασκαλιό Κερατέας.

Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό έγινε χτες τα ξημερώματα στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου στη Βάρη. Το περιστατικό συνέβη, όταν ΙΧ που κατευθυνόταν από Κορωπί προς Αθήνα συγκρούστηκε με φορτηγό. Ο οδηγός του ΙΧ μεταφέρθηκε νεκρός στο «Ασκληπιείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ