ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Απροκάλυπτη κοροϊδία με «αυξήσεις» - ψίχουλα

Το πάγωμα επί της ουσίας του κατάπτυστου επιδόματος για τα επόμενα χρόνια ανακοινώθηκε χτες

Ψίχουλα και κοροϊδία! Ετσι μεταφράζεται η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χτες για «αύξηση» του επιδόματος της ανεργίας. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η εφαρμογή της πολιτικής των «μη παροχών» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Η διαμόρφωση του επιδόματος στα 367 ευρώ για το 2007 και στα 404 ευρώ το 2008 - όπως ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης - είναι εμπαιγμός για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Καταρχήν, και μετά από αυτή την αύξηση, το επίδομα θα υπολείπεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (55% αντί για 66%) ακόμα και από αυτό που προβλέπει ο νόμος 2224 σύμφωνα με τον οποίο το κατώτερο επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι τα 2/3 του πενιχρού, ούτως ή άλλως, κατώτερου μισθού. Πολύ περισσότερο που το επίδομα ανεργίας είναι παγωμένο από το 2004.

Μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να το επεκτείνει σε όλους τους ανέργους, αλλά θα συνεχίζουν να το δίνουν μόνο σε μια μειοψηφία, που δεν ξεπερνά το 1/3 των ανέργων. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση δεν αυξάνει ούτε τα χρονικά όρια απονομής και αυτού του ελάχιστου ποσού, με αποτέλεσμα να το στερούνται κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι, η κατηγορία δηλαδή ανέργων που το έχει και περισσότερη ανάγκη και οι οποίοι αποτελούν το 55% των ανέργων.

Και τέλος, τα ποσά αυτά ακόμα και μετά την αύξηση, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ανέργων. Η πραγματική προστασία τους και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή αγνοείται προκλητικά από την κυβέρνηση.

Ετσι, όπως είπε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης η «κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια δημοσιονομικά και άλλα τα οποία έχουμε...» προδικάζοντας ότι αυτά τα ψίχουλα είναι το μάξιμουμ που είναι διατεθειμένοι να δώσει στους ανέργους. Μάλιστα, η πρόβλεψη ότι μετά το 2008 το επίδομα ανεργίας θα ακολουθεί τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, - που κατά τεκμήριο και με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ κυμαίνονται γύρω από τον πληθωρισμό - σημαίνει πρακτικά ότι το επίδομα ανεργίας παγώνει. Οτι και στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι καταδικάζονται στη μιζέρια.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ακόμα πιο επιθετικοί οι τραπεζίτες

Ζητάνε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, πατώντας και στις αλλεπάλληλες «εκπτώσεις» της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων
Στην προκλητική απαίτησή τους για απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας εμμένουν οι τραπεζίτες, την οποία έθεσαν και στη χτεσινή τρίτη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης. Παράλληλα, προτείνουν αυξήσεις - ψίχουλα, ενώ η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ συνεχίζει τις εκπτώσεις ακόμα και από τα δικά της αρχικά οικονομικά αιτήματα, αβαντάροντας παράλληλα το σχέδιο χτυπήματος του ωραρίου, θέτοντας αίτημα για νομιμοποίηση των παράνομων ειδικών ωραρίων!

Εξω από το χώρο της συνάντησης, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς των τραπεζιτών, αλλά και στη μειοδοσία, στην οποία έχει επιδοθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Στην προηγούμενη συνάντηση, οι τραπεζίτες απαίτησαν το 20% των καταστημάτων (περίπου 700 - 800) να λειτουργούν με πλήρως απελευθερωμένο ωράριο, ενώ χτες προχώρησαν ακόμα παραπέρα, μιλώντας για ελεύθερη ρύθμιση των ωραρίων ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τράπεζας! Ακόμα, απαιτούν την κατάτμηση των αδειών που ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα και τη δυνατότητα να μετακυλίουν το ωράριο κατά μία ώρα στις κεντρικές υπηρεσίες. Ενώ πρότειναν και πάλι αυξήσεις - ψίχουλα, 3,5%. Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κατά τα πρότυπα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ενώ αρχικά διεκδικούσε αυξήσεις 10% κατέβασε το ποσοστό στο 8% και χτες πρότεινε διετή σύμβαση με αυξήσεις που κυμαίνονται στο 6% ανά έτος. Ενώ θέτει θέμα νομιμοποίησης των παράνομων ειδικών ωραρίων, στρώνοντας το δρόμο για το παραπέρα χτύπημα του ωραρίου εργασίας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι Σχολικοί Φύλακες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές, απασχόληση σε εργασίες ξένες προς τα καθήκοντά τους κ.ά.

  • Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σήμερα σε στάσεις εργασίας (έναρξη βάρδιας - 7.30 π.μ. και 10.30 μ.μ. - λήξη βάρδιας), με αίτημα την επαναπρόσληψη 38 συναδέλφων τους, εξέταζαν μέχρι αργά χτες βράδυ οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, μετά την κήρυξη της κινητοποίησης ως παράνομης και καταχρηστικής.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση για ανέργους και εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις πενιχρές αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι πενιχρές αυξήσεις στα επιδόματα ελεημοσύνης στους ανέργους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα έτη 2007-2008, αποτελούν πρόκληση και πρέπει να ξεσηκώσουν την οργή, όχι μόνο των ανέργων, αλλά όλων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των ανέργων. Γι' αυτό άλλωστε απέρριψε την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, που πρόσφατα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα που προτείνουν είναι υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ τους καλεί να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, να συντονίσουν και να αναπτύξουν την πάλη τους για το δικαίωμά τους στη σταθερή πλήρη δουλιά, απαιτώντας ταυτόχρονα μέτρα ουσιαστικής προστασίας και στήριξης των ανέργων, όπως:

  • Επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ τώρα, για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν άνεργοι.
  • Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και όλα τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Οι απολυμένοι άνεργοι, που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους, παραμένουν άνεργοι επί δύο χρόνια και έχουν συμπληρώσει 4.050 μέρες ασφάλισης να δικαιούνται πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Το ύψος της αποζημίωσης σε απολυμένους εργάτες και τεχνίτες, να είναι όσο και αυτή που καταβάλλεται στους υπαλλήλους».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ