ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αλλαγές διευκόλυνσης των επιχειρήσεων

Οι αλλαγές εγκρίθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Την τροποποίηση του Κανονισμού Κρατικών Προμηθειών ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, επικαλούμενη την ισχύ περίπλοκων και ασαφών διαδικασιών, που αποτρέπουν τη συμμετοχή νέων προμηθευτών στους διαγωνισμούς. Μέσα από τις τροποποιήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι σαφέστατο ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που διευκολύνουν και εξυπηρετούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Οι αλλαγές στον κανονισμό Κρατικών Προμηθειών που ενέκρινε - εναρμονίζοντας το ελληνικό σύστημα και με τις απαιτήσεις της ΕΕ - δε διασφαλίζουν απαραίτητα και την άρση των προϋποθέσεων «για τη λειτουργία μιας "κλειστής λέσχης" παραδοσιακών προμηθευτών», όπως διαπιστώνει για «αρκετές περιπτώσεις», το υπουργείο Ανάπτυξης στην ανακοίνωσή του.

Βασικότερα σημεία των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο για την αναθεώρηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος του 1996 - που κρίθηκε ότι «επέφερε πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν», ωστόσο δημιούργησε «αρκετά προβλήματα» κατά την εφαρμογή του - είναι οι ακόλουθες:

  • Μόνο ο μειοδότης θα υποβάλει δικαιολογητικά, πριν την κατακύρωση και αρχικά θα απαιτούνται μόνο υπεύθυνες δηλώσεις - τραπεζικές εγγυήσεις.
  • Η τελική πληρωμή θα γίνεται μέσα σε 50 μέρες.
  • Ο κανονισμός περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα των φορέων να διαμορφώνουν τους όρους των διακηρύξεων προμηθειών - τις «διακριτικές ευχέρειές τους» - καθώς θα ορίζει επακριβώς τους όρους, οι επιτροπές αξιολόγησης θα μπορούν να αποκλείουν προμηθευτές μόνο για την παραβίαση των «απαράβατων» όρων μιας διακήρυξης, ενώ όλα τα στοιχεία της διαδικασίας θα πρέπει να δημοσιεύονται με την αρχική διακήρυξη.

Επίσης, αντί για αξιολόγηση με κριτήρια όπως «το κύρος της επιχείρησης», που κρίνονται ασαφή, θα προβλέπεται σαφής ορισμός τους. Οι τεχνικές προδιαγραφές θα ακολουθούν «τα ευρωπαϊκά πρότυπα», η βαθμολογία των τεχνικών προσφορών θα κυμαίνεται μεταξύ 100 - 120, αντί για 80 - 120 προκειμένου, όπως υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση, να «περιορίζεται η δυνατότητα αυθαίρετης κρίσης επιτροπών». Θα οριστούν και οι περιπτώσεις ματαίωσης ενός διαγωνισμού, ενώ θα είναι υποχρεωτική η ματαίωση και επανάληψή του εάν συμμετέχει σ' αυτόν μόνο ένας προμηθευτής, το κριτήριο κατακύρωσης είναι η χαμηλότερη τιμή και η υπηρεσία δε διαθέτει συγκριτικά στοιχεία για την τιμή του προϊόντος.

ΑΜΠΕΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος οινοβιομηχάνων και ΕΕ

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το πρόβλημα, που επιδεινώνεται με το νέο κανονισμό της ΕΕ που προωθεί το ξερίζωμα των αμπελιών

Σε εξευτελιστικές τιμές οι διάφοροι οινοβιομήχανοι αγοράζουν από τους παραγωγούς τα σταφύλια, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος προωθεί την εκρίζωση των ελληνικών αμπελιών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το ξεπέρασμα της κρίσης στον τομέα της αμπελουργίας. Μάλιστα, είπε ότι οι εισαγωγές ξένων σταφυλιών μειώθηκαν κατακόρυφα αλλά αναγνώρισε την ύπαρξη κρίσης, λέγοντας ότι αυτή οφείλεται στο ότι έγιναν παράνομες νέες φυτεύσεις αμπελιών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα αποθέματα σταφυλιών που έμειναν αδιάθετα. Ο Α. Κοντός είπε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι για τις εισαγωγές και προωθούνται μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών ειδικά προς την αγορά της Ρωσίας.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι προωθείται νέος κανονισμός της ΕΕ για το σταφύλι, ο οποίος θα είναι καταστροφικός. Είπε ότι 50.000 τόνοι οδηγούνται στην απόσταξη, για να γίνουν οινόπνευμα και ανέφερε ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης διαπλέκεται με τους μεγαλοεισαγωγείς και τους μεγαλέμπορους που δίνουν εξευτελιστικές τιμές στους μικρομεσαίους παραγωγούς. Με την προωθούμενη εκρίζωση των αμπελιών, είπε, οι παραγωγοί θα εγκαταλείψουν τη γη τους, η οποία θα καταλήξει στα χέρια λίγων και μεγάλων παραγωγών.

ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αύξησαν το μέγεθος και την ισχύ τους...

Το μέγεθος των εξαγωγικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διαδικασία η οποία συνοδεύεται και από την άνοδο της ισχύος τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με θέμα «Νέες εξελίξεις στην εξαγωγική δραστηριότητα», η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει τις αιτίες της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών το 2005 και το 2006.

Η έρευνα όμως κάνει βουτιά στο χώρο της χειρομαντικής τέχνης και της μεσαιωνικής αλχημείας, καθώς υποστηρίζει ότι «η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας τείνει να αποκτήσει ένα είδος εσωτερικού δυναμισμού και αυτό εξηγεί ότι η αξία των εξαγωγών αυξάνεται, ενώ η διεθνής ανταγωνιστικότητά μας ως προς το κόστος και τις τιμές επιδεινώνεται»!

Ασφαλώς, η περίπτωση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς αυξάνουν, όχι λόγω συγκράτησης, αλλά της αύξησης των τιμών και του κόστους. Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις «έντασης τεχνολογίας» και «έντασης ειδικευμένης εργασίας», επιχειρήσεις δηλαδή με υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας. Κατά την περίοδο 2000-2005 οι εξαγωγές των προϊόντων των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% και 6,8% αντίστοιχα, όταν οι εξαγωγές συνολικά αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά μέσο όρο 0,8% ετησίως.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Στο 8,4% η αύξηση το πρώτο 8μηνο

Με ρυθμό αύξησης περίπου 8,4% κινήθηκαν στο οκτάμηνο του 2006 οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), καθώς τον Αύγουστο παρατηρήθηκε εκτίναξη των σχετικών ποσοστών. Σημαντική ήταν και η αύξηση των εισπράξεων τον Ιούνη, οι οποίες μέχρι το Μάη ήταν ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τις αφίξεις. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων θα κινηθεί για όλο το 2006 στο 8 - 10%, ενώ στις εισπράξεις η αύξηση θα φτάσει το 6%.

Το ΙΤΕΠ επισημαίνει ακόμη ότι «ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να διαμορφώνει επίδοση υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το μέσο όρο των ανταγωνιστριών χωρών στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο».

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συνεχίζουν τη διείσδυση στα Βαλκάνια

Νέες εξαγορές στην περιοχή από Εθνική και ΑΤΕ

Οι ελληνικές τράπεζες - εκμεταλλευόμενες τις αποκρατικοποιήσεις, τα καταναλωτικά δάνεια και άλλες δουλειές που τους διασφαλίζουν ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά κέρδους, ενόψει και της πρόσδεσης αρκετών από αυτές τις χώρες στο άρμα της ΕΕ - συνεχίζουν τη διείσδυσή τους στη χρυσοφόρα αγορά των Βαλκανίων, με εξαγορές νέων τραπεζών.

Χτες, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας ανακοίνωσε την εξαγορά της μέχρι τώρα κρατικής Σερβικής Τράπεζας Vojvodanska έναντι 360 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση να «επενδύσει» στην τράπεζα το ποσό των 40 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία και να χορηγήσει 7ετές δάνειο στο σερβικό κράτος «με επιτόκιο αγοράς».

Επίσης, η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας συμφώνησε στην εξαγορά του 25% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου Σερβικής Τράπεζας ΑΙΚ ΒΑΝΚ. Οι όροι αυτής της συναλλαγής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Φορο-έλεγχοι ΥΠΕΕ

Ψηλά ποσοστά φοροπαραβατικότητας επιχειρήσεων διαπιστώνει - για μια ακόμη φορά - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που συνεχίζει να τσουβαλιάζει τις κάθε είδους επιχειρήσεις χωρίς καμία απολύτως διάκριση ούτε για το μέγεθος της κάθεμιας ούτε και για το ύψος της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών, πρώην ΣΔΟΕ για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2006, προκύπτει ότι από τις 10.712 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 5.492 βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε μια τουλάχιστον παράβαση. Ετσι, η εμφανιζόμενη παραβατικότητα ξεπερνά το 51%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ