ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Παγκόσμια Τράπεζα: «Φιλανθρωπία» που σκοτώνει!

Ωμός εκβιασμός στις αναπτυσσόμενες χώρες: «Αν θέλετε βοήθεια, κάντε ιδιωτικοποιήσεις»!

«Η οικοδόμηση και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, υγείας, εκπαίδευσης, ύδρευσης, είναι το κλειδί για τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας».

Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση των οργανώσεων OXFAM και WATERAID, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας σ' όλον τον κόσμο.

Η έκθεση συνιστά ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της Παγκόσμιας Τράπεζας και των κυβερνήσεων των πλουσιότερων κρατών.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω της οποίας οι πλουσιότερες χώρες διοχετεύουν τη «βοήθειά» τους προς τις φτωχότερες, κατηγορείται ότι επιβάλλει (με οικονομικούς εκβιασμούς) καταστροφικούς όρους για τη χορήγηση της «βοήθειας».

«Αντί βοήθειας για τη συγκρότηση δημόσιων υπηρεσιών, οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών και η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιούν την επιρροή τους, για να επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Ομως, από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυτή η λύση σπανίως λειτουργεί προς όφελος των φτωχών ανθρώπων. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν ότι αν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών θέλουν να μειωθεί το εξωτερικό τους χρέος και να πάρουν οικονομική βοήθεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνεται στην έκθεση της OXFAM και της WATERAID, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικά, από μια μελέτη των 20 συμφωνιών, που υπογράφηκαν το 2006 για τη χορήγηση δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκύπτει ότι στις 18 περιέχεται ως όρος η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών!

Ετσι, λοιπόν, αντιλαμβάνονται τη «βοήθεια» προς τις φτωχότερες χώρες η Παγκόσμια Τράπεζα (με πρόεδρο τον πρώην υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς) και οι κυβερνήσεις των «πλουσίων» χωρών. Ως μέσο για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους και την προώθηση των συμφερόντων και των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών.

Στην έκθεση παρατίθενται πολλά παραδείγματα όπου αποδεικνύεται ότι μόνο το σύστημα των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα αυτών των χωρών, όπως στη Σρι Λάνκα, στο ινδικό κρατίδιο Κεράλα, στη Μαλαισία, στην Ουγκάντα, σε αντίθεση με χώρες που ακολούθησαν το «μοντέλο» της Παγκόσμιας Τράπεζας και είδαν τα προβλήματά τους σε τομείς όπως η ύδρευση, η υγεία και η τροφοδοσία να μεγαλώνουν περισσότερο.

Οι δύο οργανώσεις σκιαγραφούν το έγκλημα που διαπράττεται κατά των λαών των φτωχότερων χωρών του πλανήτη, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική με κάποιους χαρακτηριστικούς αριθμούς:

  • 4.000 παιδιά πεθαίνουν τη μέρα από διάρροια, εξαιτίας του μολυσμένου νερού.
  • Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των στοιχειωδών εγκαταστάσεων υγιεινής.
  • 1.400 γυναίκες πεθαίνουν αβοήθητες κάθε μέρα είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είτε κατά τη διάρκεια της γέννας.
  • 115 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Ενα έγκλημα που διαιωνίζεται από την ιμπεριαλιστική πολιτική, η οποία επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «κατάργησης της φτώχειας», ή τη «φιλανθρωπία» τύπου Γκέιτς και Μπάφετ.

Την έκθεση της OXFAM και της WATERAID μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:http://www.oxfam.org.uk/what-we-do/issues/debt-aid/downloads/public-interest.pdf

«Ανησυχίες» του ΔΝΤ

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2007.

Στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι και το 2006 θα συνεχιστούν οι έντονοι αναπτυξιακοί ρυθμοί, που θα φτάσουν στο 5,1%. Ομως, την ίδια μέρα η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επικαλούμενη πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα «μιας κρίσιμης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2007».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε υπόμνημα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί την επόμενη βδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών των επτά πλουσιότερων, βιομηχανικών κρατών στον κόσμο, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Σιγκαπούρη.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα αναφέρεται: «Υφίσταται σαφής κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και υπάρχει μία προς έξι πιθανότητες οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της να συρρικνωθούν το 2007 κάτω από τα επίπεδα του 3,25%».

Ως προς τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζει μια «πιθανή κρίση στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα έπληττε καίρια την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας τους και θα οδηγούσε στη μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης».

Αλλος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα του ΔΝΤ: «Η μεγάλη ζήτηση στις αγορές των εμπορευμάτων επιτείνει τους φόβους για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων και αυξάνει τις πιθανότητες μιας σημαντικής επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας...».

Εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τότε θα είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται επίσημα το ενδεχόμενο μιας «οικονομικής επιβράδυνσης» της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της αμερικανικής.

ΙΝΤΕL - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Πάνω από δέκα χιλιάδες απολύσεις μελετά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών του κόσμου «Intel». Οπως ανακοινώθηκε, στόχος του προγράμματος απολύσεων είναι η «μείωση του λειτουργικού κόστους» φέτος κατά 1 δισ. δολάρια. Οι περικοπές θέσεων εργασίας από την «Intel» είναι οι τελευταίες στη Σίλικον Βάλεϊ, το κέντρο των περισσότερων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Τον περασμένο Μάη, η «Sun Microsystems» είχε ανακοινώσει μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 13% ή 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η «Hewlett Packard» 14.500 απολύσεις.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η γνωστή δισκογραφική εταιρεία «Universal Music» καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία, μετά την εξαγορά της άλλης, επίσης γνωστής, εταιρείας «BMG Music Publishing». Η εξαγορά έγινε με 1,63 δισ. δολάρια και συμπίπτει με μια περίοδο, κατά την οποία ο τομέας των μουσικών εκδόσεων αποκτά διαρκώς μεγαλύτερο ειδικό βάρος στη «βιομηχανία της ψυχαγωγίας».

«ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ» Παρά τις ενδείξεις για πτώση του πληθωρισμού στην «ευρωζώνη», η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι προτίθεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, στην προσπάθειά της «να τιθασεύσει τους πληθωριστικούς κινδύνους που αναπτύσσονται στο χώρο της Ευρωζώνης».... Στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για το Σεπτέμβρη, σημειώνεται ότι η προοπτική νέας (της τέταρτης στη σειρά) αύξησης των επιτοκίων παραμένει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ