ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΕΒΓΑΛ»
Το... καθεστώς επιείκειας αντικείμενο συναλλαγής

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

Μια μέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του χρηματισμού που επιδίωξε από τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Π. Αδαμόπουλος και οι δύο συνεργοί του, σύμφωνα με τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν, κυριάρχησαν οι αποπροσανατολιστικές «κονταρομαχίες» κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της διαφθοράς, με αποτέλεσμα να τεθεί στο περιθώριο το πολιτικό ζήτημα του ρόλου των... Ανεξάρτητων Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική που ασκείται υπέρ των μονοπωλίων. Είναι χαρακτηριστική και η χτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, ότι «η υγιής επιχειρηματικότητα, αντίθετα ίσως με την κοινή αντίληψη, δεν ευνοείται από τη διαφθορά».

Αφετηριακό σημείο για την υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, αποτέλεσε το λεγόμενο «καθεστώς επιείκειας», το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει μια εταιρεία -κατηγορούμενη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μειωθεί το πρόστιμο που πρόκειται να της καταλογιστεί ακόμα και στο μισό. Βασική προϋπόθεση για να τύχει μια εταιρεία αυτής της επιείκειας είναι η συνεργασία της με την Επιτροπή, ενώ η σχετική απόφαση βγαίνει μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής. Η ΜΕΒΓΑΛ ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για ζητήματα εναρμονισμένης τακτικής των γαλακτοβιομηχανιών, σε ζητήματα τιμών παραγωγού και διαμόρφωσης των λιανικών τιμών στο γάλα. Την Πέμπτη που μας πέρασε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΜΕΒΓΑΛ, οι κατηγορούμενοι απευθύνθηκαν στην εταιρεία και υποσχέθηκαν ευμενή εισήγηση για να ενταχθεί στο «καθεστώς επιείκειας», ενώ την Παρασκευή κατέθεσε τη σχετική αίτηση στην Επιτροπή και παράλληλα έκανε τη σχετική καταγγελία στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ, Π. Παπαδάκη, που χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου, οι εκβιαστές προσέφεραν, για τα 2,5 εκατ. ευρώ που ζήτησαν, εγγύηση ότι θα αντιμετωπιστεί με επιείκεια η ΜΕΒΓΑΛ εάν προκύψει θέμα προστίμου. Φαίνεται μάλιστα πως υπονόησαν ότι σίγουρα θα προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για πολλές εταιρείες. Ακόμη και η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ έκανε αόριστα λόγο για ύπαρξη «πιστευτών σεναρίων» και πρακτικών, αναφορικά με το αίτημά της για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς. Ο πρόεδρός της είπε τελικά, ότι «όταν κάτι, που ο νόμος μου το παρέχει, γίνεται αντικείμενο εκβιασμού, το παίρνω για να αποφύγω τον εκβιασμό».

Ο υπουργός Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου αναλώθηκαν χτες σε δηλώσεις για την αποτελεσματικότητα της... κυβέρνησης στην πάταξη της διαφθοράς και στην αποποίηση ευθυνών για το διορισμό του Π. Αδαμόπουλου, δηλώνοντας ότι διορίστηκε με βάση το βιογραφικό του και την ιδιότητα του υπαλλήλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού των Βρυξελλών (με τριετή άδεια άνευ αποδοχών!). Ο κατηγορούμενος τέθηκε χτες σε καθεστώς «αναστολής άσκησης καθηκόντων» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σ. Ζησιμόπουλο.

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

Ποινικές διώξεις για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και για δωροδοκία, καθώς και σε άμεση συνέργεια σε αυτή, άσκησε χτες ο εισαγγελέας κατά του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενός εμπόρου σιτηρών και ενός εκτελωνιστή από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συνελήφθησαν για την υπόθεση της μίζας των 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Οι τρεις εμπλεκόμενοι κρατούνται και θα οδηγηθούν στην 14η τακτική ανακρίτρια.

Ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και υποστήριξε ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας. Ο έμπορος σιτηρών και κουμπάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού ομολόγησε, πάντως, ότι ήταν ο μεσολαβητής στην υπόθεση. Ανέφερε ότι από τα 2,5 εκατ. ευρώ, το 1,5 εκατ. ευρώ θα λάμβανε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και από 500.000 ευρώ ο ίδιος και ο έτερος μεσολαβητής, ο εκτελωνιστής από τη Θεσσαλονίκη. Ο εκτελωνιστής, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε ότι συνεργάζεται με τον έμπορο σιτηρών, ο οποίος του είχε μιλήσει για τον γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Στον έλεγχο λίγων μεγάλων εταιρειών
  • Δημόσια ομολογία στη Βουλή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης σημείωσε πως το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ δείχνει την ουσία της διαπλοκής

Το προφανές και στον τελευταίο πολίτης της χώρας, ήρθε να αποδεχτεί χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, ο οποίος και με αφορμή την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ παραδέχτηκε ότι η αγορά του γάλακτος ελέγχεται από λίγες μεγάλες εταιρείες.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη για τη λήψη μέτρων στήριξης των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, ο υφυπουργός μίλησε για «ολιγοπώλιο», ενώ στο χώρο των παραγωγών υπάρχει πολυδιάσπαση που αποδυναμώνει την παρέμβασή τους. Αναφερόμενος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος είπε ότι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με «αστυνομικά μέτρα», γιατί ζούμε σε «καθεστώς ελεύθερης αγοράς». Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι προωθείται η δημιουργία πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά τους και είπε ότι προχωράει διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη του ελληνικού γάλακτος.

Ο Α. Τζέκης σημείωσε την ομολογία του υφυπουργού ότι η αγορά ελέγχεται από λίγες μεγάλες εταιρείες και κατήγγειλε ότι το καρτέλ αυτό καθορίζει τόσο τις τιμές παραγωγού (που είναι εξευτελιστικές) όσο και τις τιμές γάλακτος (που είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη). Το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ, είπε, δείχνει στην ουσία τη διαπλοκή της πολιτικής με τις τέσσερις - πέντε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δίνουν στον παραγωγό 40 λεπτά για το γάλα και το πουλάνε μέχρι και 1,5 ευρώ στον καταναλωτή.

Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού στη δημιουργία συνεταιρισμού είπε ότι οι πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδες συνεταιρισμούς. Ο βουλευτής αποκάλυψε ότι η ουσία του προβλήματος με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος είναι ότι η ΕΕ έχει επιβάλει ποσόστωση στη χώρα μας που δεν καλύπτει τις ανάγκες και είπε ότι η λύση του βρίσκεται στη σύγκρουση και τη ρήξη με τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στημένοι διαγωνισμοί προμήθειας υλικών;

Καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς προμήθειας αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία είδαν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε μετά από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εταιρείας που αποκλείστηκε από διαγωνισμό για αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία της Β` Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντίστοιχες καταγγελίες είχαν γίνει και την άνοιξη του 2006 για παρατυπίες σε διαγωνισμούς νοσοκομείων της Αττικής. Οι παρατυπίες αυτές είναι ή ότι στις προκηρύξεις ορίζονται τεχνικές προδιαγραφές που δεν είναι ίδιες με τις επίσημες του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ότι βάζουν μεν τις σωστές προδιαγραφές, αλλά ζητούν από τις εταιρείες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον δείγματα των προϊόντων τους και τα απορρίπτουν με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ποιοτικώς καλά.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε φραστικές απειλές για όσους παρανομούν. Κατά τα άλλα, είπε ότι όλες οι ενστάσεις σχετικά με το διαγωνισμό στη Β` ΔΥΠΕ Βορείου Ελλάδας εξετάζονται και ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για τις προμήθειες «που θα βάζει μια για πάντα τάξη σ' αυτό το χώρο».

Λοβιτούρες και στο ΙΚΑ

Τεράστια ποσά έχανε το ΙΚΑ, από τη μη καταβολή των εργοδοτικών εισφορών από εργολάβους που είχαν αναλάβει δημόσια έργα. Οπως αποκάλυψε προχτές βράδυ η τηλεόραση του «Αλφα», ο σχετικός φάκελος με τις καταγγελίες που είχε κάνει αρμόδιος υπάλληλος του ΙΚΑ βρίσκεται στα χέρια του διοικητή του Οργανισμού από τον περασμένο Ιούνη. Ομως, κατά τη διάρκεια του δελτίου, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος εμφανίστηκε να μη γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση, αν και όπως είπε ο Ι. Βαρθολομαίος για το θέμα διεξάγεται ΕΔΕ, η οποία θα χρειαστεί ένα μήνα ακόμα για να ολοκληρωθεί.

Σε δηλώσεις του χτες ο Σ. Τσιτουρίδης, μετά τη σύσκεψη που έγινε, ισχυρίστηκε ότι η αντίδραση του ΙΚΑ ήταν η πρέπουσα και πως όταν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ τα στοιχεία θα δοθούν στη Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο για το ύψος της εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ