Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΛΙΤΗΣ - ΦΛΩΡΙΝΑ
Απειλή για τη δημόσια υγεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα που προκαλεί ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης στο Νομό Φλώρινας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται:

«Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα εξακολουθεί να δημιουργεί στην περιοχή η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης στο Νομό Φλώρινας, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Εκτός των άλλων (ρύπανση της ατμόσφαιρας, μόλυνση από σκόνη και τέφρα κλπ) ο ΑΗΣ Μελίτης λειτουργεί με γεωτρήσεις, οι οποίες καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλούν με αφανισμό όλες τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, με κατολισθήσεις, καθιζήσεις, υποχώρηση του εδάφους κλπ. Πρόσφατα έσπασαν σωλήνες αυτών των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος και να υποστούν σημαντικές ζημιές οι καλλιέργειες. Πρόσφατα επίσης, σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση του εδάφους στο ορυχείο Κλειδί (πολύ κοντά στον ΑΗΣ), το οποίο εκμεταλλεύεται ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα σε περιοχή που υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω από το μισό η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, είναι τεράστιοι. (Το ορυχείο Κλειδί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων)».

Συνεχίζοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζουν: «Εργο "εκ των ων ουκ άνευ" για τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, είναι το υπό κατασκευή φράγμα της Παπαδιάς, δυναμικότητας 13.500.000 κυβ. μέτρων νερού, από τα οποία 5.500.000 κυβ. μέτρα περίπου θα διαθέτει στις καλλιέργειες και τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιεί η ΔΕΗ. Χωρίς την κατασκευή του φράγματος ολόκληρος ο σταθμός της ΔΕΗ κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του, όταν εξαντληθούν τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων (κάτι που θα επιφέρει και τεράστια οικολογική καταστροφή σε όλη την περιοχή). Το φράγμα της Παπαδιάς έπρεπε να είχε τελειώσει και να είχε παραδοθεί από το 2003 ακόμη. Στη συνέχεια η ολοκλήρωση της κατασκευής του μετατέθηκε για το 2005. Θα βγει και το 2006 και ακόμη δε θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του (ούτε προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον). Σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Μελίτης αφού εργάζεται μειωμένο (τουλάχιστον κατά 50%) προσωπικό και σειρά εργασιών έχουν ανατεθεί σε εργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούν επίσης μειωμένο προσωπικό (με μεροκάματα που φτάνουν ακόμα και 23 ευρώ) εντατικοποιώντας στο έπακρο τη δουλιά. Αποτέλεσμα αυτού, εκτός των άλλων, είναι και τα συχνά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στον ΑΗΣ (5 θανατηφόρα έχουν σημειωθεί από την έναρξη της κατασκευής του ΑΗΣ μέχρι σήμερα και δεκάδες άλλα με τραυματισμούς)».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίσπευση των εργασιών και την όσο γίνεται πιο σύντομη αποπεράτωση του φράγματος της Παπαδιάς, καθώς και τι άλλα μέτρα θα υποχρεωθεί να λάβει η ΔΕΗ για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και των κατοίκων της γύρω περιοχής;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ