ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε όλη τη χώρα το μήνυμα της ανυπότακτης επιλογής

Κορυφώνεται με τα κεντρικά Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις της χώρας η καλοκαιρινή δραστηριότητα της Οργάνωσης

Για 32η χρονιά, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δίνει το ραντεβού του με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους νέους εργαζόμενους και τους ανέργους. Ηδη, με την πραγματοποίηση εκατοντάδων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε πόλεις, χωριά και γειτονιές, σε χώρους δουλιάς, σχολεία και σχολές, η ΚΝΕ βρέθηκε με χιλιάδες νέους που δε βολεύονται με τη μιζέρια, τη φτώχεια, την ανεργία, την αμορφωσιά, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με χιλιάδες νέους που αναζητούν λύσεις και διέξοδο απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα που δημιουργεί το σύστημα.

Το ταξίδι του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζεται, με την πραγματοποίηση των κεντρικών Φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, για να κορυφωθεί στις 14-16 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και τις 13-16 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Τη σημασία του Φεστιβάλ τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ σε δελτίο Τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση των κεντρικών εκδηλώσεων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Οπως σημειώνεται:

«Το 32ο Φεστιβάλ είναι...

-- Χώρος πλατιάς συζήτησης με τη νεολαία. Μέσα από τις εκδηλώσεις του θέλουμε να ακούσουμε τον προβληματισμό και τις προτάσεις της, να μιλήσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τις αιτίες, για τις θέσεις μας, για τη διέξοδο του Λαϊκού Μετώπου και της Λαϊκής Εξουσίας, για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό.

-- Φωνή ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή, είναι μια έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης και αγώνα δίπλα στους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

-- Χώρος πολιτισμού και ερασιτεχνικής δημιουργίας, βήμα έκφρασης για νεανικά μουσικά σχήματα, θεατρικές και πολιτιστικές ομάδες, κόντρα στην υποκουλτούρα και την εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής.

-- Δύναμη για την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες ριζοσπαστικές, αγωνιστικές δυνάμεις. Για να αλλάξει ο συσχετισμός και να ενισχυθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πόλος της ρήξης και της ανατροπής, για να εκλέξουμε περισσότερους δημάρχους, νομάρχες και συμβούλους που θα είναι στο πλευρό των νέων και των εργαζομένων σε όλους τους αγώνες τους από την επομένη των εκλογών».

Οι εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις

Τα κεντρικά Φεστιβάλ πόλεων που πραγματοποιούνται είναι:

Στην Κρήτη: Ρέθυμνο 9-10/9, Χανιά 8-9/9, Ηράκλειο 15-16/9.

Στα νησιά του Αιγαίου: Μυτιλήνη 8-9/9, Χίος 1-2/9, Ρόδος 9/9, Εύδηλος 20/8, Σάμος 3/9.

Στερεά Ελλάδα: Χαλκίδα 8-9/9, Λαμία 8-9/9, Λειβαδιά 9/9, Αμφισσα 19/8.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Αλεξανδρούπολη 1/9, Κομοτηνή 2-3/9, Ξάνθη 1/9, Καβάλα 2/9, Δράμα 6/9, Σέρρες 1-2/9, Εδεσσα 24/8, Βέροια 2/9, Κατερίνη 31/8-1/9, Κιλκίς 26/8, Θεσσαλονίκη 14-16/9, Κοζάνη 2-3/9, Γρεβενά 27/8, Φλώρινα 3/9, Καστοριά 2/9.

Στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας: Γιάννενα 8-9/9, Αρτα 2-3/9, Αγρίνιο 1-2/9.

Στη Θεσσαλία: Λάρισα 9-10/9, Βόλος 16-17/9, Τρίκαλα 9-10/9, Καρδίτσα 9-10/9.

Πελοπόννησος και Ιόνιο: Πάτρα 8-9/9, Καλαμάτα 8-9/9, Κόρινθος 30/8, Ναύπλιο 2-3/9, Τρίπολη 1/9, Πύργος 2/9, Αργοστόλι 5/8, Ζάκυνθος 3/9, Κέρκυρα 8-9/9, Λευκάδα 25/8.

Το κεντρικό Φεστιβάλ του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Σεπτέμβρη.

Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

Τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων από τη φωτιά στη χωματερή των Ταγαράδων, αλλά και τις συνθήκες εργασίας μέσα στις οποίες επιτελούν το έργο τους οι εργαζόμενοι στη χωματερή, αναδεικνύει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ΔΑΣ καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των δημάρχων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα την έκθεση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε κίνδυνο και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ, ελάχιστοι μίλησαν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τις εργασιακές σχέσεις, τους επαγγελματικούς κινδύνους, τις μολυσματικές ασθένειες, κλπ. που απειλούν καθημερινά τους εργαζόμενους στη χωματερή και όσους δουλεύουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Για την πλειοψηφία των αιρετών και τις κυβερνήσεις «οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι συνταξιοδοτικά - μισθολογικά, αφού η επίσημη πολιτεία και οι Δήμαρχοι δεν αναγνωρίζουν το επάγγελμά τους ως βαρύ και ανθυγιεινό. Δε μας πείθουν λοιπόν τα "κροκοδείλια δάκρυά τους" για τις συνέπειες στο περιβάλλον. Είναι υπόλογοι στους εργαζόμενους και στο λαό της πόλης για την ανάλγητη πολιτική τους».

Η ΔΑΣ θυμίζει πως στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στο Δήμο και τη χωματερή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρώτος έφερε τον εισαγγελέα και τα ΜΑΤ για να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων που πάλευαν για την εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την κατοχύρωση στην εργασία των συμβασιούχων στα σκουπίδια.

Καλεί, λοιπόν, τον εργαζόμενο λαό, στις ερχόμενες εκλογές, να τους τιμωρήσει για την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν και τους εργαζόμενους στους Δήμους να δυναμώσουν τον αγώνα για: Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πρόσληψη προσωπικού στους ΟΤΑ.

Επίσης, για εφαρμογή του Νομαρχιακού σχεδιασμού για δημιουργία τριών ΧΥΤΑ στο νομό για οικιακά απόβλητα και ενός ΧΥΤΑ για βιομηχανικά απόβλητα, για άμεση προμήθεια κλιβάνων σε όλα τα νοσοκομεία για τα νοσοκομειακά απόβλητα, χωροταξική κατανομή και οριοθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης σε ανατολικό και δυτικό τομέα με ταυτόχρονη προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό των μέσων (απορριμματοφόρα, σάρωθρα, κλπ.). Για άμεση αποκατάσταση της χωματερής των Ταγαράδων και κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών στο νομό.

Κοροϊδία μετά... μουσικής

Το... «ενδιαφέρον» για τη μουσική παιδεία της χώρας έδειξε ακόμη μια φορά το υπουργείο Παιδείας, αφού δε φρόντισε να ειδοποιήσει έγκαιρα τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι από χτες και μέχρι 25 Αυγούστου, οι εκπαιδευτικοί μουσικοί θα έπρεπε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, για να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές στα σχολεία.

Ετσι, θύμα της καλοκαιρινής... ραστώνης έπεσαν αρκετοί εκπαιδευτικοί μουσικοί, που με την αγωνία για μια θέση εργασίας, έστω κι αν είναι μισερή και αμφίβολη, περίμεναν σε ουρά από τα χαράματα χτες, έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οδό Λυκούργου! Το... μπάχαλο που επικράτησε ήταν χαρακτηριστικό. Οι λιγοστοί υπάλληλοι, έψαχναν απεγνωσμένα να αποκρυπτογραφήσουν τις περιπτώσεις των... υποπεριπτώσεων της προκήρυξης του υπουργείου για αναπληρωτές και ωρομίσθιους από τη μία και από την άλλη, έψαχναν να βρουν κόσμο να εξυπηρετήσει τους μουσικούς που περίμεναν στην ουρά!!! Μάλιστα, οι πιο απελπισμένοι συνιστούσαν στους εκπαιδευτικούς να έρθουν από Δευτέρα!

Επιβεβαιώθηκε έτσι ακόμη μια φορά η αναλγησία και η προχειρολογία των ιθυνόντων που δήθεν ενδιαφέρονται για τη μουσική εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων. Οπως και η αδιαφορία τους για τον πόνο τόσων ανέργων μουσικών, που περιμένουν κυριολεκτικά για μια θέση στον ήλιο...

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

Στο πλαίσιο του 32ου φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», σήμερα, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ. στην κάτω πλατεία στο Νεστόριο πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «60 χρόνια ΔΣΕ - Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ και συναυλία.

Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται προφεστιβαλική εκδήλωση στο Καραβόσταμο (ρέμα) Ικαρίας, με κεντρική ομιλήτρια την Ε. Χαιρικάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία του Β. Κορακάκη, θεατρική παράσταση από μέλη της ΚΝΕ και στη συνέχεια λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ