ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμικές κραυγές

Στο προσκήνιο και πάλι το κουρδικό ζήτημα

Από τη βομβιστική επίθεση στην Αττάλεια

Associated Press

Από τη βομβιστική επίθεση στην Αττάλεια
Οι βομβιστικές επιθέσεις των λεγόμενων γερακιών του Κουρδιστάν, ΤΑΚ, τις τελευταίες μέρες, με στόχο τουριστικά θέρετρα και η απειλή τους ότι θα μετατρέψουν την Τουρκία σε «κόλαση», επανέφεραν βίαια το Κουρδικό στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Το νέο κύμα επιθέσεων στις τουρκικές πόλεις, παρότι η τακτική κάθε άλλο παρά καινούρια είναι, εξωθεί τους κυρίαρχους κύκλους στην Αγκυρα να υιοθετούν μια όλο και σκληρότερη και αδιάλλακτη στάση όσον αφορά το πρόβλημα. Η πρωταρχική αντίδραση της Τουρκίας στις επιθέσεις - στην Αντάλια (Αττάλεια) με 3 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, στη Μαρμαρίς (Μαρμαρίδα), με θύματα δεκάδες τουρίστες, και στην Ιστανμπούλ με μία τραυματία - ήταν να στείλει εκατοντάδες μέλη της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής στις περιοχές όπου θεωρεί ότι είναι πιο ενεργές οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις. Αλλά η επιλογή αυτή κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τους Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. «Η υπερβολική παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι εξίσου βλαπτική για τον τουρισμό με τις βόμβες», εξήγησε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Μαρμαρίδα.

Οι ελπίδες των Κούρδων για αλλαγή της στάσης του τουρκικού κράτους για άλλη μια φορά διαψεύδονται. Η Αγκυρα όχι μόνο δεν οδηγείται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά σκληραίνει διαρκώς τη στάση της. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μιλούσε προ καιρού για τα δικαιώματα των Κούρδων - ελέω της περιλάλητης «διαδικασίας ένταξης» στην ΕΕ - περίπου απαιτεί τώρα από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διεισδύσουν ακόμα πιο βαθιά στο Ιράκ και να «εξαλείψουν» το πρόβλημα. Το περιοδικό «The Economist» σημειώνει ότι αυτή τη βδομάδα ανέλαβε νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, «ένας σκληρός διοικητής που υπηρετούσε στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κατά το αποκορύφωμα της κουρδικής εξέγερσης τη δεκαετία του 1990... ο στρατηγός έχει δηλώσει ότι η καταπολέμηση του δίδυμου εχθρού, του αυτονομισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα». Το ζήτημα για την τουρκική ηγεσία, συμπληρώνει το καλό περιοδικό, είναι «πώς να εξισορροπήσει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας».

Αυτή είναι μια μάλλον ροζ απεικόνιση της τουρκικής πραγματικότητας. Ο Μπουγιούκανιτ είναι ο άνθρωπος που διοικούσε μια δύναμη που βασάνιζε, βίαζε, έσφαζε και ερήμωνε χωριά κατά βούληση τη δεκαετία του 1980 και ακόμη περισσότερο επί των ημερών του, τη δεκαετία του 1990. Συνολικά, πάνω από 4.000 χωριά ερήμωσαν από τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα από το 1984, ενώ ο επίσημος απολογισμός των 35.000 νεκρών απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Επιπλέον, ο Μπουγιούκανιτ ενεπλάκη μόνος του στο σκάνδαλο Σεμντινλί, την απόπειρα δολοφονίας ενός Κούρδου βιβλιοπώλη από κομάντος με πολιτικά, που προκάλεσε ένα τεράστιο σκάνδαλο στη γείτονα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα οδηγούσε στην απόταξή του και σε πολιτικό σεισμό. Μόνο που η Τουρκία ουδέποτε τιμώρησε τους στρατηγούς για κάτι τέτοιο, ούτε καν για τις χούντες που επέβαλαν: Ο Κενάν Εβρέν εξακολουθεί να αποτελεί σημαίνουσα φυσιογνωμία. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, ας προστεθεί μόνο μια φράση από την ομιλία του Μπουγιούκανιτ κατά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο στρατηγός, «δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να υποβαθμιστεί η έννοια του ίδιου του έθνους-κράτους».

Η σκλήρυνση της στάσης του λεγόμενου βαθέος κράτους είναι όλο και πιο εμφανής: Πρόσφατα επανεισήχθησαν νόμοι που προβλέπουν βαριές ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που ξεπερνούν τα όρια της ανοχής του «κοσμικού» κατεστημένου. Η Ευρώπη έβγαλε μερικούς αχνούς ήχους διαμαρτυρίας και το άφησε να το πάρει το ποτάμι.

Η παράνοια που κατατρύχει το κατεστημένο αυτό εντείνεται διαρκώς τελευταία. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν επέτρεψε στον τουρκικό στρατό να μιμηθεί το παράδειγμα της επέμβασης του Ισραήλ στο Λίβανο - πράγμα που το επιτελείο και ο απελθείς Α/ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ θεωρούσαν απολύτως... φυσιολογικό - εξόργισε ακόμη περισσότερο τους πασάδες. Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν όμως να επιτρέψουν στην Τουρκία να επαναφέρει σε εμπόλεμη κατάσταση τον κουρδικό θύλακα, όπου τα πράγματα είναι σχετικά πιο «ελέγξιμα» από ό,τι στο υπόλοιπο Ιράκ, το οποίο φλέγεται από την αντικατοχική αντίσταση, αλλά και διάφορες, τοπικές και ευρύτερες, εμφύλιες συγκρούσεις. Ο διορισμός του πτεράρχου ε.α. Τζόσεφ Ράλστον, πρώην υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ και επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη την εποχή του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ως «συντονιστή» ΗΠΑ - Τουρκίας -Ιράκ - Κούρδων για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ» θεωρήθηκε από πολλούς στην Τουρκία ως μια υποκριτική προσπάθεια να κατευναστεί η Αγκυρα. Αλλά η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μπους θα μπορούσε να ερμηνευτεί κι αλλιώς: Στο κάτω κάτω, ο Ράλστον ηγούνταν του ΝΑΤΟ την εποχή που ο UcK έγινε από τρομοκρατική οργάνωση κυβέρνηση του δυτικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο...


Μπ. Γ.


Σκέψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σε Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, γιατί η ΥΠΕΞ κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν επισκέφτηκε και τη Συρία στην πρόσφατη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός κ. Βαληνάκης απάντησε ότι η υπουργός είχε συναντηθεί προηγούμενα στην Ελλάδα με τον υπουργό Ασφαλείας της Συρίας. Κρίμα τον πολιτικό... Ορθώς παρατηρήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ότι η αποφυγή της να επισκεφτεί και τη Συρία εντάσσεται στην πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την πολιτική των ΗΠΑ. Αυτή είναι μια δηλωμένη αντίληψη της κυβερνητικής παράταξης από πολλού χρόνου και σε διάφορα επίπεδα.

Ομως σε μια περίοδο οξύτατης θερμής κρίσης με χιλιάδες θύματα αυτή η πολιτική κατ' ουσίαν συναινεί με τις εγκληματικές ενέργειες του συμπλέγματος ναζιστικής κυβερνητικής αντίληψης του Ισραήλ. Ηδη τα πρώτα στρατιωτικά τμήματα ιμπεριαλιστικής κατοχής στέλνονται στο Λίβανο. Οι κυβερνήσεις που τα στέλνουν προσδοκούν να βάλουν χέρι στην περιοχή για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Ομως ο κοινός παρονομαστής των ενεργειών τους βρίσκεται στην ανταγωνιστική συνεργασία της ιμπεριαλιστικής κατοχής, δηλαδή στις περιώνυμες οξύτατες αγκωνιές, διά μέσου των οποίων βρίσκεται η ισορροπία στη μοιρασιά.

Η ελληνική κυβέρνηση με τη μεταφορά της πολυεθνικής και τις νηοψίες του εμπάργκο κατά της «Χεζμπολάχ» προσπαθεί να παρουσιαστεί ως... ελαφρών συμμετέχουσα. Οπως την εποχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, προτιμά την «κουκούλα» και το «δάχτυλο» της κατοχής. Αυτή η πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Το σπάσιμο της παραδοσιακής φιλίας με τον γιουγκοσλαβικό λαό και τους λαούς των Αράβων δεν υποκαθιστάται με φιλοξενίες παιδιών και ανθρωπιστικούς εράνους. Η σοβαρή πολιτική δεν είναι πολιτική ταμείων φιλοπτώχων και φιλοξενούντων σε ταλαιπωρημένα παιδιά του πολέμου. Σοβαρή πολιτική είναι να μη συμμετέχει η κυβέρνηση σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με οποιοδήποτε τρόπο. Οι ανθρωπιστικές ενέργειες ανήκουν κυρίως σε κοινωνικές οργανώσεις. Η κυβερνητική κουτοπονηριά είναι άκρως επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας.

Στο ζήτημα της οξείας θερμής κρίσης του Λιβάνου, καθώς και της συνεχιζόμενης παλιάς κρίσης της Παλαιστίνης δημιουργείται μια νέα παράμετρος σε αυξανόμενη ένταση. Η ισραηλινή κυβερνητική εγκληματική επιθετικότητα δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στο λαό του Ισραήλ. Οι αντιδράσεις αυτές, αν και ξεκίνησαν από διαφορετική σκοπιά, φαίνεται να καταλήγουν στην κοινή διαπίστωση ότι ο πόλεμος αυτός είναι αδικαιολόγητος και γι' αυτό περιττός. Φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί άρχισαν να αφυπνίζονται έστω και μετά τις αιματηρές εις βάρος τους συνέπειες. Το κομμουνιστικό και ειρηνιστικό κίνημα του Ισραήλ έκαναν διαδηλώσεις κατά του επεμβατικού πολέμου της χώρας τους αψηφώντας τους κινδύνους ενός στρατοκρατικού καθεστώτος. Η στήλη έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι απαραίτητοι όροι για την κατ' αρχήν εξομάλυνση της κρίσης είναι: 1) Η απομάκρυνση των ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, 2) η απαλλαγή των λαών από θεοκρατικά μιλιταριστικά καθεστώτα κάθε μορφής, 3) η δημιουργία ενιαίου μετώπου των Αράβων μαχητών της ελευθερίας με το μαχόμενο κίνημα ειρήνης του Ισραήλ. Αυτό δύναται να αποτελέσει την αρχή δημιουργίας ειρηνικής συνύπαρξης και να βάλει τις βάσεις ενός μακρόπνοου προγράμματος μιας κοπιαστικής ανάπτυξης φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Η σημερινή Μέση Ανατολή δύναται να μετατραπεί από παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η απαλλαγή της από το αλληλοτροφοδοτούμενο δίπολο των ιμπεριαλιστικών ξένων και ντόπιων επεμβάσεων και από την ανατροπή του καθεστωτικού συμπλέγματος εξουσίας θεοκρατικών, μιλιταριστικών και φιλοδυτικών κυβερνητικών ιερατείων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ