ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΜΠΕΡΙΣΑ
«Εργάζονται» για τις επιχειρήσεις

Η διευκόλυνση και υποστήριξη της εξόρμησης των «ελληνικών» επιχειρήσεων στην Αλβανία ήταν ο βασικός στόχος των επαφών που είχε χθες στην Αθήνα ο Σ. Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις στην κατεύθυνση αυτή, ενώ ως αντάλλαγμα έλαβε την υποστήριξη της πορείας της χώρας του στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, καθώς και τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας.

Ο Κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σ. Μπερίσα, στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι συζητήθηκε το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον οικονομικό - εμπορικό τομέα, αλλά και θέματα αστυνομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Το θέμα όμως που καίει την ελληνική κυβέρνηση είναι «η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν εκεί», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο Αλβανός ομόλογός του τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική κυβέρνηση «για να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τους Ελληνες επιχειρηματίες, γενικότερα για τον επιχειρηματικό κόσμο». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να δεκαπλασιαστούν(!) οι ελληνικές «επενδύσεις» και από τα 400 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα να φτάσουν στα 4 δισ. ευρώ... Ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή για τη συνεισφορά της Ελλάδας από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα «για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, με βάση την οικονομία της αγοράς και την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία «στην ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας» και δήλωσε έτοιμος να συνδράμει στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα απέναντι στην ΕΕ. Στις συνομιλίες τέθηκαν, από τη μια, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και, από την άλλη, τα δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενεργειακή συμφωνία

«Σταθμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας την ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε χτες μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας, στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο κύριο ζητούμενο είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Αλβανία και η διεύρυνση των σχετικών ελληνικών επενδύσεων στη χώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η συμφωνία από την πλευρά της Αλβανίας τη φέρνει πιο κοντά στην ενεργητική συμμετοχή της στη νέα αγορά που δημιουργείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ενεργειακή Κοινότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και στην «απελευθέρωση» της δικής της ενεργειακής αγοράς, στο βαθμό που υπάρχει, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σ' αυτόν τον τομέα και είναι ενδεικτικό ότι το ηλεκτρικό ρεύμα διατίθεται προγραμματισμένα με διακοπές σε πολλές περιοχές της. Στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις υπάρχουν, βεβαίως, και ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το ρόλο της Αλβανίας στη δημιουργία εναλλακτικού και ανταγωνιστικού προς τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πετρελαϊκού αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της.


Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Ανούσια κίνηση εντυπωσιασμού

Παραιτήθηκε από βουλευτής και από τα κομματικά αξιώματα

Σε μια ανούσια κίνηση εντυπωσιασμού, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Αθήνας, Κ. Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί και αυτός θέλει να ασχοληθεί απερίσπαστος με το δήμο. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί προηγούμενα ανάλογη - και ίδιου κενού περιεχομένου - πρόταση του υποψηφίου της ΝΔ να το κάνουν μαζί. Μάλιστα χτες ο Κ. Σκανδαλίδης έσπευσε να περιγράψει εκείνη την πρόταση Κακλαμάνη ως θεατρική παράσταση και επικοινωνιακό τρικ. Ερωτηθείς όμως από δημοσιογράφους σε τι διαφέρει η δική του παραίτηση, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Μάλλον κρύφτηκε πίσω από μια δικαιολογία ότι «το κάνω τώρα γιατί τώρα ήρθε η ώρα της πραγματικής πολιτικής, ένα μήνα πριν τις εκλογές».

Τη θέση βουλευτή του Κ. Σκανδαλίδη θα καταλάβει ο Γερ. Αρσένης, ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών. Με την παραίτησή του αυτή έχασε αυτόματα τη θέση του από το Εθνικό και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όπως ο ίδιος διακήρυξε, παραμένει μέλος του κόμματός του, πιστός στις ιδέες και τις αρχές του, περήφανος για τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και κοντά στον Γ. Παπανδρέου. Αρα, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν απ' αυτόν καμιά άλλη πολιτική, παρά αυτήν που η κυβέρνησή του και ο ίδιος ως υπουργός εφάρμοσαν επί χρόνια. Με τα γνωστά αποτελέσματα για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία.

Οπως είπε στη συνέχεια, την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής την ανακοίνωσε χτες στον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάπως σφιγμένος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι του απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να ξαναείναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Κ. Σκανδαλίδης έστειλε επίσης επιστολή παραίτησης προς την πρόεδρο της Βουλής.

Αναφορικά με προχτεσινή δημοσκοπήση, που του δίνει μικρό ποσοστό, την απαξίωσε λέγοντας ότι γέλασε με την ψυχή του, ότι αποτελεί αντιγραφή προηγούμενης δημοσκόπησης που έγινε παραμονές Αυγούστου και ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καμία αξιοπιστία, γιατί γίνονται τηλεφωνικά και με αστάθμιστα δείγματα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μέτρησης δεν έχασε ευκαιρία να ρίξει και μια αντιΚΚΕ σπόντα, ότι... αν πιστεύετε ότι το ποσοστό του κ. Χαλβατζή είναι 6% και το δικό μου 20%, μπορείτε να το σχολιάσετε. Καλό θα είναι απέναντι σε άλλον έναν εκφραστή της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΕΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να τον «σχολιάσουν» κι αυτόν όπως πρέπει οι ψηφοφόροι.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κ. Σκανδαλίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ανέφερε: «Εμείς είμαστε δίπλα του και τον στηρίζουμε στον αγώνα του και θα δουλέψουμε μαζί του για την επιτυχία». Ο ίδιος αναφερόμενος στην κάλυψη της θέσης του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η διαδικασία κάλυψης, όποιου καινούργιου βγήκε στο ΠΣ δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, σύμφωνα με το Καταστατικό, χρειάζεται απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου». Για τη θέση του Κ. Σκανδαλίδη στη Βουλή, είπε πως ο Γερ. Αρσένης είναι ο αναπληρωματικός βουλευτής, διευκρινίζοντας όμως πως δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του, ώστε να γνωρίζει αν τελικά θα ορκιστεί βουλευτής.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στο προεδρείο το θέμα της έρευνας για τις υποκλοπές

Αρνούνται οι βουλευτές της ΝΔ την κλήση νέων μαρτύρων

Το διακομματικό προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα συζητήσει το θέμα που προέκυψε με την - κατά παράβαση του κανονισμού - μη κλήση νέων μαρτύρων για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Την πρόταση έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Λ. Κανέλλη που τόνισε ότι το θέμα των υποκλοπών παραμένει ανοιχτό και την αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι βουλευτές, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Α. Καραμάριος. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι το έργο της Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών έχει λήξη. Τα 2/5 της Επιτροπής είχαν ζητήσει να κληθούν ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής την περίοδο των υποκλοπών Σ. Σύρος και μέλος της οικογένειας Τσαλικίδη που ήταν στέλεχος της VODAFONE και αυτοκτόνησε λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Παρά το ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η κλήση τους ήταν υποχρεωτική οι βουλευτές της ΝΔ την αρνήθηκαν και έκλεισαν άρον - άρον το θέμα.

Για την υπόθεση αυτή χτες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής από το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ προχώρησαν σε διάβημα προς την πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα ζητώντας την παρέμβασή της για την τήρηση του κανονισμού. Η πρόεδρος είπε ότι θα ζητήσει και τη γνώμη της πλειοψηφίας και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα που έχει προκύψει.

Πάντως, παρά την απόφαση της Επιτροπής να εξετάσει το θέμα το διακομματικό προεδρείο, οι βουλευτές της ΝΔ διά στόματος Β. Μαγγίνα και Α. Σταύρου κινούμενοι στη λογική του κουκουλώματος της υπόθεσης δήλωσαν ότι όποια και εάν είναι η απόφαση του προεδρείου δεν πρόκειται να δεχτούν συνέχιση της έρευνας, αφού κάτι τέτοιο «παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας»!

Η Επιτροπή, πάντως, αποφάσισε να καλέσει σε επόμενη συνεδρίαση για ακρόαση την Επιτροπή Ανταγωνισμού στελέχη της οποίας έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλο δωροδοκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ