Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αλλαγές διευκόλυνσης των επιχειρήσεων

Οι αλλαγές εγκρίθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Την τροποποίηση του Κανονισμού Κρατικών Προμηθειών ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, επικαλούμενη την ισχύ περίπλοκων και ασαφών διαδικασιών, που αποτρέπουν τη συμμετοχή νέων προμηθευτών στους διαγωνισμούς. Μέσα από τις τροποποιήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι σαφέστατο ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που διευκολύνουν και εξυπηρετούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Οι αλλαγές στον κανονισμό Κρατικών Προμηθειών που ενέκρινε - εναρμονίζοντας το ελληνικό σύστημα και με τις απαιτήσεις της ΕΕ - δε διασφαλίζουν απαραίτητα και την άρση των προϋποθέσεων «για τη λειτουργία μιας "κλειστής λέσχης" παραδοσιακών προμηθευτών», όπως διαπιστώνει για «αρκετές περιπτώσεις», το υπουργείο Ανάπτυξης στην ανακοίνωσή του.

Βασικότερα σημεία των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο για την αναθεώρηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος του 1996 - που κρίθηκε ότι «επέφερε πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν», ωστόσο δημιούργησε «αρκετά προβλήματα» κατά την εφαρμογή του - είναι οι ακόλουθες:

  • Μόνο ο μειοδότης θα υποβάλει δικαιολογητικά, πριν την κατακύρωση και αρχικά θα απαιτούνται μόνο υπεύθυνες δηλώσεις - τραπεζικές εγγυήσεις.
  • Η τελική πληρωμή θα γίνεται μέσα σε 50 μέρες.
  • Ο κανονισμός περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα των φορέων να διαμορφώνουν τους όρους των διακηρύξεων προμηθειών - τις «διακριτικές ευχέρειές τους» - καθώς θα ορίζει επακριβώς τους όρους, οι επιτροπές αξιολόγησης θα μπορούν να αποκλείουν προμηθευτές μόνο για την παραβίαση των «απαράβατων» όρων μιας διακήρυξης, ενώ όλα τα στοιχεία της διαδικασίας θα πρέπει να δημοσιεύονται με την αρχική διακήρυξη.

Επίσης, αντί για αξιολόγηση με κριτήρια όπως «το κύρος της επιχείρησης», που κρίνονται ασαφή, θα προβλέπεται σαφής ορισμός τους. Οι τεχνικές προδιαγραφές θα ακολουθούν «τα ευρωπαϊκά πρότυπα», η βαθμολογία των τεχνικών προσφορών θα κυμαίνεται μεταξύ 100 - 120, αντί για 80 - 120 προκειμένου, όπως υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση, να «περιορίζεται η δυνατότητα αυθαίρετης κρίσης επιτροπών». Θα οριστούν και οι περιπτώσεις ματαίωσης ενός διαγωνισμού, ενώ θα είναι υποχρεωτική η ματαίωση και επανάληψή του εάν συμμετέχει σ' αυτόν μόνο ένας προμηθευτής, το κριτήριο κατακύρωσης είναι η χαμηλότερη τιμή και η υπηρεσία δε διαθέτει συγκριτικά στοιχεία για την τιμή του προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ