Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αύξησαν το μέγεθος και την ισχύ τους...

Το μέγεθος των εξαγωγικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διαδικασία η οποία συνοδεύεται και από την άνοδο της ισχύος τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με θέμα «Νέες εξελίξεις στην εξαγωγική δραστηριότητα», η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει τις αιτίες της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών το 2005 και το 2006.

Η έρευνα όμως κάνει βουτιά στο χώρο της χειρομαντικής τέχνης και της μεσαιωνικής αλχημείας, καθώς υποστηρίζει ότι «η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας τείνει να αποκτήσει ένα είδος εσωτερικού δυναμισμού και αυτό εξηγεί ότι η αξία των εξαγωγών αυξάνεται, ενώ η διεθνής ανταγωνιστικότητά μας ως προς το κόστος και τις τιμές επιδεινώνεται»!

Ασφαλώς, η περίπτωση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς αυξάνουν, όχι λόγω συγκράτησης, αλλά της αύξησης των τιμών και του κόστους. Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις «έντασης τεχνολογίας» και «έντασης ειδικευμένης εργασίας», επιχειρήσεις δηλαδή με υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας. Κατά την περίοδο 2000-2005 οι εξαγωγές των προϊόντων των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% και 6,8% αντίστοιχα, όταν οι εξαγωγές συνολικά αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά μέσο όρο 0,8% ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ