Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ταυτισμένη απόλυτα με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές

Αποκαλυπτική η ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Πλήρως ταυτισμένη ακόμα και σε επίπεδο φρασεολογίας με τις επιλογές των Αμερικανών και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εμφανίστηκε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, μετά από αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κινήθηκε με «μετριοπάθεια και ρεαλισμό» και από την ομιλία της απουσίασε η ρητή καταδίκη της βάρβαρης ισραηλινής επιδρομής. Υπερασπίστηκε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων (κατοχής στην ουσία) στο Λίβανο λέγοντας ότι η «Ελλάδα είναι παρούσα στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας με τη ναυτική συνδρομή της με τη φρεγάτα "Κανάρης"».

Η Ντόρα Μπακογιάννη αντίθετα ήταν σαφής όσον αφορά την κριτική στη Συρία, το Ιράν και την εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων. Ισχυρίστηκε ότι η Συρία πρέπει να βοηθήσει στην αναστολή της δράσης «παραστρατιωτικών οργανώσεων και να έχει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα των απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών». Επιβεβαίωσε δε ότι στην πρόσφατη περιοδεία της στην περιοχή, δεν επισκέφθηκε τη Συρία, μετά από πιέσεις, αφού είπε ότι δεν πήγε εκεί γιατί οι δηλώσεις του Σύρου προέδρου «δυσκόλεψαν όλες τις χώρες της ΕΕ». Πλήρως ταυτισμένη με την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα εμφανίστηκε και στο θέμα του Ιράν ισχυριζόμενη ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν καθώς και η γοητεία που φαίνεται να ασκεί σε μεγάλα τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου η ρητορεία αδιαλλαξίας που πολλές φορές υιοθετεί η Τεχεράνη. Εμφανίστηκε να ανησυχεί για την τύχη καθεστώτων της περιοχής που υπηρετούν τους Αμερικάνους λέγοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή «ασκούν μεγάλες πιέσεις στις μετριοπαθείς κυβερνήσεις και απόψεις στον Αραβικό κόσμο που δεν αποκλείεται να διολισθήσουν εκ νέου σε περισσότερο αδιάλλακτες και ανελαστικές θέσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση της Χαμάς έχει «χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική» και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί την εκλογική της νίκη» ενώ αναφερόμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι πρέπει να αφοπλιστεί και να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα. Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον ΟΗΕ - ενόψει της ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας - έκανε λόγο ακόμα και για «μεταλλαγμένο ΝΑΤΟ» που θα δρα συμπληρωματικά με τον ΟΗΕ. Η Ντ. Μπακογιάννη αρνήθηκε κάθε ανάμειξη της χώρας μας στις απαγωγές που έχει οργανώσει η ΣΙΑ λέγοντας ότι μετά από σχετική έρευνα δεν προέκυψε τίποτα ούτε και για την αμερικάνικη βάση της Σούδας. Οσον αφορά το Κόσοβο η υπουργός απέφυγε να πει οτιδήποτε για τη μη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να προέλθει μετά από διαπραγματεύσεις.

Σε παρέμβασή της στη συνεδρίαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αναρωτήθηκε ποια διεθνή νομιμότητα θα υπηρετήσει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε ότι φτάνουμε στο σημείο να εστερνιζόμαστε τους καταλόγους των «κακών κρατών και οργανώσεων» που μας δίνουν άλλοι. Απαντώντας στην κριτική που έκανε η υπουργός στη Χαμάς, υπενθύμισε ότι αυτή είναι κυβέρνηση της Παλαιστίνης δημοκρατικά εκλεγμένη.

Επίσης ο Ορ. Κολοζώφ παρεμβαίνοντας είπε ότι σήμερα η Ντ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι παρέλειψε την επίσκεψη στη Συρία κατόπιν πολιτικών πιέσεων. Υπενθύμισε δε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ είχε ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε καμία πίεση και ότι είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Πληροφοριών της Συρίας. Ο Ορ. Κολοζώφ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο είπε ότι είναι μονομερής αφού δεν καταδικάζει το Ισραήλ και ρίχνει όλο το βάρος στη Χεζμπολάχ. Κατήγγειλε ότι αρκετές ξένες δυνάμεις δε θέλουν τον εσωτερικό διάλογο των δυνάμεων του Λιβάνου και είπε ότι με τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας υπάρχει ο υπαρκτός κίνδυνος να εμπλακούν οι Ελληνες στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως ήταν φανερή η μονομέρεια της υπουργού απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Παλαιστίνης και υπενθύμισε την απουσία αντίδρασης στο γεγονός ότι το 1/3 της κυβέρνησης έχει απαχθεί από τους Ισραηλινούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ