ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ζήτημα ανισότιμης προβολής έθεσε το ΚΚΕ

Την ανισότιμη προβολή των υποψηφίων, τόσο από τα ιδιωτικά όσο και από τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στηλίτευσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, στη διάρκεια της χτεσινής άτυπης διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο υπουργός, Π. Παυλόπουλος, επιστράτευσε την απουσία σχετικού νομοθετικού πλαισίου ως «απάντηση» στο αίτημα του ΚΚΕ να ισχύσουν, έστω, οι διατάξεις για την αναλογική προβολή των υποψηφίων που διέπουν τη νομοθεσία των βουλευτικών εκλογών. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος, «αυτό μπορεί να γίνει με συμφωνία των κομμάτων ή με νομοθετική ρύθμιση έστω και στο παρά πέντε».

Το ζήτημα της ανισότιμης προβολής των υποψηφίων από τα ΜΜΕ έθεσαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ασάφεια στην εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου των οικονομικών των υποψήφιων συνδυασμών. Απάντηση θα δώσει το υπουργείο, την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η διακομματική επιτροπή, ενώ θα έχουν προηγηθεί η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ και συνάντηση του Π. Παυλόπουλου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θ. Ρουσόπουλο.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εστίασε στις προσλήψεις, ζητώντας να σταματήσουν οι προκηρύξεις διαγωνισμών για την πλήρωση θέσεων στους δήμους. Ο Π. Παυλόπουλος απάντησε ότι οι όποιες προκηρύξεις αφορούν προσωπικό του οποίου οι συμβάσεις ανανεώνονται, ενώ συμπλήρωσε πως σταματούν οι χρηματοδοτήσεις διαφόρων υπουργείων προς τους δήμους έως τις εκλογές.

ΠΑΣΟΚ
Οξύνει την ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Στην «άσκηση της οικονομικής πολιτικής από το Μάρτιο του 2004 και μετά», απέδωσε το ΠΑΣΟΚ την «αρνητική» πορεία της «ευημερίας των πολιτών»... Την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, απόρροια της συνέχισης με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς από τη ΝΔ της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί -σε μια συντονισμένη προσπάθεια- να τη μεταθέσει στην «ανικανότητα» διαχείρισης της κυβέρνησης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην οικονομία και ενόψει της ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να οξύνει την ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα στο δικομματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και τα στελέχη του κόμματός του επέρριψαν ευθύνες στη ΝΔ για την «ψευδεπίγραφη δημοσιονομική απογραφή που κατασκεύασε», η οποία όπως είπαν προκάλεσε «τη διεθνή αμφισβήτηση της προσπάθειας ενός ολόκληρου λαού να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στη Ζώνη του ευρώ και έθεσε τη χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης».

Με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ανέφερε ότι η «ήπια προσαρμογή την οποία υποτίθεται ότι εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι μια εξοντωτική προσαρμογή για τα λαϊκά στρώματα, είναι υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των μεσαίων στρωμάτων». Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ γενικά και αόριστα να μιλούν για «βίαια αναδιανομή του πλούτου», αλλά σε κανένα σημείο των δηλώσεών τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρονται στην τεράστια αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, αντίθετα, μάλιστα, διαπιστώνουν πτώση της «παραγωγικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», αύξηση των οποίων επιθυμούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι. Βέβαια, για λόγους επικοινωνιακούς... κατήγγειλαν «σχέσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Κόντρα» για το «μεγάλο φαγοπότι»

Εξάλλου νέες «κόντρες» μεταξύ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αντικείμενο το «μεγάλο φαγοπότι» των δημοσίων έργων τροφοδότησε προχτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τη διοίκηση μιας από τις εργοληπτικές οργανώσεις (ΣΑΤΕ).

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το νέο μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των έργων «οδήγησε σε μεγάλες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα τα έργα να μην τελειώσουν ποτέ ή να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους» και ότι δημιουργείται «συγκέντρωση των έργων σε λίγες μεγάλες εταιρείες», σαν να μη συνέβαινε το ίδιο και την εποχή που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ να επεξεργαστεί ένα καινούριο σύστημα ανάθεσης των έργων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο θα είναι αυτό.

Απαντώντας χτες το πρωί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, χαρακτήρισε «ανόητο» αν ελέχθη ότι το μειοδοτικό σύστημα ευνοεί τους μεγάλους. Τη σκυτάλη πήρε χτες το βράδυ ο Ν. Αθανασάκης λέγοντας ότι «ο κ. Σουφλιάς απαντά με χαρακτηρισμούς γιατί γνωρίζει ότι δεν έχει δίκιο». Επικαλέστηκε μάλιστα και αυτός τον περιορισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς χάρη των περιβόητων συμπράξεων (ΣΔΙΤ), όταν και το ΠΑΣΟΚ προετοίμαζε ανάλογο νομοσχέδιο παράδοσης και των μικρών δημόσιων έργων στην ιδιωτικοποίηση...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Κατηγορηματικό «όχι» στον περιορισμό των διαδηλώσεων

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΔΗΚΕΒΕ

Παρέμβαση για τον μεθοδευόμενο περιορισμό των κινητοποιήσεων κάνει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, βοηθούμενη και από το ΠΑΣΟΚ, θεώρησε ότι βρήκε μια καλή ευκαιρία μπροστά στις τοπικές εκλογές να χτυπήσει το αγωνιστικό φρόνημα και τους αγώνες των εργαζομένων. Η πρόφαση είναι η γνωστή και από παλιότερα εκφρασμένη ανησυχία των "παραγόντων της αγοράς" για την "αναστάτωση" που προκαλείται στο κέντρο της Αθήνας από τις καθημερινές αγωνιστικές εκδηλώσεις των εργαζομένων.

Σ' αυτή της την προσπάθεια βρήκε αμέριστη βοήθεια και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Την υποτιθέμενη πτώση του τζίρου των πολυκαταστημάτων την εντοπίζουν στην ύπαρξη των κινητοποιήσεων. Το θράσος τους μάλιστα φτάνει σε τέτοιο σημείο, που καλούν και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο διάλογο για τον καθορισμό του πλαισίου των διαδηλώσεων στην Αθήνα. Με άλλα λόγια καλούν τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στον αυτοπεριορισμό τους. Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα. Οι διαδηλώσεις!

  • Δεν είναι τα 640 ευρώ μηνιάτικο που υπάρχει.
  • Δεν είναι η ανεργία που τρέχει με ρυθμούς κοντά στο 10%.
  • Δεν είναι η ακρίβεια που έφτασε τον καφέ στις 1.500 δρχ. και τις πατάτες στις 300 δρχ. το κιλό.
  • Δεν είναι η τακτική της αστυνομίας απέναντι σε κάθε διαδήλωση που κάνει πεδίο μάχης το κέντρο.

Για τους εν λόγω κυρίους αυτά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοεισαγωγείς, που τους υπηρετούν πιστά προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Η ΔΗΚΕΒΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει την αντίθεσή της μ' αυτές τις πρακτικές, που παρά τα όποια προσχήματα ένα στόχο έχουν: Να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Καλεί τους πολίτες και με την ψήφο τους να καταδικάσουν τους εκφραστές αυτών των πολιτικών και τους εκπροσώπους τους στις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

Να συνεχίσουν το διεκδικητικό τους αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής έξω απ' τα ασφυκτικά πλαίσια του σημερινού συστήματος, που θα παίρνει υπόψιν τις πραγματικές τους σύγχρονες ανάγκες και θα τις ικανοποιεί».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
«Βεβαίως» υπέρ του περιορισμού

Απλά ...ομολόγησε. «Βεβαίως» και είναι κατά του περιορισμού των διαδηλώσεων ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αφού, όπως είπε, «υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί». Το γνωρίζαμε και ...απλά, χτες σε πρωινή εκπομπή στο ΜΕΓΚΑ, το είπε χωρίς μισόλογα.

Σε ερώτηση για το εάν, αφ' ενός, λέει «όχι» σε νόμο και αφ' ετέρου, «ναι», στον περιορισμό των πορειών στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε: «Βεβαίως, με συμφωνία και συναίνεση των φορέων της πόλης». Οταν λέει φορείς ο κ. Σκανδαλίδης, προφανώς, εννοεί τον ΕΒΕΑ, στον οποίο έδωσε, πρόσφατα, διαπιστευτήρια δηλώνοντας πως πρέπει να «βρεθεί» λύση «για τις μικρές συγκεντρώσεις και πορείες». Προσθέτοντας πως «30 άτομα δεν μπορούν να κλείνουν την πόλη».

Σαφής ο κ. Σκανδαλίδης και στην ερώτηση για το εάν υπάρχει πρόβλημα με τις διαδηλώσεις: «Ναι, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί». Στο μόνο στο οποίο ...διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι με ποιον τρόπο θα περιοριστούν οι διαδηλώσεις: «Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί καλύτερα είναι αυτός που σας λέω (σ.σ. εξηγεί παρακάτω). Αρα, γιατί η κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία τώρα να κάνει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών; Να πάρει την πρωτοβουλία ο δήμαρχος». Εχει, δηλαδή, «ένσταση» επί της διαδικασίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ