ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ικανοποιημένοι από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας των ΣΕΒ - ICAP για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας

Μπράβο και πάλι μπράβο στην κυβέρνηση, λένε με κάθε ευκαιρία τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων, για την εφαρμογή των συγκεκριμένων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», που υπαγορεύονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και έχουν ενσωματωθεί στη «Στρατηγική της Λισαβόνας». Αδιάψευστος μάρτυρας και τα αποτελέσματα έρευνας του με θέμα «Αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας», που διενεργήθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICAP. Στο κείμενο με τα συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας, οι εμποροβιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλώνουν σαφώς ικανοποιημένοι για τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα (αρχικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και στο σχετικό κείμενο με τα ευρήματα της έρευνας ΣΕΒ - ICAP, όπου (στη σελίδα με τα «κύρια συμπεράσματα») αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

  • «Συγκρατημένα θετική είναι η αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στην προώθηση της «απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών» (σ.σ. αυτό φάνηκε και από την αναζωπύρωση της ακρίβειας λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών) και της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Παράλληλα, όμως, καταγράφονται και παράπονα για καθυστερήσεις στην προώθηση αντιδραστικών μέτρων στην εκπαίδευση (π.χ. ιδιωτικά ΑΕΙ) το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης), αν και δεν παραγνωρίζεται ότι και σ' αυτούς τους τομείς έχει σημειωθεί κάποια «πρόοδος».
  • «Οι τομείς που επηρεάστηκαν θετικά, περισσότερο από όλους, ήταν ο τουρισμός και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες». Αυτό επιβεβαιώνεται και από την υψηλή κερδοφορία τόσο των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών και όχι μόνο) όσο και των τραπεζών - ασφαλιστικών εταιρειών κλπ.
  • «Η αισιοδοξία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων το επόμενο δωδεκάμηνο είναι διάχυτη για όλα τα πεδία μεταρρυθμίσεων», με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μέτρων και την προώθηση ενεργειών «που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίου». Αντίθετα, εκφράζεται «περιορισμένη αισιοδοξία» σχετικά με τις προοπτικές «αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» - δηλαδή νέες ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα - και την προώθηση των τεχνολογικών καινοτομιών και της έρευνας - ανάπτυξης.
  • Στους τομείς που «αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» αναφέρονται μεταξύ άλλων, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ λιγότερο αναμένεται να ωφεληθούν η μεταποίηση και ο πρωτογενής (κυρίως αγροτικός) τομέας.

Τέλος, η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε σχετική ερώτηση της έρευνας (52%) θεώρησαν ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο εν μέρει τους στόχους της Λισαβόνας (σ.σ. με την προώθηση των απαιτούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Κρατικές υποδομές - ιδιωτική εκμετάλλευση

Το έργο είναι γνωστό. Το καπιταλιστικό κράτος μπαίνει μπροστά, κάνει επενδύσεις - με χρήματα του ελληνικού λαού - δημιουργεί τις αναγκαίες υποδομές, τις οποίες στη συνέχεια παραχωρεί με τη μία ή άλλη μορφή στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Στη λογική αυτή κινείται και το σχέδιο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας - με τον όρο αυτό εννοείται η δημιουργία υποδομών σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και η παροχή «γρήγορων» συνδέσεων στο Διαδίκτυο - ως το 2008, το οποίο παρουσίασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών, Γ. Αλογοσκούφης και Μιχ. Λιάπης.

Το θέμα αυτό καθ' εαυτό κάθε άλλο από τεχνικό είναι. Αφορά τον οξύτατο ανταγωνισμό που έχει ενσκήψει στον καπιταλιστικό κόσμο, για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ενσωμάτωσή τους στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη βασική προϋπόθεση στην αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Στόχος της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών, η αύξηση της παραγωγής, της σχετικής υπεραξίας. Ποσό μεγάλη σημασία δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην εξάπλωση των νέων τεχνολογιών, καταδεικνύεται και από το ότι αποτελεί βασική συνιστώσα της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο υπουργών, έως το 2008 τίθενται οι ακόλουθοι τρεις στόχοι: α) η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών, β) η ανάπτυξη ευρυζωνικού περιεχομένου και υπηρεσιών, γ) η ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τρεις συνιστώσες συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, στόχος δε, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα να αυξηθεί από το 0,1% του πληθυσμού το 2004 τουλάχιστον στο 7% έως το 2008. Οσο για το διακριτό ρόλο του ιδιωτικού τομέα, το σχετικό φυλλάδιο που διένειμαν, είναι ξεκάθαρο. Στο κεφάλαιο «Δράσεις για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών», όπου ως στόχος τίθεται η δημιουργία ευρυζωνικών μητροπολιτικών δικτύων σε 75 δήμους της χώρας - συνολικού μήκους 735 χιλιομέτρων - αναφέρεται ρητά: «Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη διάθεση μέρους των υποδομών για ιδιωτική εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης της διαθέσιμης χωρητικότητας...».

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλη

Κατά 3,8% αυξήθηκε ο δείκτης εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλη του 2006, συγκριτικά με τον Ιούλη του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τα δύο προηγούμενη έτη ο σχετικός δείκτης είχε αυξηθεί κατά 10,3% και 3,6% αντίστοιχα. Από τη σύγκριση του μήνα Ιούλη '06 προς τον προηγούμενο μήνα Ιούνη '06, ο γενικός δείκτης σημείωσε μηδενική μεταβολή, έναντι αύξησης 1,2% που είχε σημειωθεί τα δύο προηγούμενα έτη. Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Αύγουστος '05 - Ιούλης '06 προς Αύγουστο '04 - Ιούλη '05, σημείωσε αύξηση 7,7%, έναντι αυξήσεων 7,3% και 1,1% που σημειώθηκαν τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2007-2013
Πόροι και κίνητρα για τους «μεγάλους»

Η αυθαίρετη σύνδεση της «συλλογικής ευημερίας» με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αποτέλεσε τη βάση της χτεσινής τοποθέτησης της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, κατά την παρουσίαση των παρεμβάσεων του υπουργείου για την περίοδο 2007-2013. Δεδομένου ότι η κυβερνητική πολιτική ταυτίζει την ανάπτυξη του τουρισμού με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, οι σχετικοί πόροι από το Δ' ΚΠΣ θα κατευθυνθούν ανάλογα. Αυτή ήταν και η ουσία του χτεσινού «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» στο οποίο μίλησαν επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας και ο γγ Ανταγωνιστικότητας Σ. Ευσταθόπουλος, καθώς και φορείς της τουριστικής αγοράς οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους.

Το «αναπτυξιακό πρότυπο» που διαμορφώνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την «αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος». Σ' αυτή τη βάση, η δημιουργία και αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού «περνά» από προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και νομοθετικές «διευκολύνσεις» στη χωροταξία, στην αδειοδότηση, στις προϋποθέσεις κ.ά. προς τις ισχυρές τουριστικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Το άλλοθι αυτής της πολιτικής είναι η αναφορά σε προγράμματα του ΕΠΑΝ για «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις του τουρισμού, που στην πράξη ελάχιστα έως καθόλου μπορούν να αξιοποιηθούν από τις πραγματικές μικρές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ