Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΜΠΕΡΙΣΑ
«Εργάζονται» για τις επιχειρήσεις

Η διευκόλυνση και υποστήριξη της εξόρμησης των «ελληνικών» επιχειρήσεων στην Αλβανία ήταν ο βασικός στόχος των επαφών που είχε χθες στην Αθήνα ο Σ. Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις στην κατεύθυνση αυτή, ενώ ως αντάλλαγμα έλαβε την υποστήριξη της πορείας της χώρας του στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, καθώς και τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας.

Ο Κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σ. Μπερίσα, στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι συζητήθηκε το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον οικονομικό - εμπορικό τομέα, αλλά και θέματα αστυνομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Το θέμα όμως που καίει την ελληνική κυβέρνηση είναι «η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν εκεί», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο Αλβανός ομόλογός του τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική κυβέρνηση «για να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τους Ελληνες επιχειρηματίες, γενικότερα για τον επιχειρηματικό κόσμο». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να δεκαπλασιαστούν(!) οι ελληνικές «επενδύσεις» και από τα 400 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα να φτάσουν στα 4 δισ. ευρώ... Ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή για τη συνεισφορά της Ελλάδας από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα «για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, με βάση την οικονομία της αγοράς και την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία «στην ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας» και δήλωσε έτοιμος να συνδράμει στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα απέναντι στην ΕΕ. Στις συνομιλίες τέθηκαν, από τη μια, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και, από την άλλη, τα δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενεργειακή συμφωνία

«Σταθμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας την ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε χτες μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας, στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο κύριο ζητούμενο είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Αλβανία και η διεύρυνση των σχετικών ελληνικών επενδύσεων στη χώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η συμφωνία από την πλευρά της Αλβανίας τη φέρνει πιο κοντά στην ενεργητική συμμετοχή της στη νέα αγορά που δημιουργείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ενεργειακή Κοινότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και στην «απελευθέρωση» της δικής της ενεργειακής αγοράς, στο βαθμό που υπάρχει, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σ' αυτόν τον τομέα και είναι ενδεικτικό ότι το ηλεκτρικό ρεύμα διατίθεται προγραμματισμένα με διακοπές σε πολλές περιοχές της. Στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις υπάρχουν, βεβαίως, και ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το ρόλο της Αλβανίας στη δημιουργία εναλλακτικού και ανταγωνιστικού προς τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πετρελαϊκού αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο φυσικός της πλούτος στο στόχαστρο ενεργειακών μονοπωλίων (2015-03-07 00:00:00.0)
Εθνικιστική ομιλία Μπερίσα στον Αυλώνα (2012-11-29 00:00:00.0)
«Ξαναζεσταίνεται» η «Μεγάλη Αλβανία» (2009-10-11 00:00:00.0)
Ολοταχώς για ένταξη στο ΝΑΤΟ (2008-01-23 00:00:00.0)
«Θα» δώσει και στην Αλβανία (2002-01-26 00:00:00.0)
Η διαμάχη αποκαλύπτει το ...σκοπό (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ