ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
Και τώρα έρχονται οι ιδιωτικές ... εφορίες!

Η κυβέρνηση Μπους καταργεί τις δημόσιες υπηρεσίες είσπραξης φόρων και κάνει δώρο 330 εκατ. δολάρια σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αμόκ» ιδιωτικοποιήσεων έχει καταλάβει την κυβέρνηση Μπους με τελευταίο θύμα το δημόσιο σύστημα είσπραξης των φόρων, δηλαδή τις εφορίες...

Ηδη, αρκετοί Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν κληθεί από ιδιωτικές εταιρείες να πληρώσουν τα χρέη τους.

Σε ρεπορτάζ της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» (στις 21 του Αυγούστου) σημειώνεται ότι εντός των επόμενων δύο βδομάδων η κρατική Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος (IRS) θα στείλει 12.500 υποθέσεις καθυστέρησης πληρωμής φόρων στις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την είσπραξη. Στην πρώτη φάση, οι ιδιωτικές εταιρείες θα ασχοληθούν με τους οφειλέτες που χρωστούν μέχρι 25.000 δολάρια. Με τους υπόλοιπους θα συνεχίσει να ασχολείται η κρατική IRS.

Με την εξωφρενική απόφαση της κυβέρνησης Μπους, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των εφοριών, ανατρέπεται και ένα από τα πάγια επιχειρήματα των υποστηρικτών αυτής της πολιτικής. Οτι, δήθεν, με την ιδιωτικοποίηση μειώνεται το κόστος των υπηρεσιών και έτσι ωφελείται το δημόσιο και ο φορολογούμενος πολίτης.

Οπως σημειώνει ο Τσαρλς Ροσότι, πρώην ανώτατος υπάλληλος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος, οι ιδιωτικές εταιρείες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα εισπράξουν περίπου 1,4 δισ. δολάρια, αλλά θα κρατήσουν ως αμοιβή 330 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, για κάθε δολάριο που θα εισπράττουν θα κρατούν τα 24 σεντς.

Ομως, τονίζει ο Τ. Ροσότι, αν η δημόσια υπηρεσία είσπραξης των φόρων ενισχυόταν με νέους υπαλλήλους θα μπορούσε να εισπράττει 9 δισ. δολάρια το χρόνο, με κόστος (μισθοί υπαλλήλων, κλπ.) 296 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, η χρηματοδότηση της δημόσιας υπηρεσίας θα κόστιζε μόλις τρία σεντς για κάθε εισπραττόμενο δολάριο.

Η διαφορά είναι προφανέστατη και αποδεικνύει ότι ο πραγματικός λόγος της ιδιωτικοποίησης των εφοριών είναι να δοθεί ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων στις ιδιωτικές εταιρειες.

Υπάρχει και μια ακόμη πτυχή στην υπόθεση αυτή, η οποία αφορά στο παρελθόν των εταιρειών που ανέλαβαν την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων. Οι δύο από τις τρεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», έχουν καταδικαστεί για χρήση αθέμιτων μέσων για να πάρουν δουλειές σε διάφορες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες «Τεξ» και «Λινεμπάγκερ» καταδικάστηκαν για απόπειρες δωροδοκίας δημόσιων λειτουργών για να κερδίσουν σε διαγωνισμούς...

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της εξαπάτησης των φορολογουμένων, αλλά και ο κίνδυνος να παραβιαστούν κρίσιμα προσωπικά τους δεδομένα (όπως τα φορολογικά στοιχεία) για «εμπορική» αξιοποίηση. Το γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα κινηθούν με αποκλειστικό γνώμονα το μέγιστο κέρδος γεννά πρόσθετους κινδύνους για τους φορολογούμενους, ακόμα και εκβιασμούς.

Πολλά στελέχη της δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος τονίζουν ότι σ' αυτή τη μεθόδευση, της ιδιωτικοποίησης των εφοριών, σημαντικό ρόλο έπαιξε το Κογκρέσο, το οποίο απέρριψε (μέσα στο κλίμα των γενικών περικοπών) την πρόταση για πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων, καθιστώντας την Υπηρεσία αδύναμη να εκπληρώσει την αποστολή της.

Ρεκόρ πωλήσεων όπλων

«Χρυσές δουλιές» κάνουν και το 2006 οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ. Οι πάσης φύσεως επεμβάσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων, προκαλούν νέα ζήτηση όπλων σ' όλο τον κόσμο. Ο καπιταλισμός, για άλλη μια φορά, επενδύει στον πόλεμο για να ξεπεράσει την κρίση του.

«Χρονιά - χρυσωρυχείο είναι το 2006 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά τις πωλήσεις των όπλων τους στο εξωτερικό. Τα ποσά των συμβολαίων, τα οποία έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με τις ξένες κυβερνήσεις φτάνουν σε επίπεδα - ρεκόρ και ξεπερνούν μέχρι τώρα τα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς».

Σε σύγκριση με το 2005, η αξία των αμερικανικών εξαγωγών όπλων παρουσιάζει αύξηση 76%. Ο Βρετανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες είναι πολύ πιθανόν το ποσοστό να μεγαλώσει περισσότερο. Ηδη, οι εξαγωγές αμερικανικών όπλων συγκρίνονται με εκείνες του 1993, όταν σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων, μετά το τέλος του πρώτου πολέμου στον Περσικό. Τότε, που πολλές χώρες έσπευσαν να αγοράσουν το αμερικανικό σύστημα «Πάτριοτ», αφού το είδαν να χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

Ωστόσο, οι πωλήσεις όπλων δεν έχουν μόνο την οικονομική τους πτυχή, έχουν μια σοβαρή πολιτική πτυχή και αυτή αφορά στη δημιουργία και την ενίσχυση των σχέσεων εξάρτησης του αγοραστή από τον πωλητή. Αυτό λέει και ο Τζον Χάμρι, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πουλάς F-16 για να πολεμήσεις τους τρομοκράτες. Τα πουλάς για να ενισχύσεις τους δεσμούς που έχεις με μια χώρα και να αναπτύξεις μια σχέση»!

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΙΝΑ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δήλωσε από το Πεκίνο ότι η χώρα του σκοπεύει να διπλασιάσει το επόμενο έτος τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα και να τις υπερτριπλασιάσει μέσα σε πέντε χρόνια, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της κινέζικης οικονομίας από την αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της Βενεζουέλας στην Κίνα μπορούν να διπλασιαστούν το 2007, στα 300.000 βαρέλια ημερησίως και να φτάσουν στα 500.000 βαρέλια ημερησίως μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Τσάβες.

«AGFA» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Στην απόλυση περίπου 2.000 υπαλλήλων, στο πλαίσιο του προγράμματος «μείωσης του κόστους λειτουργίας» της, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η «Agfa-Gevaert NV», η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων για τον κλάδο εκτυπώσεων της Ευρώπης. Η εταιρεία εκτιμά ότι η «μείωση του κόστους» θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για τις απολύσεις έγινε την ημέρα που γνωστοποιήθηκε ότι η «Agfa» παρουσίασε καλύτερα κέρδη από ό,τι αναμενόταν...

«ΒΡ» - ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Στη μείωση της παραγωγής της στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ, προχώρησε για δεύτερη φορά η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Ευρώπη, BP, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός, εξαιτίας βλάβης που υπέστη αεροσυμπιεστής. Η BP σταμάτησε χτες την παραγωγή κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως στην πετρελαιοπηγή της στο Prudhoe Bay της Αλάσκα, στα 110.000 βαρέλια ημερησίως. Η νέα μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ