Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Σταθερά στη γραμμή της λιτότητας

Τη συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με έμφαση στην περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων προτείνει το ΔΝΤ

Η συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών-αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων αποτελεί βασικό στοιχείο ενίσχυσης των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη Σιγκαπούρη, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ. Ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε δηλώσεις με αφορμή τη 14η συνάντηση της Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του, το ΔΝΤ εμμένει σταθερά στη συνέχιση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες άλλωστε εγγυώνται και την απρόσκοπτη συνέχιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και κάνει διάφορες επισημάνσεις για αντιμετώπιση κινδύνων (πληθωρισμός, τιμές ενεργειακών προϊόντων), που μπορούν να δημιουργήσουν προσκόμματα στη διεθνή οικονομία. Στα πλαίσια της συνόδου εξάλλου υποβλήθηκε έκθεση του Πασκάλ Λαμί (προέδρου του ΠΟΕ) για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο γύρο της Ντόχα, όπου και εκφράστηκε η απογοήτευση για τη διακοπή των συνομιλιών... Σε ειδική συνάντηση της G7 (με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών) συζητήθηκαν οι τρόποι για τη διατήρηση της ανάπτυξης και την αξιοποίηση των παγκόσμιων προκλήσεων που διανοίγονται... Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών εκφράζουν την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν πληθωριστικές πιέσεις με νομισματικά μέσα (άνοδος των επιτοκίων).

Ειδικά για τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες επισημαίνει ότι «οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθούν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την ευελιξία των αγορών προϊόντων και την προσαρμογή της εργασίας στην παγκοσμιοποίηση». Προτείνεται, δηλαδή, η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η λήψη και νέων μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ως στοιχεία για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης...

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Αλογοσκούφης - στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ - ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί σε επίπεδα άνω του 3,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ για τον πληθωρισμό δήλωσε ότι παραμένει ο στόχος να διατηρηθεί στα επίπεδα του 3,2% αν και το μήνα Αύγουστο «έτρεχε» με ρυθμό 3,6%. Για την ευρωπαϊκή οικονομία επικαλέστηκε τις προβλέψεις, οι οποίες δείχνουν συνέχιση της ανάπτυξης, ενώ έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία από 16% σε 19% από 1/1/2007, είναι δυνατό να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης.

Ικανοποιημένοι οι εμποροβιομήχανοι

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι εμποροβιομήχανοι από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε τον Ιούλη του 2006 στις 106,1 μονάδες, που είναι η ανώτερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη συνδέεται με το θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε στις 106,9 μονάδες από 102,9 τον Ιούνη, με βάση τις εκτιμήσεις των κατασκευών. Στις Υπηρεσίες ο δείκτης αυξήθηκε στις 113,3 μονάδες από 111,1 τον Ιούνη. Η άνοδός του αποδίδεται στις ευνοϊκές εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

Επίσης, διαπιστώνεται υποχώρηση του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών (στις -33 μονάδες από -31 τον Ιούνη) καθώς και «αποδυνάμωση» των προθέσεων για αποταμίευση και απογοήτευση για τη βελτίωση της ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην περισσότερο αρνητική στάση των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ