Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύ λιγότερες γαλάζιες και πράσινες σημαίες στις τοπικές εκλογές

Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στο ΑΠΕ, στη διάρκεια της περιοδείας της στα περίπτερα της ΔΕΘ

Από την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης
Στη μάχη των τοπικών εκλογών και στην επικείμενη συνάντηση των Βαλκανικών Κομμουνιστικών Κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), στη διάρκεια της περιοδείας της στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του Κόμματος για τη μάχη των τοπικών εκλογών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Εμείς πάντα στις τοπικές εκλογές έχουμε πολύ περισσότερους στόχους. Πρώτα - πρώτα να γίνει ένα βήμα στη συνεργασία δυνάμεων για την αντεπίθεση. Και έγινε ένα βήμα. Δεύτερο να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης όλα τα μεγάλα προβλήματα, τα γενικά και με την τοπική τους έκφραση. Να αναδείξουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ. Και να διαμορφωθούν αντικειμενικά πολιτικά κριτήρια με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, με την ψήφο».

Πρόσθεσε πως αυτό ισχύει καθημερινά και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά τόνισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να απομυθοποιηθούν ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση είτε με το θεσμό είτε με τη λεγόμενη «τοπικότητα» των προβλημάτων. «Αυτές οι τοπικές εκλογές πρέπει να δείξουν και κάτι καινούριο. Να μην είναι μια ρουτίνα του 2002 ή του 1998. Το καινούριο που πρέπει να δείξουν είναι ότι ο λαός βγάζοντας συμπεράσματα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ τους αφαιρεί σημαντικές δυνάμεις στο θεσμό της ΤΑ. Λιγότερες, πολύ λιγότερες γαλάζιες και πράσινες σημαίες. Αυτό θα είναι σημαντικό βήμα, γιατί θα δημιουργήσει ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα και, αν θέλετε, θα φανεί ότι δεν είναι οι δυο τους που παλεύουν ποιος θα μεταγγίσει ψήφους στον άλλο. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας, που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο, πέρα από αυτόν τον ανούσιο ρουτινιάρικο καυγά των δύο, που είναι επικίνδυνος γιατί αποπροσανατολίζει το λαό. Και αυτός είναι ο λαϊκός παράγοντας, είναι τα ψηφοδέλτια συνεργασίας και αντεπίθεσης, που στηρίζουν το ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους αγωνιστές».

Σε ερώτηση για το αν αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα των εκλογών, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της διότι, όπως είπε, «βλέπουμε ότι πολλά πράγματα που τα λέμε εμείς τα υιοθετεί ένα μέρος των εργαζομένων. Και αν δεν τα έχει ακούσει από εμάς, υποστηρίζει πολλά πράγματα που λέμε κι εμείς γιατί έχει μεγαλώσει η εμπειρία του. Αυτό που λείπει - το οποίο βεβαίως είναι και σημαντικό και σοβαρό - είναι ότι πρέπει να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι, τα εργατικά λαϊκά στρώματα, εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και να αποφασίσουν να μπουν σε ένα δρόμο σκληρής πάλης. Αλλά είναι προτιμότερη η σκληρή πάλη από την παθητικότητα και τη μοιρολατρία».

Αντικειμενική αναγκαιότητα η συνεργασία των ΚΚ

Μιλώντας για τη χρονική συγκυρία που γίνεται η συνάντηση των Βαλκανικών Κομμουνιστικών Κομμάτων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Και εξελίξεις που έχουν σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Νομίζω καινούρια κατάσταση δημιουργήθηκε μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου. Εχουμε τις αμερικάνικες βάσεις στη Βουλγαρία και όχι μόνο. Και καλό είναι τα Κομμουνιστικά Κόμματα να συζητήσουν. Και βεβαίως όχι απλά να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να στηρίξουμε, να αναπτυχθούν περισσότερο τα φιλειρηνικά - αντιπολεμικά κινήματα, αλλά και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις εξελίξεις στη ζωή των εργαζομένων, τα οικονομικά προβλήματα, και τα στρατιωτικά σε σχέση με την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά και τα γενικότερα πολιτικά».

Απαντώντας για το πόσο οι μέχρι τώρα δίαυλοι επικοινωνίας είναι αρκετοί να στηρίξουν αυτή τη συνεργασία, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Η συνεργασία είναι καλή. Συναντιόμαστε και στα πλαίσια διεθνών συναντήσεων και τοπικά. Αλλά κάθε κόμμα στη χώρα του αντιμετωπίζει τις δικές του συνθήκες. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για νέα κόμματα που στην ουσία τα τελευταία χρόνια κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ωστόσο πρέπει να πω ότι υπάρχουν δραστηριότητες και κινητοποιήσεις και σε αυτές τις γειτονικές χώρες και πιστεύω ότι η συνεργασία ενδυναμώνει και την πείρα και είναι μια αντικειμενική αναγκαιότητα. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ