ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Ασφυξία

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Στα ψιλά, συνήθως, βρίσκονται οι ειδήσεις

όπως αυτή με τη στατιστική θανάτου

δύο στους τρεις νεκροί, από μια νάρκη, που από καιρό δε θα 'πρεπε να υπάρχει.

Εδώ, δεν έχουν μαζευτεί ακόμα άλλες κι άλλες, 60 χρόνων πριν, που περιμένουν, λέει, πότε θα εγκριθεί το ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα καθαρισμού ναρκοπεδίων...

Μέχρι τότε, ο κάθε φτωχοδιάβολος μπορεί να γίνεται κομμάτια. Ετσι κι αλλιώς, στατιστικά, δεν είναι άλλο από ένα νούμερο: «Τρεις από το Ντιαρμπακίρ...», ψάχνε γύρευε. Ονειρα; Ψυχές που περιμένουν πίσω; ποιος νοιάζεται;

Το αυτό και για τις «επαρχίες» της αναπτυσσόμενης Ευρώπης. Διαβάζεις για το νότο της Ιταλίας και έχεις στο νου όλη τη δική σου επικράτεια. Το «θαύμα» της ανάπτυξης, με τζάμπα εργατική δύναμη. Μ' όλους αυτούς που αφού δουλεύουν στα χωράφια, την ώρα της πληρωμής τούς καρφώνουν ως «παράνομους» και τους απελαύνουν. Ετσι απλά.

Ερχονται μετά τα «εξάστηλα» να σου πουν για τη «διαφθορά»!

Υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά απ' αυτό καθ' αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης;

Το ωραίο είναι πως όχι μόνο θέλουν να τους πεις κι ευχαριστώ, γιατί «κυνηγούν» τη διαφθορά, αλλά και να είσαι ικανοποιημένος γιατί, λέει, ενώ δεν υπάρχουν άγγελοι, είναι ένα σπουδαίο βήμα το γεγονός ότι κάποιοι αποκαλύπτονται. Ε, να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Κατά τ' άλλα: «ανεμομαζώματα». Δεν τους βγήκαν τα «ρεπορτάζ» περί συνεργασίας ΝΔ - ΚΚΕ, ανακαλύπτουν, λοιπόν, ότι «τα σπάνε». Η δημοσιογραφία στο απόγειό της. Κι ύστερα θα βγει ο «ρεπόρτερ» να διαμαρτυρηθεί γιατί τον αποκαλούν, όπως τον αποκαλούν...

Αλλά, άμα κάνεις παρέα με κάτι «Αθανασάκηδες» τέτοια παθαίνεις. Ας πρόσεχες.

Ασχετο: Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ ήθελε να υπάρχει νέος «Τεμπονέρας»; Τι παράπονο είναι αυτό με αφορμή τη Θεσσαλονίκη;

Εμ, το άλλο: Ο Πρετεντέρης να δηλώνει πως νιώθει μίσος για την Αμερική! Δηλαδή, όπου να 'ναι θα βγουν να δηλώσουν κάτι ανάλογο ο Μανδραβέλης, ο Σωμερίτης, η Δαμανάκη; Πάει χάλασε ο κόσμος.

Πάρε ανάσα! Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»! Από σήμερα και για τέσσερις ολόκληρες μέρες...


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ

...ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ: «Σε καμιά κοινωνία δεν είναι όλοι άγγελοι. Παντού υπάρχουν απατεώνες, εκβιαστές, δολοπλόκοι (...) το γεγονός ότι αποκαλύπτονται σκάνδαλα, και μάλιστα δημοσιοποιούνται, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και δουλεύει και δεν κρύβει τίποτα από τον ελληνικό λαό (...) η κάθαρση δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΠΟΤΕ ΤΑ «ΕΙΧΑΝ»; «Τα «σπάνε» ΚΚΕ και ΝΔ στον Δήμο της Καρδίτσας» (η «είδηση» στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΠΛΩΣ, ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ: «Για "μαξιλαράκι" της κυβερνητικής πολιτικής κατηγόρησε την πολιτική του ΚΚΕ ο κ. Αθανασάκης. Βεβαίως και ανατολικώς της Ιαπωνίας είναι η δύση. Ο άνθρωπος είναι αδιόρθωτος» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΑΡΑΠΟΝΟ: «Μαξίμου και Κατεχάκη ήξεραν πως διαδηλώσεις και επεισόδια δε γινόταν να αποσοβηθούν. Το ζητούμενο ήταν να αποφευχθεί κάποια ανθρώπινη απώλεια. Με άλλα λόγια, θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν έναν νέο Τεμπονέρα. Από εκεί και πέρα, ας καεί το σύμπαν» (ο Δ. Μητρόπουλος στα «ΝΕΑ»).

ΜΙΣΟΣ; «Πριν από πέντε χρόνια σαν σήμερα ήμασταν όλοι Αμερικανοί (...) σήμερα πέντε χρόνια αργότερα, η κατάσταση έχει ανατραπεί ολοσχερώς. Η Αμερική ανέλαβε τον ρόλο του επιτιθέμενου, η συμπάθεια και η συμπαράσταση έχουν στερέψει σε όλον τον πλανήτη, ή ακόμη χειρότερα, παραχώρησαν τη θέση τους στο μίσος (...) Με αυτήν την Αμερική κανένας πολιτισμένος άνθρωπος δεν αισθάνεται να έχει κάτι κοινό» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ... «Την πεποίθησή του ότι η αλήθεια για την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ θα έλθει στο φως εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΜΑΥΡΟ» στους υποψήφιους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τις εκλογές σκηνοθετεί ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ζει και βασιλεύει

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗ ΦΑΚΑ γαλάζιος ποντικός

ΤΑ ΝΕΑ: Σικελοί με ονοματεπώνυμο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Η ΑΥΓΗ: Ανταγωνισμός διαφθοράς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ανοχή στη διαφθορά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΗ ΦΑΚΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΙΖΑ - ΜΑΜΟΥΘ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ταλαιπωρία για χιλιάδες μαθητές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ 17Ν

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συμβαίνει σε κάθε «επαρχία»

«Ο Φαμπρίτσιο Γκάτι ζητούσε δουλειά. "Μπορώ να σε πάρω, αλλά αύριο", του είπε ο επιστάτης. "Εχεις καμία φίλη; Φέρε μία φίλη σου για το αφεντικό, θα σου δώσει δουλειά αμέσως. Οποια κοπέλα να 'ναι". Ηταν μια πρώτη γεύση των "νόμων" του τόπου (...) Μια εβδομάδα αργότερα, βρισκόταν ξανά στο γραφείο του, στο πλούσιο Μιλάνο και περιέγραφε σε ένα πολυσέλιδο συγκλονιστικό άρθρο τις συνθήκες ζωής και εργασίας στον ιταλικό τρίτο κόσμο. Ο Γκάτι αξύριστος και με καρό πουκάμισο βρέθηκε στην επαρχία Πούλια της Νότιας Ιταλίας την εποχή της συγκομιδής της ντομάτας. "Υπνος σε τρώγλες, στις οποίες δε θα πήγαιναν να κοιμηθούν ούτε τα αδέσποτα, χωρίς νερό, ρεύμα, τουαλέτα. Δουλειά από τις έξι το πρωί ως τις δέκα το βράδυ για να πληρωθείς, αν πληρωθείς, 15-20 ευρώ την ημέρα. Οποιος διαμαρτύρεται τρώει ξύλο. Κάποιος που πήγε στην αστυνομία ανακάλυψε τι σημαίνει ο νόμος Μπόσι - Φίνι. Τον συνέλαβαν γιατί τα χαρτιά του δεν ήταν εντάξει (...) για "ενοίκιο" κρεβατιού στην τρώγλη πληρώνουν 50 ευρώ τον μήνα, για μεταφορά δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο στο χωράφι 5 ευρώ την ημέρα"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Στατιστική θανάτου

«Τρεις νέοι γύρω στα 25 Κούρδοι από το Ντιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας έφυγαν να βρουν την τύχη τους στην Ευρώπη, περνώντας μέσα από το σκοτάδι των δρόμων της λαθρομετανάστευσης. Για τους δύο το ταξίδι έληξε προχθές τη νύχτα, με την έκρηξη μιας νάρκης στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου. Ο τρίτος επέζησε...» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ