Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύννεφα στα Ελληνοτουρκικά

Η αγχώδης ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας βαραίνει την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το κλίμα αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, όπως διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ΕΕ, αναμένεται να επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα και όσο θα διαπιστώνεται η απροθυμία των Ευρωπαίων να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία, η Αγκυρα θα υπογραμμίζει θέσεις οι οποίες θα συντηρούν τις τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της δέσμευσης από την Τουρκία περιοχής στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων. «Η απόπειρα δέσμευσης από την Τουρκία της περιοχής για διεξαγωγή άσκησης, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι παράνομη και παράτυπη. Ως τέτοια αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες ενέργειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Εξωτερικών, με βάση πάγιες οδηγίες της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής». Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, πάντως, πρόσθεσε ότι «μόνη η δέσμευση περιοχών δε συνεπάγεται αφ' εαυτής την παραβίαση του θερινού "moratorium". Παραβίασή του θα είχαμε στην περίπτωση διεξαγωγής ασκήσεων με την ενεργοποίηση της δεσμευμένης περιοχής. Υπενθυμίζω ότι το "moratorium" απαγορεύει τη "διεξαγωγή (conduct) ασκήσεων" κατά την περίοδο που ισχύει». Προσπαθώντας να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει διαχωρισμό μεταξύ της δέσμευσης της περιοχής και της πραγματοποίησης ασκήσεων, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία προέβη στη διεξαγωγή ασκήσεων κατά την εν λόγω περίοδο και στη συγκεκριμένη περιοχή που παράτυπα επιχειρεί να δεσμεύσει».

Εχοντας επίγνωση ότι η επιβράδυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποστείλει μηνύματα καλής θέλησης στην Αγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ, αρκεί να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Κοινότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν χτες οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, μετά από δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αμφισβήτησε απολύτως τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρόκειται για μια συζήτηση ανοιχτή, είπε η υπουργός Εξωτερικών, που θα διαρκέσει επί μακρόν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συντήρησης ενός ήπιου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπουργός Εξωτερικών θεωρεί απαραίτητο να συνεχιστούν οι επαφές Αθήνας - Αγκυρας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών σε επαφές του με το τουρκικό υπουργείο έχει ήδη προετοιμάσει τη συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιουλ, η οποία, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου οι δύο υπουργοί θα βρεθούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ