Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ικανοποιημένοι από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας των ΣΕΒ - ICAP για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας

Μπράβο και πάλι μπράβο στην κυβέρνηση, λένε με κάθε ευκαιρία τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων, για την εφαρμογή των συγκεκριμένων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», που υπαγορεύονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και έχουν ενσωματωθεί στη «Στρατηγική της Λισαβόνας». Αδιάψευστος μάρτυρας και τα αποτελέσματα έρευνας του με θέμα «Αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας», που διενεργήθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICAP. Στο κείμενο με τα συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας, οι εμποροβιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλώνουν σαφώς ικανοποιημένοι για τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα (αρχικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και στο σχετικό κείμενο με τα ευρήματα της έρευνας ΣΕΒ - ICAP, όπου (στη σελίδα με τα «κύρια συμπεράσματα») αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

  • «Συγκρατημένα θετική είναι η αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στην προώθηση της «απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών» (σ.σ. αυτό φάνηκε και από την αναζωπύρωση της ακρίβειας λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών) και της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Παράλληλα, όμως, καταγράφονται και παράπονα για καθυστερήσεις στην προώθηση αντιδραστικών μέτρων στην εκπαίδευση (π.χ. ιδιωτικά ΑΕΙ) το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης), αν και δεν παραγνωρίζεται ότι και σ' αυτούς τους τομείς έχει σημειωθεί κάποια «πρόοδος».
  • «Οι τομείς που επηρεάστηκαν θετικά, περισσότερο από όλους, ήταν ο τουρισμός και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες». Αυτό επιβεβαιώνεται και από την υψηλή κερδοφορία τόσο των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών και όχι μόνο) όσο και των τραπεζών - ασφαλιστικών εταιρειών κλπ.
  • «Η αισιοδοξία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων το επόμενο δωδεκάμηνο είναι διάχυτη για όλα τα πεδία μεταρρυθμίσεων», με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μέτρων και την προώθηση ενεργειών «που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίου». Αντίθετα, εκφράζεται «περιορισμένη αισιοδοξία» σχετικά με τις προοπτικές «αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» - δηλαδή νέες ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα - και την προώθηση των τεχνολογικών καινοτομιών και της έρευνας - ανάπτυξης.
  • Στους τομείς που «αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» αναφέρονται μεταξύ άλλων, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ λιγότερο αναμένεται να ωφεληθούν η μεταποίηση και ο πρωτογενής (κυρίως αγροτικός) τομέας.

Τέλος, η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε σχετική ερώτηση της έρευνας (52%) θεώρησαν ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο εν μέρει τους στόχους της Λισαβόνας (σ.σ. με την προώθηση των απαιτούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ