ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Γαλαντόμος ο υπουργός

Στο πλαίσιο και της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί της κυβέρνησης καταφτάνουν στη συμπρωτεύουσα, κραδαίνοντας τα ψαλίδια και τα «θα» του αλησμόνητου κινηματογραφικού Μαυρογιαλούρου, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε και προεκλογική περίοδο.

Προχτές, σειρά είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς. Σε συνέντευξη Τύπου έταξε ένα πρόγραμμα έργων. Το «πακέτο» του υπουργού περιλάμβανε συγκεκριμένα: Την υποθαλάσσια οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το Φλεβάρη του 2007 και με την οποία θα επιβληθούν διόδια αντίστοιχα της Αττικής Οδού στο κέντρο της πόλης. Το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο κατορθώνει να ξεκινήσει μετά από 15 ολόκληρα χρόνια απραξίας. Την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη θάλασσα, που, όπως έχουν καταγγείλει οι τοπικοί φορείς, θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή. Την Εγνατία Οδό, η οποία, ενώ στοίχισε πανάκριβα στον ελληνικό λαό (6,5 δισ. ευρώ), τώρα της ετοιμάζουν εξίσου πανάκριβα διόδια. Τον αυτοκινητόδρομο Ράχες - Κλειδί, στον οποίο θα επιβληθούν διόδια αυξημένα κατά 280% από αυτά που ισχύουν σήμερα...

Πραγματικά «γαλαντόμος» ο υπουργός. Μόνο που «ξέχασε» να πει για ποιον. Γιατί αυτός δε θα είναι ο λαός που θα χρυσοπληρώσει τα έργα και για την κατασκευή και για τη χρήση, αλλά το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο που θα θησαυρίζει για δεκαετίες...

«Γεια σου Γιώργο» - «Γεια σου Γιάννο»

Αστραψε και βρόντηξε χτες η ΓΣΕΕ, με αφορμή τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις, για παράδοση και της διοίκησης του ΟΤΕ σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, υπό το γενικό τίτλο «εκποίηση των ελληνικών τηλεπικοινωνιών», υπάρχουν ...βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, όπως, π.χ., «το ξεπούλημα των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του Δημοσίου Τομέα αποτελεί έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας». Μπράβο, συνδικαλισταράδες μου. Ούτε ΣΥΝασπισμός να ήσασταν...

Μοιραία βέβαια, οι σημερινές εξελίξεις, μας πάνε μερικά χρόνια πίσω. Οταν ο υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαντωνίου, πουλούσε κομμάτι κομμάτι τον ΟΤΕ. Με διαφανέστατες πάντα διαδικασίες... Υπήρχαν και τότε ...αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ και την ΟΜΕ - ΟΤΕ. Κατέβαινε στο υπουργείο Οικονομίας ο Γ. Μανιάτης (πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ) επικεφαλής μιας ομάδας 15-20 συνδικαλιστών για να ...διαμαρτυρηθούν πολύ δυναμικά. Εμπαινε ο Μανιάτης στο γραφείο του Παπαντωνίου και μετά από λίγο έφευγε με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις. «Γεια σου Γιώργο» ο ένας, «γεια σου Γιάννο» ο άλλος και κάπου εκεί ολοκληρωνόταν η ...δυναμική διαμαρτυρία. Αργότερα, ο Μανιάτης έγινε πρόεδρος της «Cosmote». Τόσο καλά.

Ετσι, λοιπόν, και οι σημερινές κραυγές και οι οιμωγές της ΓΣΕΕ δε μας πείθουν, είναι υποκριτικές. Αλλωστε, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι απόρροια δικομματικής πολιτικής. Φυσικοί αυτουργοί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Μακριά από τους λύκους του δικομματισμού. Γιατί αν τους δαγκώσουν κι άλλο θα είναι πλέον αργά...

Ξεχείλισε από ... ευαισθησία

«Τουρνέ» στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της επαρχίας, κάνοντας εγκαίνια και μοιράζοντας υποσχέσεις για βελτίωση των υποδομών και προσλήψεις προσωπικού, κάνει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από τα νησιά, χτες, βρέθηκε στο Διδυμότειχο, όπου εγκαινίασε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, χαρακτηρίζοντας τα εγκαίνια της Μονάδας «άλμα κοινωνικού πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή». Και ...διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι «στην πρώτη γραμμή υποστήριξης των πραγματικών αναγκών στον τομέα της Υγείας, με ανθρωπιά και ευαισθησία».

Φαίνεται, για τον υπουργό Υγείας ευαισθησία και ανθρωπιά είναι τα δημόσια νοσοκομεία να παρέχουν υπηρεσίες επί πληρωμή και συγχρόνως να «πνίγονται» από τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, το λιγοστό προσωπικό να έχει φτάσει στα όριά του και οι ασθενείς να πληρώνουν αδρά στους επιχειρηματίες του χώρου την ώρα της ανάγκης για να βρουν την υγειά τους. Πρόκειται για προβλήματα που έχει επανειλημμένα παραδεχτεί και ο υπουργός Υγείας και τα οποία θα χειροτερεύσουν, αφού και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και πεδίο δράσης των επιχειρηματιών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεσμευμένοι με το κεφάλαιο

Είθισται κάθε χρόνο, παραμονές της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, οι εταίροι του δικομματισμού να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις, προσπαθώντας να υπερσκελίσει ο ένας τον άλλο σε φιλολαϊκότητα, διότι τάχα παρουσιάζουν τη «νέα» οικονομική πολιτική τους. Λες και αυτή αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Παραμύθι που προβάλλεται για να γεννά κάλπικες προσδοκίες ότι ίσως η αντιλαϊκή πολιτική, που προωθούν σταθερά και της οποίας τις συνέπειες ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, μπορεί να γίνει και λίγο... φιλολαϊκή. Οι υποσχέσεις, βεβαίως, δεν κοστίζουν και η γενναιοδωρία τους είναι χωρίς αντίκρισμα. Λόγια του αέρα, το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού πολιτική που να ενισχύει την πλουτοκρατία και ταυτόχρονα να ικανοποιεί το λαό δεν μπορεί να υπάρξει.

Η υποσχεσιολογία, ούσα ταυτισμένη με τη ΔΕΘ, για το λαό σημαίνει «φάτε μάτια ψάρια...». Η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα και για την κυβέρνηση της ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο θα επαναβεβαιώσουν τους όρκους πίστης στο μεγάλο κεφάλαιο και θα ανανεώσουν τη δέσμευσή τους σε μια πολιτική που υπηρετεί στο ακέραιο τα δικά του και μόνο συμφέροντα.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα γεύονται χρόνια τώρα την πικρή γεύση μιας πολιτικής βαθύτατα αντεργατικής και αντιλαϊκής. Είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ στην κυβέρνηση ό,τι αλλάζει είναι προς το χειρότερο για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία - πρόνοια, στην παιδεία, στα εργασιακά, στην πορεία των εισοδημάτων τους, των ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, στο εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων κλπ. Είναι αυταπάτη να πιστέψουν ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεχάσουν στο βήμα της ΔΕΘ την ταξική τους ένταξη. Αλλωστε, πάνε στη Θεσσαλονίκη έχοντας διακηρύξει νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, έχοντας βγάλει στο σφυρί ό,τι απέμεινε από δημόσια περιουσία, με δηλωμένη την προσήλωσή τους στην υλοποίηση αποφάσεων που διαμορφώνουν ένα ζοφερό μέλλον για το λαό και τα παιδιά του.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή είναι αναμενόμενο ότι οι εξαγγελίες τους εκεί θα είναι εχθρικές για το λαό και την εργατική τάξη και ευεργετικές για το μεγάλο κεφάλαιο και μόνο, χρέος του καθένα είναι να βρεθεί έξω από τη ΔΕΘ, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ το ερχόμενο Σάββατο. Από θέση αγωνιστική να διατρανώσει την αντίθεσή του στην πολιτική τους, αλλά και την απόφασή του να την αντιπαλέψει. Η παρουσία όλων στην πλατεία Αριστοτέλους είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή. Αυτή η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί σε κάθε λαϊκή συνείδηση και η καταδίκη αυτή να εκφράζεται με κάθε τρόπο και μέσο. Πυκνώνοντας τις γραμμές του ταξικού κινήματος και τους αγώνες του, ενισχύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στηρίζοντας στις επερχόμενες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας. Αποφασίζοντας την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ. Συμβάλλοντας κάθε άνθρωπος του μόχθου στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, παντού, στη συγκρότηση τελικά ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου, που θα ανατρέψει την εξουσία τους και θα οικοδομήσει τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ