Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Στον έλεγχο λίγων μεγάλων εταιρειών
  • Δημόσια ομολογία στη Βουλή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης σημείωσε πως το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ δείχνει την ουσία της διαπλοκής

Το προφανές και στον τελευταίο πολίτης της χώρας, ήρθε να αποδεχτεί χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, ο οποίος και με αφορμή την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ παραδέχτηκε ότι η αγορά του γάλακτος ελέγχεται από λίγες μεγάλες εταιρείες.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη για τη λήψη μέτρων στήριξης των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, ο υφυπουργός μίλησε για «ολιγοπώλιο», ενώ στο χώρο των παραγωγών υπάρχει πολυδιάσπαση που αποδυναμώνει την παρέμβασή τους. Αναφερόμενος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος είπε ότι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με «αστυνομικά μέτρα», γιατί ζούμε σε «καθεστώς ελεύθερης αγοράς». Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι προωθείται η δημιουργία πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά τους και είπε ότι προχωράει διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη του ελληνικού γάλακτος.

Ο Α. Τζέκης σημείωσε την ομολογία του υφυπουργού ότι η αγορά ελέγχεται από λίγες μεγάλες εταιρείες και κατήγγειλε ότι το καρτέλ αυτό καθορίζει τόσο τις τιμές παραγωγού (που είναι εξευτελιστικές) όσο και τις τιμές γάλακτος (που είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη). Το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ, είπε, δείχνει στην ουσία τη διαπλοκή της πολιτικής με τις τέσσερις - πέντε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δίνουν στον παραγωγό 40 λεπτά για το γάλα και το πουλάνε μέχρι και 1,5 ευρώ στον καταναλωτή.

Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού στη δημιουργία συνεταιρισμού είπε ότι οι πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδες συνεταιρισμούς. Ο βουλευτής αποκάλυψε ότι η ουσία του προβλήματος με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος είναι ότι η ΕΕ έχει επιβάλει ποσόστωση στη χώρα μας που δεν καλύπτει τις ανάγκες και είπε ότι η λύση του βρίσκεται στη σύγκρουση και τη ρήξη με τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ