ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξεκίνησε δυναμικά η απεργία

Μαζική η συμμετοχή χτες πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα

Από τη χτεσινή πορεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Αθήνα
Με απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις και με υψηλά ποσοστά συμμετοχής ξεκίνησε χτες η πενθήμερη απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δυναμική ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που δίνει τη μάχη για να αποκτήσει ο αγώνας ταξικό προσανατολισμό και κλιμάκωση, με στόχο την ανατροπή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μια παιδεία προς όφελος του λαού.

Μπροστά σε μία εβδομάδα απεργιακής κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στους αγώνες, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα και δράσης, να ενισχύσουν την ταξική ενότητα και το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ των εκπαιδευτικών, αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Προβάλλοντας αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Κοραή και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ μιας παιδείας προς όφελος του λαού και όχι του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στην υποβάθμιση της μόρφωσης και τους ταξικούς φραγμούς, ενάντια σε μια πολιτική που θέλει τον εκπαιδευτικό ιμάντα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποιούνταν η απεργιακή συγκέντρωση της ΔΟΕ. Η ανάγκη αποφασιστικών αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό, ο οποίος στα λόγια εξέφρασε τη στήριξή του σε θεσμικά αιτήματα, ενώ για τα οικονομικά δήλωσε ότι αφορούν στη γενικότερη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και ότι το επίδομα των 103 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται στους εκπαιδευτικούς τμηματικά από το 2007.

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής κατά την πρώτη μέρα της απεργίας, αποτέλεσμα της αγανάκτησης των εκπαιδευτικών για τη συνεχή υποβάθμιση της Παιδείας και του ρόλου τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, η συμμετοχή στο Λεκανοπέδιο έφτασε το 95%, στην Κρήτη το 98%, στη Θεσσαλονίκη στα αστικά κέντρα το 85% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 80%.

Στους δρόμους και αύριο

Επόμενος σταθμός είναι η κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στην Αθήνα. Σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετέχουν με τρίωρη παναττική στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται στην παιδεία, στην εργατική οικογένεια, ως «αποτέλεσμα της βαθιάς ταξικής πολιτικής της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση. Και φυσικά αποτελεί η αντιεκπαιδευτική αυτή βαρβαρότητα αναπόσπαστη πλευρά της συνολικής τους πολιτικής, που βασική της επιδίωξη και αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύει κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και στις πολυεθνικές», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση, τονίζοντας ότι «η ενιαία αντιλαϊκή πολιτική που μειώνει μισθούς, μεροκάματα, βάλλει κατά της μονιμότητας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, βλάπτει σοβαρά και την παιδεία». Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τους συνδυασμούς των κομμάτων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που συνέπραξαν και συναίνεσαν στον αντιδραστικό ευρωενωσιακό αναπροσανατολισμό της παιδείας, να αλλάξουν στο συνδικαλιστικό κίνημα τους συσχετισμούς υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια διοργανώνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Θα τους εμποδίσουμε!

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες μας, δυσκολέψαμε τα σχέδιά τους. Ξέρουμε ότι οι συμμαθητές μας το '98 με τους μεγάλους αγώνες τους, τους καθυστέρησαν. Είδαμε πέρσι πόσο τους ενόχλησε η αντίσταση των φοιτητών. Φέτος έρχονται αποφασισμένοι να περάσουν όλα όσα ετοίμαζαν για τα σχολεία μας: Να μας πείσουν να εγκαταλείπουμε νωρίς το σχολείο, να μας σπρώξουν στην ψευτοκατάρτιση. Είμαστε όμως κι εμείς έτοιμοι και αποφασισμένοι. Θα τους εμποδίσουμε!» Είναι το μήνυμα που έστειλαν προχτές, το απόγευμα, δεκάδες μαθητές κατά τη διάρκεια του πρώτου για τη νέα σχολική χρονιά Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

«Δε διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας», λένε οι μαθητές και δίνουν το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού, αύριο στις 11 το πρωί, στο Πολεμικό Μουσείο, στο συλλαλητήριο για την Παιδεία. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτώβρη συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα και στις 3 Νοέμβρη όλοι οι μαθητές, όλα τα σχολεία βγαίνουν στο δρόμο σε μαθητική πορεία. Επίσης, οι μαθητές απαιτούν έγκαιρη και δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών σε όλα τα σχολεία της Αθήνας.

ΟΛΜΕ
Η πλειοψηφία στην πεπατημένη της συναίνεσης

Εδώ και τώρα ταξικοί αγώνες από τα κάτω!

Μετά από τις κορόνες του καλοκαιριού για την «επανάσταση» που θα έκαναν τη φετινή χρονιά από το Σεπτέμβρη, που όμως δεν έκαναν πέρσι, όταν ψηφιζόταν ο αντιδραστικός Ν. 3475/06 για την ΤΕΕ, οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, το μόνο που αποφάσισαν μέχρι στιγμής ήταν μια παράσταση στο ΥΠΕΠΘ για να διαπραγματευθούν να μπουν όλες οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Να νεκραναστήσουν δηλαδή το Ν. 2640/98, τον ν. Αρσένη, όταν τόσα χρόνια η ΟΛΜΕ τον είχε στην προμετωπίδα της για την κατάργησή του.

Στα κείμενά τους στην προηγούμενη περίοδο προσπαθούσαν να στήσουν το πανεκπαιδευτικό μέτωπο με το «Φάρο» της ΟΛΜΕ.

Τώρα που οι δάσκαλοι είναι ήδη στον αγώνα, τούτοι περί άλλα τυρβάζουν!

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ αφού όλη την περσινή χρονιά πρότεινε να μπουν σε πραγματικό αγώνα οι καθηγητές με αναπροσανατολισμό αιτημάτων όπως προτείνει το ΠΑΜΕ Εκπ., από τις 30 Αυγούστου πρότεινε πρόγραμμα δράσης με δύο 48ωρες απεργίες ( 27-28 Σεπτέμβρη και δεύτερη μέσα στον Οκτώβρη) ακόμα και χωρίς εισήγηση προς τις ΓΣ του κλάδου. Στη συνεδρίαση στις 13/9/06 ξαναπρότεινε το ίδιο με ημερομηνίες την πρώτη το πρώτο δεκαήμερο Οκτώβρη και τη δεύτερη το τρίτο δεκαήμερο Οκτώβρη ή το πρώτο δεκαήμερο Νοέμβρη με ενημέρωση του λαού, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, μέτρα στήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπέρα κλιμάκωση. Τον ταξικό συντονισμό με τα συνδικάτα που βρίσκονται στο ΠΑΜΕ μακριά από ξεπουλημένα πλαίσια - αιτήματα των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ. Η κεντροαριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ακόμη και σήμερα συσκέπτεται...

Φυσικά, δεν αποκλείεται - με βάση και την προηγούμενη εμπειρία - να δούμε εκφυλιστικές-απεργιακές ντουφεκιές για τα μάτια του κόσμου, από το διαχειριστικό μπλοκ που συναινεί στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναδεικνύοντας το βάθος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, είναι ήδη στα σχολεία και θα πάρει πρωτοβουλίες από τα κάτω μαζί με τις αγωνιστικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να συγκρουστούν με την πολιτική του δικομματισμού και των ΣΥΝεταίρων του.


Κώστας ΣΜΠΟΝΙΑΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικώνΜέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Η ΝΑΣ στηρίζει τον αγώνα των δασκάλων

Με αφορμή την απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης που ακολουθούν, ο υποψήφιος υπερνομάρχης με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Γιώργος Μαυρίκος, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη για το ότι τα σχολεία για μία εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστά. Η ΝΑΣ στηρίζει τους αγώνες των δασκάλων και των εκπαιδευτικών, στηρίζει τους αγώνες των μαθητών και των σπουδαστών.

Θεωρούμε απαράδεκτο σήμερα, να υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία που θα δουλεύουν με ωρομίσθιο, χωρίς πλήρη και σταθερή δουλιά, χωρίς έναν ικανοποιητικό μισθό. Υποστηρίζουμε το 12χρονο ενιαίο σχολείο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δημόσια, δωρεάν πραγματικά εκπαίδευση, θα στηρίξουμε όλες τις κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Διαμαρτυρία στο Υπ. Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν μεθαύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, αντιδρώντας στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμβολικός αποκλεισμός

Σε πολύωρο αποκλεισμό των γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε μία συμβολική ενέργεια έμπρακτης καταδίκης των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, προχώρησε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη. Στην κατάληψη των γραφείων της Πρωτοβάθμιας συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Γονέων Θεσσαλονίκης.

«Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον εκπαιδευτικό ως ιμάντα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Τον θέλουν να προπαγανδίζει ιδέες κι αντιλήψεις αντιεκπαιδευτικές», σημειώνει ο Γ. Δελής, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης. Ο Απ. Σκούφας, μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης, σημειώνει την αναγκαιότητα κοινού μετώπου γονιών - εκπαιδευτικών καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τα προβλήματα τρέχουν καθημερινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ