ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

Αρχίζουν αύριο Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Συνάντησης Κομμουνιστικών Κομμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, με θέμα: «Η δράση των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στα Βαλκάνια».

Στη διάρκεια της Συνάντησης θα εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, με τον παραπέρα κατακερματισμό κρατών, την ένταση των πιέσεων και των παρεμβάσεων από ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και την παράταση και ενίσχυση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στις χώρες των Βαλκανίων. Ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρχει στην επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και τα προβλήματα των μεταναστών.

Ακόμα, θα ανταλλαγούν σκέψεις για την προετοιμασία της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Θα εξεταστούν, επίσης, οι νέες δυνατότητες και τάσεις αντίστασης που αναδύονται σε μια σειρά χώρες, αλλά και η επικίνδυνη όξυνση του αντικομμουνισμού σε κρατικό επίπεδο. Θα παρουσιαστεί σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση της κοινής δράσης των κομμουνιστών, των ταξικών συνδικάτων και των λαϊκών κινημάτων στα Βαλκάνια.

Στη Συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν τα παρακάτω κόμματα:

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

-- Κόμμα των Κομμουνιστών της Βουλγαρίας

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

-- Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

-- Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ) και

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προστατεύει την πηγή των σκανδάλων
  • Την αντιλαϊκή πολιτική της και την ασύδοτη δράση των μεγαθηρίων της αγοράς
  • Ενδιαφέρεται μόνο για τον περιορισμό της ζημιάς στην εικόνα της

Αθωώνει την πολιτική της και εξαγνίζει την ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλίων η κυβέρνηση, προστατεύοντας έτσι την πηγή που παράγει συνεχώς σκάνδαλα και διαφθορά.

Σαστισμένη από τις απανωτές αποκαλύψεις για τη συμμετοχή στελεχών της σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων, η κυβέρνηση από τη μια επιχειρεί να περιορίσει το πολιτικό κόστος και από την άλλη να μη θίξει τους πυλώνες της «ανάπτυξης», τους μονοπωλιακούς κολοσσούς που κυριολεκτικά πίνουν το αίμα του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αποφεύγει να πει την παραμικρή λέξη για τη δράση των ολιγοπωλίων στην αγορά γάλακτος, παρ' όλο που αυτή αποτέλεσε το «υπόβαθρο» για την υπόθεση του εκβιασμού και χρηματισμού που βγήκε στον αέρα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλούμενος ότι είναι ένα...«ειδικό θέμα» παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ολη η αγωνία της κυβέρνησης είναι να μη «σκιαστεί» η εικόνα της και για το σκοπό αυτό αφενός επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών και από την άλλη πασχίζει να πείσει ότι «διαφέρει» από το ΠΑΣΟΚ, γιατί με δική της τάχα πρωτοβουλία οδηγούνται όλες οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

«Η ανοχή της σημερινής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε κρούσμα διαφθοράς είναι μηδενική. Συνεπώς, όπου εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα, θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, κάτι που δε γινόταν για πολλά χρόνια στο παρελθόν», επαναλάμβανε μονότονα χτες ο Ευ. Αντώναρος.

Παράλληλα, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη για το διορισμό του Π. Αναγνωστόπουλου - κατηγορούμενου για την υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ - σε ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη. Μάλιστα, επικαλέστηκε ότι μόλις ο υπουργός Απασχόλησης ενημερώθηκε ότι «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την εμπλοκή του συγκεκριμένου προσώπου σε υπόθεση διαφθοράς, τον έπαυσε από τις συγκεκριμένες θέσεις».

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει το γεγονός ότι οι τρεις κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο είναι στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξής της, προβάλλοντας διαρκώς τη βούληση της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα διαφθοράς και «τη διαρκή μάχη για την πάταξή τους».

Αντί απαντήσεων σε συγκεκριμένα ερωτήματα ο εκπρόσωπος κατέφυγε σε γενικολογίες του τύπου «η κυβέρνηση σαφέστατα δηλώνει, πως όπου υπάρχουν καταγγελίες για θέματα διαφθοράς, τα πάμε οι ίδιοι στον εισαγγελέα και στις διωκτικές αρχές. Δεν κάνουμε αυτό, που γινόταν για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα να κλείνουμε τα μάτια, όπως έκαναν εγγράφως και κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, και να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα».

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος την περασμένη Παρασκευή (προ ΔΕΘ) για τη συγκεκριμένη καταγγελία που είχε ήδη γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε όταν ολοκληρώθηκε το θέμα».

ΠΑΣΟΚ
Επενδύει στο θέμα της διαφθοράς

Συνεχίζοντας την ανούσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα της διαφθοράς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αποκάλυψη της διαφθοράς από την κυβέρνηση. Υπάρχει αποκάλυψη της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο Ν. Αθανασάκης, πρόσθεσε ότι «για άλλη μια φορά δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη» και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δόγμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά, διεκδικεί τη μηδενική ενοχή για τον εαυτό της».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ οξύνοντας το κλίμα πόλωσης ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, ανέφερε ότι «η ΝΔ προεκλογικά ήρθε με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς, με σημαία τη διαφάνεια», αλλά «αυτή τη σημαία τη δίπλωσε, την έβαλε στο ντουλάπι και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα όπως της προκύπτουν από τις καταγγελίες». Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι «προεκλογικά είχαμε ακούσει για αγγέλους και αρχαγγέλους, κανείς δε μας είχε πει για κουμπάρους»... Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές προς τον Σ. Τσιτουρίδη, δήλωσε ότι «ανεξαρτήτως ποιοι είναι κουμπάροι και ποιοι δεν είναι, υπάρχει η ευθύνη των επιλογών. Δεν πήγαν μόνοι τους στις θέσεις αυτές».

Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει, σήμερα Πέμπτη, περιοδεία στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Στις 10.15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη. Στις 11.00 θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Επίσης, σήμερα Πέμπτη η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση που διοργανώνει η ΚΟΒ Ζεφυρίου του ΚΚΕ, στις 6.30μ.μ. στο ΚΑΠΗ Ζεφυρίου, στην πλατεία Δημαρχείου, με θέμα: «Γυναίκες και δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές».

Αύριο, Παρασκευή, η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στη 1 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

ΚΚΕ
Δεν αναγνωρίζει την απαγόρευση της αφισοκόλλησης

Τη διαυγή θέση ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει την απαγόρευση της αφισοκόλλησης και της ανάρτησης πανό που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία, έκανε σαφή ο εκπρόσωπος του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής άτυπης Διακομματικής Επιτροπής για τις εκλογές, που συνήλθε στο υπουργείο Εσωτερικών. Τη θέση αυτή, συμπλήρωσε ο Αντ. Σκυλλάκος, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν συσταθεί για την τήρηση των όρων της προεκλογικής εκστρατείας.

Στη χτεσινή Επιτροπή μπήκε εκ νέου το ζήτημα της απαγόρευσης στους υποψηφίους να επισκέπτονται τα σχολεία στη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρξει ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συνδυασμούς να επισκέπτονται τα σχολεία στη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος και εφόσον έχουν ενημερώσει δύο μέρες πιο πριν.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την προβολή των υποψηφίων, αυτή επαφίεται στη βούληση των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης. Το ζήτημα έκλεισε με την ψήφιση τελικά νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων αν τα ΜΜΕ δεν τηρήσουν την πρόσφατη εγκύκλιο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ρύθμιση βέβαια που δεν αλλάζει την κατάσταση, αφού οι όποιες κυρώσεις επιβάλλονται πολύ μετά τις εκλογές ή παρακάμπτονται στα δικαστήρια.

ΚΥΠΡΟΣ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας

Ο υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκαρης, δήλωσε χτες ότι υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στις 5 Σεπτέμβρη. Ο κ. Κλόκαρης τόνισε ότι η παραίτηση του «δε συνδέεται με τις διερευνώμενες πληροφορίες για την ύπαρξη παραστρατιωτικού κυκλώματος στην Εθνική Φρουρά ή με παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος». Ο υπουργός Αμυνας εξήγησε πως οι λόγοι παραίτησής του αφορούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο προέκυψε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 13 Ιούνη του 2006.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδήλωση στο Κεφαλοχώρι

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική σημασία και το περιεχόμενο της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών», πραγματοποιεί η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ., στο Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη) στο καφενείο του Β. Σδούκου με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ