ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Σ' όλους τους τόνους ένα τραγούδι: Ανυπακοή!

Κι όλοι μαζί μια επιλογή: Με το ΚΚΕ! για την Ανατροπή!

Στο λαϊκό στέκι
Στο λαϊκό στέκι
Ζωντάνια, αγώνας, ανυπακοή.

Ανυπακοή στην κουλτούρα της αστικής τηλεόρασης, στο σχέδιο για υποταγμένες συνειδήσεις.

Ανυπακοή στη διασκέδαση - κονσέρβα, στην ανώδυνη εκτόνωση.

Ανυπακοή στο κλισέ που σε θέλει απολίτικο, απαθή, απομονωμένο, ατομιστή.

Ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική, στο σχολείο της αμάθειας, στο πανεπιστήμιο της ανεργίας.

Ολα μαζί και κάθε ένα χώρια. Δεν έχει σημασία τι τράβηξε όλους αυτούς τους νέους.

Οι μαθητές μαζεμένοι κουβεντιάζουν για το σχολειό που ονειρεύονται, για τη μόρφωση που αξίζουν και διεκδικούν. Οι φοιτητές μιλούν για τους αγώνες που δεν τελείωσαν, για όλα εκείνα που παλεύουν. Οι νέοι εργαζόμενοι, για την πάλη τους για δουλιά με δικαιώματα, μισθό και ασφάλιση, για ζωή ολόκληρη, για τη ζωή που τους αξίζει. Οι νέοι στρατευμένοι, οι νέοι καλλιτέχνες, τα παιδιά από τις θεραπευτικές κοινότητές που κάνουν τη δημιουργικότητα και τη συλλογικότητα όπλο στον πόλεμο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά... όλοι ήταν εκεί! Μαζί κι οι ξένες αντιπροσωπείες που κουβαλούν τον πολιτισμό του λαού τους, τους αγώνες τους, τη διεθνιστική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Είναι το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «ΟΔΗΓΗΤΗ». Είναι η γιορτή της νεολαίας. Είναι πρόταση. Επιλογή. Στάση ζωής.

Για να σπάσουν οι αυταπάτες περί τοπικών κριτηρίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Για να σηματοδοτηθεί η αντεπίθεση με τη στήριξη των δυνάμεων που αγωνίζονται και στις τοπικές εκλογές. Για να συγκρουστείς με τη ναρκω-κουλτούρα και τη λογική της περιθωριοποίησης. Για να κάνεις μια αναδρομή στους πρόσφατους αγώνες φοιτητών και σπουδαστών. Να προβληματιστείς και να σχεδιάσεις τους αγώνες που έρχονται. Να σχολιάσεις με τους συμμαθητές σου τη γνώση και τη μόρφωση εκείνη που έχεις πραγματικά ανάγκη. Να κάνεις μια βόλτα για πρώτη φορά στους χώρους. Να δεις και άλλους νέους εργαζόμενους. Να κουβεντιάσεις με παιδιά που ήδη έχουν κάνει μια επιλογή ζωής. Ανυπότακτη. Με το ΚΚΕ. Για την Ανατροπή.

Από την «Αντιγόνη» στη θεατρική σκηνή
Από την «Αντιγόνη» στη θεατρική σκηνή
Τα πηγαδάκια στήνονται με μιας. Παντού. Κάθε περίπτερο και μια φλόγα. Φλόγα νεανικής ορμής και δημιουργικότητας. Την αφουγκράζεσαι, τη νιώθεις, τη ζεις.

Γιατί μοιράζεσαι. Σκέψεις, προβληματισμούς, ανασφάλειες για το σήμερα και το αύριο. Αγανάκτηση από τα ψέματα και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζεις στη δουλιά, στη ζωή.

Γιατί εκφράζεσαι. Με τις δικές σου πινελιές στους χώρους ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας. Ταυτίζεσαι με τη ζωντάνια των συνομηλίκων σου που στήνουν θίασο και ανεβάζουν παραστάσεις. Από νέους για νέους. Από εργαζόμενους για εργαζόμενους.

Και είναι η ζωντάνια της νιότης που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Μιας νιότης που ξέρει: «Η γνώση είναι δύναμη». Και θέλει να μάθει, διψάει...

Γι' αυτό και δε σταματά στο πρώτο περίπτερο. Συγκεντρώνεται και προβληματίζεται στο αφιέρωμα για το Δημοκρατικό Στρατό. Δεν υποτάσσεται. Δεν υποχωρεί από τα δίκια της.

Αυτά τα παιδιά τα θέλουν όλα, τραγούδαγε την πρώτη μέρα ο Β. Παπακωνσταντίνου σε μια πνιγμένη από κόσμο πανεπιστημιούπολη. «Avanti Popolo», τραγούδησαν χτες οι Banda Bassoti, ξεσηκώνοντας το ποτάμι της νιότης. Μιλώντας με τις κόκκινες σημαίες, χορεύοντας στο ρυθμό της πάλης.

Το Φεστιβάλ συνέχισε και χτες να φλογίζει τις νεανικές καρδιές. Συνεχίζει και σήμερα με τις πλούσιες εκδηλώσεις του. Θα συνεχίσει και αύριο. Και δίνει την αίσθηση ότι δε θα κορυφωθεί απλώς, αλλά θα ανανεώσει το ραντεβού του με τη νέα γενιά, που από τη Δευτέρα θα είναι πάλι στα θρανία, στο μεροκάματο, στον αγώνα, στους δρόμους.

Από τη συζήτηση για την επίδραση του προγράμματος της τηλεόρασης στη συνείδηση των νέων
Από τη συζήτηση για την επίδραση του προγράμματος της τηλεόρασης στη συνείδηση των νέων
Από τη συζήτηση για τους αγώνες στα ΑΕΙ με συμμετοχή του πανεπιστημιακού και υποψήφιου νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, Ηλία Νικολόπουλου
Από τη συζήτηση για τους αγώνες στα ΑΕΙ με συμμετοχή του πανεπιστημιακού και υποψήφιου νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, Ηλία Νικολόπουλου
Ισχυρό όπλο το γέλιο

Ενα έργο κριτικό και άρα πολιτικό με ισχυρό του όπλο το γέλιο, το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» παρουσιάστηκε χτες στην 1η θεατρική Σκηνή, από τη θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός σχεδίου», αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεγάλη αρετή του Ντάριο Φο να επαναφέρει τις λαϊκές παραδόσεις, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τα βιώματα της εργατιάς. Η μετάφραση είναι της Αννας Βαρβαρέσου, η απόδοση του Στέφανου Ληναίου και η σκηνοθετική επιμέλεια της Χαράς Βουτυράκη και του Σήφη Μανταδάκη. Επαιξαν: Ελένη Κουκουλάρη, Αθηνά Βουδούρη, Αλέξανδρος Ρομπόπουλος, κ.ά.

Για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Στον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή που, συνταιριάζοντας τα βήματά του με το προοδευτικό και το κομμουνιστικό κίνημα, βίωσε και «μίλησε» για τις περιπέτειες της Ρωμιοσύνης, ήταν αφιερωμένη η συναυλία που έδωσε χτες το βράδυ η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ενα αφιέρωμα στον αφοσιωμένο στον αγώνα ποιητή, που πορεύτηκε μαζί με το λαό και ύμνησε τους καημούς και τις ελπίδες του. Με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση, την Μαρία Δημητριάδη και το Τρίφωνο (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), η ορχήστρα παρουσίασε τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας»: «Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Χείλι μου μοσκομύριστο», «Μέρα μαγιού», «Βασίλεψες, αστέρι μου»....«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό...», «Ολοι διψάνε», «Οταν σφίγγουν το χέρι», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...». Τραγούδια βγαλμένα από τα σπλάχνα του λαού μας, παντοτινά δικά μας, «φάροι» άσβηστοι στους αγώνες για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην Κεντρική Σκηνή ακολούθησαν οι Ιταλοί «Banda Bassotti», που όπως και πέρσι έτσι και φέτος ενθουσίασαν το κοινό του Φεστιβάλ. Το συγκρότημα - ιδιαίτερα δημοφιλές στη γειτονική χώρα - στη δεύτερη κατά σειρά συναυλία του στη χώρα μας, έβαλε «φωτιά» με τα δυνατά τραγούδια του - κομμάτια καταδίκης του ιμπεριαλισμού, τραγούδια αφιερωμένα στους κομμουνιστές του κόσμου.

Η ψήφος πρέπει να είναι αγωνιστική!

Από τη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές
Από τη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές
Ενας μήνας έμεινε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το σύνθημα που βγήκε από τη συζήτηση που έγινε χτες στα πλαίσια του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ήταν ένα: «Η ψήφος πρέπει να είναι αγωνιστική και να δίνει το έναυσμα για νέους αγώνες. Τα ψευτοδιλήμματα ότι υπάρχουν τοπικά και γενικά προβλήματα δεν πρέπει να ισχύσουν σε αυτές τις εκλογές». Σε μια συζήτηση που συντόνιζε ο Περ. Κουρμούλης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», συμμετείχαν ο Δημ. Αγκαβανάκης, υποψήφιος δήμαρχος με την «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» Καισαριανής, η Τατ. Βουρδουμπά, υποψήφια με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η Αλεξ. Τσέρπου, υποψήφια με τη ΝΑΣ Πειραιά. «Οι συνδυασμοί των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ διαχωρίζουν τα προβλήματα σε τοπικά και γενικά. Με τον τρόπο αυτό πάνε να καλύψουν τις ευθύνες των κομμάτων τους», υπογράμμισε ο Δημ. Αγκαβανάκης. Για να συμπληρώσει ότι με την ευθύνη αυτών των δημοτικών παρατάξεων πολλοί δήμοι μετατράπηκαν σε «πιλότους» εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, κ.ά. «Σ' αυτές τις εκλογές είναι ανάγκη η νεολαία και οι γυναίκες που είναι οι ομάδες που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση, να έχουν οξυμένο πολιτικό κριτήριο προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελός τους», είπε η Αλεξ. Τσέρπου. Στη σημασία της ψήφου αναφέρθηκε και η Τατ. Βουρδουμπά που σημείωσε: «Αυτή η ψήφος του θα βαρύνει ή υπέρ της έντασης των αντιλαϊκών πολιτικών ή υπέρ της ενίσχυσης των αγωνιστικών συνδυασμών».

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ

21.30 Θ. Μικρούτσικος - Δ. Τσακνής - Γ. Κούτρας

22.45 Φ. Πλιάτσικας - «Οναρ» - Μ. Φάμελος - Ευσταθία

00.00 Skalariak, ska punk μουσική με το συγκρότημα των Βάσκων

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Νηπενθείς»

21.50 «Blues Berger»

22.20 «Funkey»

23.00 «Η ζωή σε 3 κύκλους» με το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»

23.45 «Magic de Spell»

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ

21.30 Αφιέρωμα στο παραδοσιακό προσφυγικό τραγούδι με τον Λ. Χαλκιά

22.30 «Ποντοπόροι», οδοιπορικό στην ποντιακή παράδοση

23.45 Λαϊκό γλέντι με την Σ. Βαζούρα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

21.30 «Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ» με τους «Μελωδία Ανυπακοής»

22.30 Ορχήστρα και χορωδία της ΚΝΕ

23.30 «Ελληνοτουρκική διεθνιστική αλληλεγγύη» με τη συμμετοχή των Σ. Μπαλλά - Renan Bilek

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2

20.00 «Ενα ακόμα και φύγαμε» του Χάρολντ Πίντερ από τη θεατρική ομάδα ΓΓ

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

20.30, στη Διεθνούπολη, θέμα: «Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή - η νεολαία ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό». Συμμετέχουν οργανώσεις από τη Μ. Ανατολή.

20.30, στο χώρο των ΑΕΙ, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αντικομμουνισμό. Θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Τριμπέρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας.

20.00, στο χώρο των μαθητών, θέμα: «ΜΜΕ και Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές». Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι: Κώστας Πασακυριάκος («Ριζοσπάστης»), Γιώργος Πενταράκης (ΕΡΤ).

20.00, στο χώρο των νέων εργαζομένων, θέμα: «Νέες γυναίκες και εργατικό κίνημα».

20.00, στο χώρο «κατά των ναρκωτικών», θέμα: «Ναρκω-κουλτούρα: μια πολύπλευρη επίθεση στη συνείδηση της νεολαίας».

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
Κατασκευάζοντας καταναλωτές

Σε σημαντική παρέμβαση στο θέμα της επίθεσης του κεφαλαίου στη συλλογική συνείδηση, εξελίχθηκε η συζήτηση στο χώρο του Πολιτισμού

Το 60% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της χώρας ανήκει στην εργατική τάξη, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δει την πραγματικότητα της ζωής του στην τηλεόραση. Αυτή η πραγματικότητα είναι «ανύπαρκτη» ως αντικείμενο του τηλεοπτικού προγράμματος, ταυτόχρονα όμως αποτελεί το βασικό αντικείμενο της ιδεολογικής και ενορχηστρωμένης επίθεσης στη συλλογική συνείδηση. Πιο απλά: Για το αφεντικό είσαι μόνο εργατική δύναμη. Για την τηλεόραση είσαι εν δυνάμει άκριτος καταναλωτής.

Το τι σημαίνει αυτή η κατάσταση για την εργατική οικογένεια και τι οφείλει να πράξει η ίδια η τάξη για τον εαυτό της απέναντι σε αυτό το ήδη διαμορφωμένο κυρίαρχο περιβάλλον, ήταν το αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης χτες, στο Φεστιβάλ, στο χώρο του Πολιτισμού, με θέμα «Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης και η επίδρασή του στη διαμόρφωση της συνείδησης του νέου». Μια συζήτηση που προέκυψε ως η πλέον, ίσως, μαζική εκδήλωση της χτεσινής μέρας, αφού μετατράπηκε σχεδόν σαν... «συγκέντρωση», από το πλήθος του κόσμου που την παρακολούθησε αλλά και συμμετείχε σε αυτήν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Το ίδιο το θέμα άλλωστε είναι «καυτό» και αφορά όλο το λαό. Το ανέπτυξαν η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, αλλά και δημοσιογράφος με δεκαετίες πείρας στην τηλεόραση, ο Διονύσης Τσακνής, ο γνωστός τραγουδοποιός, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, η επίσης σημαντική ηθοποιός, Ελένη Γερασιμίδου, ενώ, εισηγήθηκε ο Στράτος Σαραντίδης, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο τελευταίος, αναλύοντας το θέμα φυσικά από την πλευρά του Κόμματος, περιέγραψε τον κυρίαρχο ρόλο της τηλεόρασης στο εποικοδόμημα, αναδεικνύοντας έτσι μια ακόμη αντίφαση του συστήματος, ανάμεσα στις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες και στην όλο και επιταχυνόμενη διαδικασία αντιδραστικοποίησης αυτών των δυνατοτήτων, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Περιέγραψε τους ιδεολογικούς μηχανισμούς διάρθρωσης του προγράμματος ώστε να συμπίπτει με το κάθε φορά εν δυνάμει κοινό που βρίσκεται στο σπίτι (άντρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένοι) και κατέληξε με την αναγκαιότητα οργανωμένης αντίστασης των εργαζομένων, με αίτημα, μεταξύ άλλων, τον κοινωνικό έλεγχο των συχνοτήτων.

Τις αρνητικές επιπτώσεις στους νέους ηθοποιούς περιέγραψαν η Ελένη Γερασιμίδου και ο Θ. Παπαγεωργίου. Το κυρίαρχο μοντέλο «αξιών» που υποκλίνεται μόνο στη γρήγορη πλην όμως κενής περιεχομένου «επιτυχία», ουσιαστικά «τηλεοπτικοποιεί» το παίξιμο των νέων ηθοποιών στο θέατρο, ενώ πολλοί το απαξιώνουν εντελώς, «απαξιώνοντας έτσι και την αποστολή» τους.

Τη σύνθλιψη της συνείδησης ανάμεσα στον τρόμο και το «τραλαλά» της «ψυχαγωγίας» της τηλεόρασης, περιέγραψε, με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο η Λιάνα Κανέλλη. «Είμαστε σε λαμπερή παρακμή» σημείωσε η βουλευτής του Κόμματος, καλώντας σε άμεση αντίσταση. Στην αναγκαιότητα της οργανωμένης αντίστασης ως μονόδρομου για τους συναδέλφους του, κατέληξε ο Δ. Τσακνής, ο οποίος σημείωσε πως η τηλεόραση δε θέλει μόνο να δημιουργήσει άκριτους καταναλωτές, αλλά και να επιβάλλει πρότυπα συμπεριφοράς.

Πούλμαν και συγκοινωνία για την Πανεπιστημιούπολη

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλαφ Πάλμε) είναι:

  • «221» Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη.
  • «140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια.
  • «224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.
  • «608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.
  • «250» Σταθμός Ευαγγελισμού - Πανεπιστημιούπολη.
  • «235» Αθήνα - Ζωγράφου Β.

Για όσους δε φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του μετρό.

Παράλληλα, Οργανώσεις του ΚΚΕ και Παραρτήματα Εθνικής Αντίστασης, θα δρομολογήσουν πούλμαν για το Φεστιβάλ αύριο Σάββατο:

-- Από την Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη στις 6.30 μ.μ.

-- Από τους Αγίους Αναργύρους, Δημαρχείο, στις 6 μ.μ.

-- Από τον Αγ. Νικόλαο Αχαρνών, στις 7 μ.μ. και από τον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Φειδά στη Ριζούπολη, στις 7 μ.μ.

-- Από την Αγία Βαρβάρα - Ανω Πατήσια στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Κολιάτσου στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Δημαρχείου (Ευαγγελίστρια) στο Περιστέρι στις 6 μ.μ. αναχωρεί δωρεάν πούλμαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ