ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Το κλείσιμο των λιπασμάτων αφορά όλους μας

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΥ για το μεθοδευόμενο κλείσιμο της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων»

Με αφορμή τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις σχετικές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν το κλείσιμο της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ), η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι το κλείσιμο μιας ακόμα λιπασματοβιομηχανίας που προωθεί, με διάφορες μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα μεγαλώσει την εξάρτηση των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής από τις πολυεθνικές, θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, επειδή θα ενταθεί η κερδοσκοπία σε ένα βασικό αγροτικό εφόδιο και θα αυξηθεί η ανεργία.

Τα επιχειρήματα που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογήσει το κλείσιμο και αυτής της λιπασματοβιομηχανίας, είναι προφάσεις που στόχο έχουν να συγκαλύψουν τον πραγματικό λόγο που είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών στο τραπεζικό κεφάλαιο, που είναι ο κύριος μέτοχος της λιπασματοβιομηχανίας και στις πολυεθνικές που παράγουν και εμπορεύονται τα αγροτικά εφόδια.

Η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας είναι υποκριτική και, ταυτόχρονα, προκλητική, επειδή το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική με αυτή της ΝΔ, έκλεισε δυο λιπασματοβιομηχανίες (Δραπετσώνα, Πτολεμαΐδα) και τη συνεταιριστική ΣΥΝΕΛ, δίνοντας τη δυνατότητα στους εμποροβιομηχάνους να κερδοσκοπούν σε ένα βασικό αγροτικό εφόδιο, καταδικάζοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η ΠΑΣΥ διαφωνεί ριζικά με την πολιτική εξάρτησης της ελληνικής γεωργίας από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, που με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να προσαρμόσουν την αγροτική παραγωγή στα αντιαγροτικά πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, να τη συγκεντρώσουν σε λιγότερα χέρια και να διασφαλίσουν την κερδοσκοπία στους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές.

Πιστεύει ότι το κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας της Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ' αυτή. Πρέπει να ενδιαφέρει όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή η αύξηση του κόστους παραγωγής επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους.

Γι' αυτό καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, μαζί με τους εργαζόμενους της λιπασματοβιομηχανίας, όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, να αντισταθούν αποφασιστικά στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κλείνει βασικά εργοστάσια, αυξάνει την ανεργία, συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ταυτόχρονα, τους καλεί, από την πείρα τους, να βγάλουν σωστά πολιτικά συμπεράσματα, καθοριστικά για την επιτυχία των αγώνων τους.

Να καταψηφίσουν, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΣΥΝ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.

Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και να ενισχύσουν τους συνδυασμούς που παλεύουν για την ανάπτυξη της γεωργίας, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς και πολύπλευρη στήριξη από το κράτος, το οποίο, με κρατικές βιομηχανίες παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων και εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, θα μειώνει το κόστος παραγωγής, θα αυξάνει την απασχόληση και θα διασφαλίζει φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στον ελληνικό λαό.


ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΛΙΤΗΣ - ΦΛΩΡΙΝΑ
Απειλή για τη δημόσια υγεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα που προκαλεί ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης στο Νομό Φλώρινας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται:

«Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα εξακολουθεί να δημιουργεί στην περιοχή η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης στο Νομό Φλώρινας, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Εκτός των άλλων (ρύπανση της ατμόσφαιρας, μόλυνση από σκόνη και τέφρα κλπ) ο ΑΗΣ Μελίτης λειτουργεί με γεωτρήσεις, οι οποίες καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλούν με αφανισμό όλες τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, με κατολισθήσεις, καθιζήσεις, υποχώρηση του εδάφους κλπ. Πρόσφατα έσπασαν σωλήνες αυτών των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος και να υποστούν σημαντικές ζημιές οι καλλιέργειες. Πρόσφατα επίσης, σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση του εδάφους στο ορυχείο Κλειδί (πολύ κοντά στον ΑΗΣ), το οποίο εκμεταλλεύεται ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα σε περιοχή που υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω από το μισό η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, είναι τεράστιοι. (Το ορυχείο Κλειδί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων)».

Συνεχίζοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζουν: «Εργο "εκ των ων ουκ άνευ" για τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, είναι το υπό κατασκευή φράγμα της Παπαδιάς, δυναμικότητας 13.500.000 κυβ. μέτρων νερού, από τα οποία 5.500.000 κυβ. μέτρα περίπου θα διαθέτει στις καλλιέργειες και τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιεί η ΔΕΗ. Χωρίς την κατασκευή του φράγματος ολόκληρος ο σταθμός της ΔΕΗ κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του, όταν εξαντληθούν τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων (κάτι που θα επιφέρει και τεράστια οικολογική καταστροφή σε όλη την περιοχή). Το φράγμα της Παπαδιάς έπρεπε να είχε τελειώσει και να είχε παραδοθεί από το 2003 ακόμη. Στη συνέχεια η ολοκλήρωση της κατασκευής του μετατέθηκε για το 2005. Θα βγει και το 2006 και ακόμη δε θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του (ούτε προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον). Σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Μελίτης αφού εργάζεται μειωμένο (τουλάχιστον κατά 50%) προσωπικό και σειρά εργασιών έχουν ανατεθεί σε εργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούν επίσης μειωμένο προσωπικό (με μεροκάματα που φτάνουν ακόμα και 23 ευρώ) εντατικοποιώντας στο έπακρο τη δουλιά. Αποτέλεσμα αυτού, εκτός των άλλων, είναι και τα συχνά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στον ΑΗΣ (5 θανατηφόρα έχουν σημειωθεί από την έναρξη της κατασκευής του ΑΗΣ μέχρι σήμερα και δεκάδες άλλα με τραυματισμούς)».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίσπευση των εργασιών και την όσο γίνεται πιο σύντομη αποπεράτωση του φράγματος της Παπαδιάς, καθώς και τι άλλα μέτρα θα υποχρεωθεί να λάβει η ΔΕΗ για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και των κατοίκων της γύρω περιοχής;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ