ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
Στο έλεος των μεγαλοκαταπατητών

Οι απανωτές νομιμοποιήσεις των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων και δασών από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι αυτές που δίνουν το «καλό παράδειγμα» στους σημερινούς και αυριανούς επίδοξους μεγαλοκαταπατητές και άλλους καραδοκούντες «επενδυτές». Φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα παραδίδονται κοψοχρονιά στους μεγαλοκαταπατητές. Οι πρόσφατες πυρκαγιές, όπως αυτές στη Χαλκιδική και τη Λακωνία, ανεξάρτητα από τα αίτια που τις προκάλεσαν, δίνουν μια ακόμη χρυσή ευκαιρία σε επίδοξους μεγαλοκαταπατητές που - ελέω της ασκούμενης πολιτικής - έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε ανάλογες χαριστικές ρυθμίσεις.

Η κυβερνητική πολιτική έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορευματοποίησης. Σ' αυτό το πλαίσιο με άλλο σχέδιο νόμου μεθοδεύουν την επαναχάραξη των αιγιαλών και παραλιών της χώρας στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής επιχειρηματικής αξιοποίησης. Επί της ουσίας, αυτές οι μεθοδεύσεις βρίσκουν σύμφωνους τόσο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και τους συμμάχους τους στις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες».

Τα λαϊκά στρώματα μπροστά και στις ερχόμενες τοπικές εκλογές και μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολύτιμα συμπεράσματα.

Κοροϊδεύουν

Θα μπορούσε να είναι αστείο... Μετά από... παρέμβαση της Φ. Πιπιλή, και... εντολής του δημάρχου Αθηναίων κ. Θεόδωρου Μπεχράκη, με αφορμή επώνυμη καταγγελία Αθηναίου, ξεκίνησαν εργασίες, για την καθαριότητα του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών! Προφανώς, μας κοροϊδεύουν. Διότι η... αλληλοδιαφήμιση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Θεόδωρου Μπεχράκη και της δημοτικής συμβούλου και υποψήφιας νομάρχη Φωτεινής Πιπιλή, όμως, αφορά ένα φλέγον θέμα για την Αθήνα: Τους ελεύθερους χώρους.

Και την ίδια στιγμή, που υποτίθεται ότι καθαρίζουν έναν ιδιωτικό ελεύθερο χώρο ως δείγμα... ευαισθησίας, οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων της ΝΔ ξεπουλούν τον ένα ελεύθερο χώρο μετά τον άλλο. Ενδεικτικά: Βοτανικός - παραδίδεται χάρισμα στις ΠΑΕ. Λυκαβηττός - δίνεται στην ΕΤΑ ΑΕ. ΘΩΝ - βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα κλπ., κλπ. Ενέργειες στις οποίες η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» είχε αντιταχθεί τόσο μέσα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και έξω από αυτά.

Καλές οι διαπιστώσεις αλλά...

«Κοινή μας διαπίστωση είναι ότι τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται. Υπάρχουν πολύ σημαντικές, μεγάλες, ανισότητες ανάμεσα στους νέους και τους παλιότερους εργαζόμενους». Τα παραπάνω είπε ο Αλ. Τσίπρας, υποψήφιους δήμαρχος Αθήνας με το ΣΥΝ, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και αναφερόμενος στους εργαζόμενους του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και μπορεί η παραπάνω «διαπίστωση» του Αλ. Τσίπρα να είναι σωστή, όμως, φαίνεται πως δε λαμβάνει καθόλου υπόψη του ποιες δυνάμεις είναι αυτές που με την τακτική - και μέσα από την Αυτοδιοίκηση - πριμοδότησαν αυτή την εξέλιξη. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, στη ΓΣΕΕ, ενίσχυσαν τις εξελίξεις που περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, με τη νομιμοποίηση που τους έδωσαν μέσω των «κοινωνικών διαλόγων» που συμμετείχαν. Και, φυσικά, ενίσχυσαν αυτές τις εξελίξεις και στους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης, με τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) η οποία προώθησε τη μερική απασχόληση. Αποφάσεις που... φρόντισαν να υλοποιήσουν δήμαρχοι σε δήμους συνδιοικούμενους και από δυνάμεις του ΣΥΝ...

Προστατεύουν εγκληματίες πολέμου

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η διευρυμένη δύναμη του ΝΑΤΟ/Unifil δε θα διατηρήσει την "ειρήνη". Θα διατηρήσει μια "ουδέτερη" ζώνη που προστατεύει το Ισραήλ». Οχι, δεν πρόκειται για εκτίμηση των «κακόβουλων» κομμουνιστών για το ρόλο της «ειρηνευτικής δύναμης» στο Λίβανο, αλλά του γνωστού δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» Ρ. Φισκ. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο ΟΗΕ μπορεί να αρνείται ότι αυτή η ζώνη προστατεύει το Ισραήλ, αν υπήρχε για την προστασία των Λιβανέζων θα βρισκόταν, σίγουρα, μέσα στα ισραηλινά σύνορα»... Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ΗΠΑ και ΕΕ με την «ειρηνευτική δύναμη» επιδιώκουν να πετύχουν εκεί που το Ισραήλ απέτυχε, έχοντας ως αμετακίνητο στόχο τη δημιουργία «της νέας Μέσης Ανατολής». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Ισραήλ αρνείται να άρει τον εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό του Λιβάνου πριν σιγουρευτεί ότι τη θέση των ισραηλινών στρατευμάτων θα πάρουν οι «ειρηνευτικές δυνάμεις». Κι όμως η ελληνική ναυτική δύναμη ετοιμάζεται να πάει στο Λίβανο - στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος. Ποιος όμως είναι ο «εχθρός»; Η λιβανέζικη αντίσταση; Η Χεζμπολάχ; Και αυτό λέγεται επιβολή ειρήνης ή επιβολή της νέας τάξης; Τελικά δεν προστατεύουν τους σφαγείς του λιβανέζικου και παλαιστινιακού λαού;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δυο γραμμές στο ζήτημα της ανεργίας

Οι δυο γραμμές και αντιλήψεις που συγκρούονται και στο ζήτημα της ανεργίας αναδείχτηκαν προχτές κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν τη στρατηγική που ταυτίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα - την αύξηση δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου - με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προβάλλοντας τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση σαν πανάκεια για το πρόβλημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση ξιφούλκησαν για το ποιος πιο αποτελεσματικά τσάκισε τις εργασιακές σχέσεις, αύξησε τα προνόμια προς τους μεγαλοεργοδότες (ανασφάλιστη εργασία, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.), διεύρυνε τη μερική απασχόληση, πολλαπλασίασε τα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων και τελειοποίησε τις μεθόδους συγκάλυψης στην καταγραφή της ανεργίας.

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αρνήθηκαν κάθε ουσιαστική προστασία στους ανέργους, θεωρώντας κοστοβόρα τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ. Ακριβώς επειδή βλέπουν τους εργαζόμενους με τα μάτια του κεφαλαίου, μετράνε σαν «κόστος» τόσο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όσο και το δικαίωμα του ανέργου να παίρνει π.χ. επίδομα ανεργίας στο ύψος των πραγματικών αναγκών του, για όσο χρόνο μένει εκτός παραγωγής και να μετράει αυτός ο χρόνος σαν συντάξιμος, με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Κάθε μέτρο που θίγει έστω και στο ελάχιστο τα συμφέροντα των εργοδοτών απορρίπτεται, αποδεικνύοντας τις ισχυρές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο η ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ίδιο ισχύει και το ζήτημα της λεγόμενης πρόωρης συνταξιοδότησης. Το ΚΚΕ πρότεινε τη συνταξιοδότηση των ανέργων από 50 χρονών και πάνω που έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι για δυο συνεχόμενα χρόνια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκαν και στη συγκεκριμένη πρόταση, θεωρώντας απαράδεκτο κάποιος να συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 50 ετών. Ο λόγος είναι προφανής. Την ώρα που γίνεται λόγος για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - τα οποία ήδη είναι στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 - στα 70 και πάνω χρόνια, η συνταξιοδότηση στα 50 φαντάζει σαν «προνόμιο» ανεπίτρεπτο από το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Με αυτή την άποψη φλέρταρε στην τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ξεκινώντας από την εξής αντίφαση του κόμματός του: Ενώ στα λόγια αναγνωρίζει ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, η τακτική του ευνοεί το σύστημα, χωρίς να το θίγει ούτε στο ελάχιστο.

Η πολιτική που γεννά την ανεργία δε διορθώνεται, ανατρέπεται. Εκεί πρέπει να στοχεύει η πάλη των εργαζομένων. Αυτοί που δημιουργούν την ανεργία, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, πρέπει να πληρώσουν το κόστος για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Οι άνεργοι δεν έχουν καμιά ευθύνη. Το σύστημα της εκμετάλλευσης και η κυρίαρχη πολιτική που το υπηρετεί είναι που τους στέρησε το μεροκάματο. Εκεί πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους εργαζόμενοι και άνεργοι, υιοθετώντας τους στόχους πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ και στην πρότασή του, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή του συστήματος που αναπαράγει την ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ