Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Απροκάλυπτη κοροϊδία με «αυξήσεις» - ψίχουλα

Το πάγωμα επί της ουσίας του κατάπτυστου επιδόματος για τα επόμενα χρόνια ανακοινώθηκε χτες

Ψίχουλα και κοροϊδία! Ετσι μεταφράζεται η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χτες για «αύξηση» του επιδόματος της ανεργίας. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η εφαρμογή της πολιτικής των «μη παροχών» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Η διαμόρφωση του επιδόματος στα 367 ευρώ για το 2007 και στα 404 ευρώ το 2008 - όπως ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης - είναι εμπαιγμός για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Καταρχήν, και μετά από αυτή την αύξηση, το επίδομα θα υπολείπεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (55% αντί για 66%) ακόμα και από αυτό που προβλέπει ο νόμος 2224 σύμφωνα με τον οποίο το κατώτερο επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι τα 2/3 του πενιχρού, ούτως ή άλλως, κατώτερου μισθού. Πολύ περισσότερο που το επίδομα ανεργίας είναι παγωμένο από το 2004.

Μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να το επεκτείνει σε όλους τους ανέργους, αλλά θα συνεχίζουν να το δίνουν μόνο σε μια μειοψηφία, που δεν ξεπερνά το 1/3 των ανέργων. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση δεν αυξάνει ούτε τα χρονικά όρια απονομής και αυτού του ελάχιστου ποσού, με αποτέλεσμα να το στερούνται κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι, η κατηγορία δηλαδή ανέργων που το έχει και περισσότερη ανάγκη και οι οποίοι αποτελούν το 55% των ανέργων.

Και τέλος, τα ποσά αυτά ακόμα και μετά την αύξηση, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ανέργων. Η πραγματική προστασία τους και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή αγνοείται προκλητικά από την κυβέρνηση.

Ετσι, όπως είπε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης η «κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια δημοσιονομικά και άλλα τα οποία έχουμε...» προδικάζοντας ότι αυτά τα ψίχουλα είναι το μάξιμουμ που είναι διατεθειμένοι να δώσει στους ανέργους. Μάλιστα, η πρόβλεψη ότι μετά το 2008 το επίδομα ανεργίας θα ακολουθεί τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, - που κατά τεκμήριο και με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ κυμαίνονται γύρω από τον πληθωρισμό - σημαίνει πρακτικά ότι το επίδομα ανεργίας παγώνει. Οτι και στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι καταδικάζονται στη μιζέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ