ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
Ζήτα τα πάντα! Σου ανήκουν!

θλιβεραί μειοψηφίαι διαταράσσουν την κοινωνική γαλήνη στις πόλεις (φωτογραφία από το Σικάγο)

Associated Press

θλιβεραί μειοψηφίαι διαταράσσουν την κοινωνική γαλήνη στις πόλεις (φωτογραφία από το Σικάγο)
Πού ο καιρός που ο ποιητής έγραφε για τον έναν άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει...

Τώρα μικρόφωνο έχουν μόνο οι «γνωρίζοντες».

Σαν την κυρία, ενός από τα μεγαλοβιβλιοπωλεία, η οποία ως μέλος της διοίκησης του ΕΒΕΑ αξιώνει να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις. Εχοντας εξασφαλίσει ως αυτονόητη τη συμφωνία των υποψήφιων δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάζεις αμέσως μετά τα στοιχεία για τις τρελές αυξήσεις στα σχολικά είδη, πράγματα, δηλαδή, που δεν μπορείς να αποφύγεις, σκέφτεσαι - αναγκαστικά - ότι αυτή η κυρία που ζητά να μη διαδηλώνεις, είναι ακριβώς αυτή - η τάξη της δηλαδή - που σε ληστεύει καθημερινά, μαζί με τον διπλανό της τον κύριο της βιομηχανίας και τον άλλο των τραπεζών που εκτιμούν πως χρειάζονται περισσότερο κρέας, δηλαδή ζωντανή εργατική δύναμη οι μηχανές για να διατηρηθούν ψηλά τα κέρδη τους. Αυτό το χαρακτήρα έχει και η συμφωνία των Κακλαμάνη - Σκανδαλίδη.

Εχεις, όχι μόνο έναν, μύριους όσους λόγους να διαδηλώσεις. Να γράψεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου και τις αξιώσεις και τις αγωνίες τους. Είσαι τάξη ενάντια σε τάξη. Ποτέ μη το ξεχνάς. Ποτέ δεν μπορείς να μπεις σε διάλογο μαζί τους. Ο διάλογός τους έχει μόνο ένα στόχο: Να σε κάνει συνένοχο.

Οταν τους ακούς να πιπιλάνε τα περί «συναίνεσης», αίμα να σκέφτεσαι. Το δικό σου αίμα να λαδώνει τις δικές τους μηχανές. Και θα σου πούνε αύριο, πως ψήφισες κιόλας για να σε κρεμάσουν (ήδη ο Σκανδαλίδης θεωρεί πως το 80% του πληθυσμού συμφωνεί μαζί του).

Δες, δεν κρύβουν λόγια: Περισσότερες ώρες δουλιά, μετά θάνατον στη σύνταξη, πιο πολλές γυναίκες - είναι και πιο φτηνές - στην παραγωγή. Το τρίπτυχο των κερδών τους. Ποτέ μη σώσουν και κερδίσουν! Είναι δικά σου τα εργοστάσια; Είναι δικές σου οι Τράπεζες; Από πού κι ως πού να 'ναι δική σου η αγωνία για τα κέρδη τους;

Δες, ο τύπος που πλασάρεται σαν αυτοδημιούργητος καπιταλιστής δεν είναι άλλο από έναν κατσαπλιά που άρπαξε περιουσία εργατών. Θα σου πει αυτός τι μεροκάματο πρέπει να παίρνεις; Πόσο να δουλεύεις;

Το πρόβλημα των καπιταλιστικών κρίσεων, δεν μπορεί να το λύσει ο καπιταλισμός, είναι αγιάτρευτη η αρρώστια του. Αν το ξεπερνά ως τώρα είναι γιατί δεν έχει ακόμα απέναντί του τον αντίπαλο τόσο ισχυρό όσο απαιτείται. Κι ο αντίπαλός του είσαι εσύ. Με προϋπόθεση ότι γνωρίζεις κι ότι φροντίζεις να ισχυροποιείς το όπλο σου. Κι αυτό παραμένει ένα: το Κομμουνιστικό Κόμμα!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ: «Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας τις χώρες πως εάν δεν προχωρήσουν σε ριζικά μέτρα, με κυριότερα την αύξηση των ωρών εργασίας και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα υποστούν σοβαρές συνέπειες τόσο στις οικονομίες τους όσο και στις κοινωνίες τους (...) επείγει σημειώνει η έκθεση η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών κυρίως στην ηλικία 25-54 στην αγορά εργασίας. Το κυριότερο ωστόσο είναι η δυνατότητα πολλών χωρών της ευρωζώνης να αυξήσουν την παροχή εργατικής δύναμης αυξάνοντας τις κατά μέσο όρο εργάσιμες ώρες και την ηλικία συνταξιοδότησης. Συνακόλουθα θα μπορούσε να αλλάξουν τα φορολογικά συστήματα και τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΠΑΡΟΤΙ ΑΓΙΑΤΡΕΥΤΗ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ: «Σήμερα και πάλι η αμερικανική οικονομία έχει φθάσει σ' ένα από τα σημεία καμπής (...) η εξασθένηση της αγοράς στέγης, της οποίας την απειλή πολλοί διέκριναν, είναι εδώ. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώνονται, η βενζίνη κοστίζει περισσότερο από 2,80 δολάρια στις περισσότερες πολιτείες. Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών επεκτείνεται. Επιπλέον οι άνθρωποι στο Ινστιτούτο Ερευνών Οικονομικών Κύκλων αρχίζουν να εκνευρίζονται. "Δεν κάνουμε ακόμα λόγο για ύφεση" μου υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του Λάκσμαν Ατσιούθαν. "Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την οικονομία έχουν όντως πληθύνει". Εάν συνεκτιμήσουμε και ορισμένους άλλους δείκτες, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι είναι 50-50 οι πιθανότητες να εμφανίσει ύφεση η οικονομία το 2007» (ο David Leonhardt / «The New York Times» / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου μεγαλομέτοχος της Rusal Ολεγκ Ντεριπάσκα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν για να του εκθέσει τα σχέδια εξαγοράς της βρετανικής εταιρίας κατασκευής φορτηγών LDV από την αυτοκινητοβιομηχανία OAO Gaz την οποία επίσης ελέγχει. Ο Ντεριπάσκα δημιούργησε την τεράστια περιουσία του κατά την περίοδο ξεπουλήματος των σοβιετικών επιχειρήσεων από τον Μπορίς Γέλτσιν - είναι μάλιστα εξ αγχιστείας συγγενής με τον πρώην πρόεδρο» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ουσιαστική ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρευστοποιήσεις μετοχών από τη Morgan Stanley

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ εκπτώσεις φόρου για δαπάνες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανταγωνισμός και έκρηξη κατανάλωσης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ τιμής για τις διαδηλώσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ

Η ΑΥΓΗ: 42 πόλεις κατά της κυβέρνησης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόλεμος υπουργών με έπαθλο 21 δισ. ευρώ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΙΚΕΛΙΚΗ... μονομαχία

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ το νέο ωράριο στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΔΙΑΦΘΟΡΑ κ. πρωθυπουργέ»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Να μια αφορμή να διαδηλώσεις...

«Σε ό,τι αφορά το σύνολο των δαπανών κυμαίνεται για: Το νήπιο από 44,11 ευρώ μέχρι 68,89 ευρώ, αύξηση έως 21,31%. Το δημοτικό από 45,27 ευρώ έως 70,40 ευρώ, αύξηση έως 15,98%. Γυμνάσιο - Λύκειο από 47,23 ευρώ μέχρι 107,31 ευρώ, αύξηση έως 28,07%» (τα στοιχεία για τα σχολικά από το ΙΝΚΑ/ ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...και στα παλιά σου τα παπούτσια η συμφωνία τους

«Σε μια πρώτη συμφωνία κατέληξαν Κακλαμάνης - Σκανδαλίδης για το θέμα των διαδηλώσεων (...) συμφώνησαν ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται από τις καθημερινές διαδηλώσεις, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και με πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογράψουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς (...) "εγώ θα εγγυηθώ την εφαρμογή της συμφωνίας και θα καταγγείλω όποιον παραβιάσει το πρωτόκολλο" υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης (...) πρόσθεσε παράλληλα ότι αναγνωρίζει πως το θέμα είναι υπαρκτό, ότι το 80% των πολιτών φαίνεται να συμφωνεί με τον περιορισμό των διαδηλώσεων σε μια λωρίδα αφού πρέπει να λειτουργεί η πόλη» (το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Και η αγωνία τους

«Οργή και αγανάκτηση αρχίζουν να προκαλούν στη Θεσσαλονίκη οι ανακοινώσεις των κάθε είδους διαδηλωτών συνδικαλιστών και ομάδων διαμαρτυρίας από κόμματα και οργανώσεις. Με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αναρχία, επεισόδια, κλίμα φόβου και αποχής από τη Μεγάλη Γιορτή της συμπρωτεύουσας. Οπως το πέτυχαν εν μέρει πέρυσι» (στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ