Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εκρηξη ελλειμμάτων το α΄ εξάμηνο

Κατά 81% αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κατά 35% το εμπορικό έλλειμμα

Εκρηξη ελλειμμάτων σημειώθηκε στις οικονομικές συναλλαγές της Ελλάδας με τις χώρες του εξωτερικού, το πρώτο εξάμηνο του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ειδικότερα, την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο απαρτίζεται από τέσσερα επιμέρους ισοζύγια) εμφάνισε έλλειμμα 14,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,9 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει το α΄ εξάμηνο του 2005, το οποίο είναι αυξημένο κατά 81%! Το δε έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (το κυριότερο από τα τέσσερα επιμέρους ισοζύγια) την ίδια περίοδο εκτινάχτηκε στα 17,7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 13,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005, αυξήθηκε δηλαδή κατά 35%. Μεγάλη ή μικρή επιδείνωση εμφανίζουν και τα υπόλοιπα τρία ισοζύγια. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η επιδείνωση αυτή του εμπορικού ελλείμματος εν μέρει μόνο οφείλεται στις αυξημένες πληρωμές που καταβλήθηκαν για εισαγωγές πετρελαίου κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καθώς τόσο το ισοζύγιο πλοίων, όσο και το ισοζύγιο εμπορευμάτων και υπηρεσιών (και τα τρία συγκροτούν το εμπορικό ισοζύγιο) εμφανίζουν επίσης χειροτέρευση.

Η, όχι συγκυριακή, επιδείνωση των ελλειμμάτων της Ελλάδας με τις τρίτες χώρες θα πρέπει να αποδοθεί τόσο στις ετεροβαρείς σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελεί και τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο, όσο και με τις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών και της κίνησης κεφαλαίων, έχουν κατακτήσει την ελληνική αγορά, πιέζοντας την παραγωγική βάση της χώρας. Ο ελληνικός καπιταλισμός εμφανίζει σήμερα μία διφυή και αντιφατική εικόνα. Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου από τη μια πλευρά και επιδείνωση των εμπορευματικών του σχέσεων με τη διεθνή αγορά.

Η εικόνα που εμφανίζουν τα τέσσερα επιμέρους ισοζύγια κατά το α΄ εξάμηνο του έτους είναι η ακόλουθη:

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 17,7 δισ. ευρώ, έναντι 13,1 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2005. Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων ανήλθε στα 11,7 δισ. ευρώ (έναντι 10 δισ. ευρώ το 2005), το έλλειμμα του ισοζυγίου πλοίων ανήλθε στα 1,7 δισ. ευρώ (έναντι 342 εκατ. ευρώ το 2005) και, τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ (έναντι 2,7 δισ. ευρώ το 2005).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε στα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. ευρώ το 2005. Η μείωση αυτή του πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πληρωμές για μεταφορές.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 1 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ το 2005 σε 3,5 δισ. ευρώ το 2006, αύξηση η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες πληρωμές τόκων και μερισμάτων, σε κατοίκους τρίτων χωρών που ρευστοποίησαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε ελαφρά κατά 35 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ το 2005, άνοδος η οποία οφείλεται στις αυξημένες εισπράξεις της χώρας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ