ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο απυρόβλητο η σκανδαλώδης πολιτική της

Γρηγοριάδης Κώστας

Να αποσείσει από πάνω της τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τα νέα σκάνδαλα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, περιμένοντας με αγωνία πότε θα σκάσει το επόμενο σκάνδαλο...

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει την εικόνα της, κυρίως όμως να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που γεννάει τα σκάνδαλα διαφθοράς. Η ειρωνεία είναι ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους επιχειρηματίες, όπως περίτρανα επιβεβαίωσε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ, αναγορεύεται ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η μίζα που ζήτησε ένας (δικός της) κρατικός αξιωματούχος.

Προς απόδειξη της αθωότητάς της επικαλείται, ακόμα μια φορά, ότι αυτή ήταν που αποκάλυψε την υπόθεση, ενώ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι είναι δεδομένη η βούληση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς για όποιον θέλει να την πιστέψει. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας της υπόθεσης της μίζας που ζήτησε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη ΜΕΒΓΑΛ, αφήνοντας αναπάντητα πλήθος ερωτημάτων. Την ίδια στιγμή, πληθαίνει η φημολογία για το ρόλο της κυβέρνησης στην εν εξελίξει υπόθεση της εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε να απαντά με γενικόλογες διακηρύξεις και επίδειξη φραστικής αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Η κυβέρνηση της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συγκαλύψει οποιαδήποτε υπόθεση διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο οποιοσδήποτε θα υφίσταται τη νόμιμη έρευνα και θα επιβάλλονται κυρώσεις», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ και επικαλούμενος διάφορα στοιχεία για διώξεις κατά διεφθαρμένων υπαλλήλων στο δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια...

«Κρύφτηκε» πίσω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι την ενίσχυσε, πράγμα που αποδεικνύεται από τους αυξημένους ελέγχους. Από την άλλη κατέφυγε στη βολική σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μας, είναι ότι υπάρχει σειρά υποθέσεων που πλέον αποκαλύπτονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Αν το ΠΑΣΟΚ μέμφεται την κυβέρνηση για το γεγονός ότι λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τις παραπέμπουν στη δικαιοσύνη, ας αναρωτηθεί γιατί δεν τα έκανε επί δικής του διακυβέρνησης».

ΠΑΣΟΚ
Προσπαθεί να σηκώσει τη σημαία της ... κάθαρσης

Συμμετέχοντας στο δικομματικό παιχνίδι της αντιστροφής των ρόλων, ήρθε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τα νέα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, να πάρει την προηγούμενη θέση του Κ. Καραμανλή και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσε τη «σημαία» της ...κάθαρσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αποδέχεται πως «η κυβέρνηση είναι αδύναμη να πατάξει τη διαφθορά. Ομολογεί ότι η ΝΔ συμβιβάστηκε με τις παθογένειες, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, την καθυστέρηση, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Αυτές οι αντιλήψεις τη βόλεψαν. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί επιμελώς να κρύψει τις δικές του ευθύνες»...

Ο Γ. Παπανδρέου, ανεβάζοντας τους τόνους και οξύνοντας την αντιπαράθεση, επιχείρησε να κρύψει ότι τα σκάνδαλα και η διαπλοκή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζουν και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αφού η υποταγή τους στους νόμους της αγοράς και το δόγμα τους για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου γέννησαν, γεννούν και θα γεννούν τη διαφθορά.

Βέβαια, ο ίδιος και ξεχνώντας προφανώς το ένδοξο παρελθόν του κόμματός του, του οποίου άξιος συνεχιστής αποδεικνύεται και η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε ότι «τα στελέχη της ΝΔ και οι δικές τους πολιτικές επιλογές αποκαλύπτονται συνεχώς "στα πράσα" της διαφθοράς». Τα στελέχη της ΝΔ, συνέχισε, «αποπέμπονται - ο ένας μετά τον άλλον - είτε όταν αποκαλύπτονται, είτε όταν αποκαλύπτουν».

Η κυβέρνηση, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «αποκαλύπτει, μόνο όταν δεν μπορεί να συγκαλύψει» και συμπλήρωσε «πουλά προστασία στους αδύναμους με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Δίνει προνόμια στους ισχυρούς με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους». Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ήρθε αντιμέτωπος με παρόμοιες καταστάσεις, όταν παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 2004 κλήθηκε να αντιμετωπίσει με διαγραφές την ντροπολογία Πάχτα για το «Πόρτο Καρράς».

Ο Γ. Παπανδρέου, επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «διαφθείρει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς» και έκανε λόγο και για «προσλήψεις από το παράθυρο» από την «ΟΝΝΕΔ ΑΕ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε να καταγγείλει την ενίσχυση του καθεστώτος της κομματικοποίησης του κράτους, την οποία επί 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ την είχε αναγάγει σε... επιστήμη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανήθικη από τη φύση της η αγορά

Κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, χτες το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οποια κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει ή εξασφάλισε τη λειτουργία μιας υγιούς και ηθικής αγοράς, αυτή η κυβέρνηση ή δεν ξέρει τι της γίνεται ή λέει συνειδητά ψέματα.

Διότι η αγορά από τη φύση της είναι ανήθικη, στηρίζεται σε σκάνδαλα, στηρίζεται πάνω απ' όλα στην εκμετάλλευση από λίγους του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Ο δε ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις είναι τόσο σκληρός και αδυσώπητος, που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα προκειμένου μια επιχείρηση να εκτοπίσει την άλλη από την αγορά.

Το ΚΚΕ βεβαίως δε συμβιβάζεται με κανένα σκάνδαλο φανερό ή κρυφό. Αυτό που έχει σημασία είναι οι εργαζόμενοι να το δουν πρώτα σαν πολιτικό ζήτημα. Μέσα στην πολιτική βρίσκεται και η ηθική. Μετά ας το δουν ως ποινικό.

Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι για αυτά που καθημερινά ακούνε. Ενα σκάνδαλο βγαίνει, μα δέκα κουκουλώνονται κι άλλα εκατό θα τα μάθουν μετά από χρόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ