Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξεκίνησε δυναμικά η απεργία

Μαζική η συμμετοχή χτες πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα

Από τη χτεσινή πορεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Αθήνα
Με απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις και με υψηλά ποσοστά συμμετοχής ξεκίνησε χτες η πενθήμερη απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δυναμική ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που δίνει τη μάχη για να αποκτήσει ο αγώνας ταξικό προσανατολισμό και κλιμάκωση, με στόχο την ανατροπή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μια παιδεία προς όφελος του λαού.

Μπροστά σε μία εβδομάδα απεργιακής κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στους αγώνες, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα και δράσης, να ενισχύσουν την ταξική ενότητα και το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ των εκπαιδευτικών, αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Προβάλλοντας αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Κοραή και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ μιας παιδείας προς όφελος του λαού και όχι του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στην υποβάθμιση της μόρφωσης και τους ταξικούς φραγμούς, ενάντια σε μια πολιτική που θέλει τον εκπαιδευτικό ιμάντα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποιούνταν η απεργιακή συγκέντρωση της ΔΟΕ. Η ανάγκη αποφασιστικών αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό, ο οποίος στα λόγια εξέφρασε τη στήριξή του σε θεσμικά αιτήματα, ενώ για τα οικονομικά δήλωσε ότι αφορούν στη γενικότερη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και ότι το επίδομα των 103 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται στους εκπαιδευτικούς τμηματικά από το 2007.

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής κατά την πρώτη μέρα της απεργίας, αποτέλεσμα της αγανάκτησης των εκπαιδευτικών για τη συνεχή υποβάθμιση της Παιδείας και του ρόλου τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, η συμμετοχή στο Λεκανοπέδιο έφτασε το 95%, στην Κρήτη το 98%, στη Θεσσαλονίκη στα αστικά κέντρα το 85% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 80%.

Στους δρόμους και αύριο

Επόμενος σταθμός είναι η κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στην Αθήνα. Σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετέχουν με τρίωρη παναττική στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται στην παιδεία, στην εργατική οικογένεια, ως «αποτέλεσμα της βαθιάς ταξικής πολιτικής της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση. Και φυσικά αποτελεί η αντιεκπαιδευτική αυτή βαρβαρότητα αναπόσπαστη πλευρά της συνολικής τους πολιτικής, που βασική της επιδίωξη και αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύει κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και στις πολυεθνικές», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση, τονίζοντας ότι «η ενιαία αντιλαϊκή πολιτική που μειώνει μισθούς, μεροκάματα, βάλλει κατά της μονιμότητας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, βλάπτει σοβαρά και την παιδεία». Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τους συνδυασμούς των κομμάτων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που συνέπραξαν και συναίνεσαν στον αντιδραστικό ευρωενωσιακό αναπροσανατολισμό της παιδείας, να αλλάξουν στο συνδικαλιστικό κίνημα τους συσχετισμούς υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια διοργανώνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ