ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Σταθερά στη γραμμή της λιτότητας

Τη συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με έμφαση στην περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων προτείνει το ΔΝΤ

Η συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών-αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων αποτελεί βασικό στοιχείο ενίσχυσης των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη Σιγκαπούρη, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ. Ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε δηλώσεις με αφορμή τη 14η συνάντηση της Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του, το ΔΝΤ εμμένει σταθερά στη συνέχιση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες άλλωστε εγγυώνται και την απρόσκοπτη συνέχιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και κάνει διάφορες επισημάνσεις για αντιμετώπιση κινδύνων (πληθωρισμός, τιμές ενεργειακών προϊόντων), που μπορούν να δημιουργήσουν προσκόμματα στη διεθνή οικονομία. Στα πλαίσια της συνόδου εξάλλου υποβλήθηκε έκθεση του Πασκάλ Λαμί (προέδρου του ΠΟΕ) για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο γύρο της Ντόχα, όπου και εκφράστηκε η απογοήτευση για τη διακοπή των συνομιλιών... Σε ειδική συνάντηση της G7 (με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών) συζητήθηκαν οι τρόποι για τη διατήρηση της ανάπτυξης και την αξιοποίηση των παγκόσμιων προκλήσεων που διανοίγονται... Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών εκφράζουν την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν πληθωριστικές πιέσεις με νομισματικά μέσα (άνοδος των επιτοκίων).

Ειδικά για τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες επισημαίνει ότι «οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθούν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την ευελιξία των αγορών προϊόντων και την προσαρμογή της εργασίας στην παγκοσμιοποίηση». Προτείνεται, δηλαδή, η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η λήψη και νέων μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ως στοιχεία για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης...

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Αλογοσκούφης - στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ - ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί σε επίπεδα άνω του 3,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ για τον πληθωρισμό δήλωσε ότι παραμένει ο στόχος να διατηρηθεί στα επίπεδα του 3,2% αν και το μήνα Αύγουστο «έτρεχε» με ρυθμό 3,6%. Για την ευρωπαϊκή οικονομία επικαλέστηκε τις προβλέψεις, οι οποίες δείχνουν συνέχιση της ανάπτυξης, ενώ έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία από 16% σε 19% από 1/1/2007, είναι δυνατό να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης.

Ικανοποιημένοι οι εμποροβιομήχανοι

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι εμποροβιομήχανοι από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε τον Ιούλη του 2006 στις 106,1 μονάδες, που είναι η ανώτερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη συνδέεται με το θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε στις 106,9 μονάδες από 102,9 τον Ιούνη, με βάση τις εκτιμήσεις των κατασκευών. Στις Υπηρεσίες ο δείκτης αυξήθηκε στις 113,3 μονάδες από 111,1 τον Ιούνη. Η άνοδός του αποδίδεται στις ευνοϊκές εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

Επίσης, διαπιστώνεται υποχώρηση του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών (στις -33 μονάδες από -31 τον Ιούνη) καθώς και «αποδυνάμωση» των προθέσεων για αποταμίευση και απογοήτευση για τη βελτίωση της ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην περισσότερο αρνητική στάση των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σε διαβούλευση η «Πρότυπη Σύμβαση Μεταφοράς»

Τρίτο και τελικό στάδιο της αντιλαϊκής «απελευθέρωσης» αγοράς του φυσικού αερίου αποτελεί η «Πρότυπη Σύμβαση Μεταφοράς», το σχέδιο της οποίας δημοσιοποίησε και έθεσε ταυτόχρονα χτες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης. Η σύμβαση καθορίζει τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούν να κλείνουν συμφωνίες με τους πελάτες τους οι έμποροι φυσικού αερίου που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Κι αυτή τη φορά, οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων θα καταλήγουν στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, υπεύθυνου για τα ενεργειακά θέματα, Ν. Στεφάνου. Μετά το τέλος της διαβούλευσης θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα σημάνει και την ολοκλήρωση των βασικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την παράδοση και της αγοράς του φυσικού αερίου στους ιδιώτες. Οι κρατικές επαφές και συμφωνίες για προμήθεια φυσικού αερίου τόσο από τη Ρωσία και την Αλγερία που ισχύουν τώρα, όσο και από την Αίγυπτο μελλοντικά, αλλά και η λειτουργία του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας ολοκληρώνουν το ιδανικό πλαίσιο εμπλοκής και υπερκερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και σ' αυτό τον τομέα.

Σε νομοθετικό επίπεδο, είχαν προηγηθεί το Μάρτη του 2006 η υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια μεταφοράς φυσικού αερίου και φυσικά η ψήφιση του βασικού νόμου της «απελευθέρωσης», 3428/2005.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μείωση δασμών ΗΠΑ για ελληνικά τουρσιά

Μειώθηκαν οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα ελληνικά τουρσιά, ύστερα από πετυχημένη ...διπλωματική «μάχη» που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση! Αυτή είναι προφανώς και η μόνη «μάχη» που επιτρέπει η κυβέρνηση στον εαυτό της να διεξάγει με τις ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το θέμα μπήκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην ΕΕ και στα αρμόδια αμερικανικά κρατικά όργανα, μετά από επιστολή που έστειλε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Παπαδόπουλος στον υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη.

Αποτέλεσμα ήταν η «σημαντική μείωση των δασμών μέχρι τις 31/12/2009», καθεστώς που ισχύει ήδη από τις 2 του Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι το νέο δασμολογικό καθεστώς θα συμβάλει στην «ανάκτηση» της αμερικανικής αγοράς στον τομέα των τουρσιών από ελληνικές επιχειρήσεις.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Συνεχίζεται η βελτίωση μεγεθών

Βελτίωση μεγεθών για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2005, αλλά και ενδιαφέρον πολυεθνικών αλυσίδων για επενδύσεις και ανάληψη της διοίκησης γνωστών ελληνικών ξενοδοχείων, διαπιστώνει στη σχετική έρευνά της η εταιρεία «HELLASTAT». Σύμφωνα με την έρευνα, οι 2 στις 3 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εμφάνισαν αυξημένα έσοδα το 2005 σε σύγκριση με το 2004 (ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,8%), ενώ παρατηρείται μείωση των καθαρών κερδών (κατά μέσο όρο στο 6,2%).

Ο κλάδος ενισχύεται από την αύξηση της τουριστικής κίνησης που αυξάνεται ακόμη περισσότερο το πρώτο οκτάμηνο του 2006, προδικάζοντας περαιτέρω βελτίωση οικονομικών μεγεθών για το 2006. Σ' αυτό οφείλεται, εξάλλου, η προώθηση κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, με τη σημαντική ενίσχυση δημοσίου χρήματος στο πλαίσιο των πολύμορφων κινήτρων που προσφέρει στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο η κυβέρνηση. Σε σχέση με τους άλλους μεσογειακούς προορισμούς, ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων εξακολουθεί να υπολείπεται από αυτόν χωρών, όπως η Τουρκία, η Κροατία και η Ισπανία.

  • Σημαντική αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας, παρατηρήθηκε τον Ιούλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, οι πληρότητες ανήλθαν στα πεντάστερα 64,18% (αύξηση 20%), στα τετράστερα 57,36% (αύξηση 29%), στα τριάστερα 74,76% (αύξηση 12,5%) και στα δύο αστέρων στο 51,52% (αύξηση 18%).
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Επέρχεται «πέλεκυς» και στην αμπελοκαλλιέργεια

Η μεταρρύθμιση του αμπελοοινικού τομέα ήταν ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας υπουργός, για μία ακόμη φορά, επιδόθηκε κατά την προσφιλή του τακτική σε «μεγάλα» λόγια, για ...εσωτερική κατανάλωση.

Ετσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε στους ομολόγους του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύσεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο το εισόδημα των παραγωγών, την ανταγωνιστικότητα του τομέα και τη διατήρηση της παραγωγής σε όλες τις παραδοσιακές περιοχές της χώρας μας. Ωστόσο, για κάθε μία καταστροφική μεταρρύθμιση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα - όπως, για παράδειγμα, στον τομέα της ζάχαρης - ο Ε. Μπασιάκος είχε και από μια ...αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Στο τέλος όμως, εφάρμοζε και με το παραπάνω την όποια απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ