ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΟΤΕ
Με πλαίσιο αντεπίθεσης στη σημερινή απεργία

Συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Διοικητικό Μέγαρο από τις ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον ΟΤΕ. Πίσω από τους απεργούς, διακρίνονται παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον ΟΤΕ. Πίσω από τους απεργούς, διακρίνονται παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση που οργανώνει στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, στις 9 το πρωί, απευθύνει στους εργαζόμενους της επιχείρησης η ΕΣΚ ΟΤΕ, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, να απαντήσουν στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η διοίκηση του ΟΤΕ.

Η ΕΣΚ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική του δικομματισμού και των στηριγμάτων του. Να γυρίσουν την πλάτη στις υποταγμένες δυνάμεις και να συσπειρωθούν στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται και να διεκδικήσουν: 100% κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, με κοινωνικά χαρακτηριστικά λαϊκής περιουσίας. Ενιαίο φορέα ανάπτυξης και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με λαϊκό, εργατικό έλεγχο στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων. Κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων, εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών, μόνιμη εργασία για όλους.

Πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων διά πυρός και σιδήρου

Ενα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού σημειώθηκε χθες, μετά την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο Διοικητικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα χθες, ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι περιφερειακές απεργίες με αυτή της Αττικής, η ΕΣΚ ΟΤΕ είχε οργανώσει συγκέντρωση στον ΟΤΕ στην Πατησίων. Οπως καταγγέλλει, «η διοίκηση του ΟΤΕ είχε καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις να προστατέψουν τις εγκαταστάσεις από τους εχθρούς απεργούς». Μια πρωτοφανής ενέργεια - πρώτη φορά μετά τη δικτατορία που αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου - που «γίνεται ακόμα πιο προκλητική από τη δήλωση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ότι κλήθηκαν με "άνωθεν εντολή" για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και το δικαίωμα στην εργασία...». Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΤΕ, τονίζει η ΕΣΚ, «έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ολοκληρώνοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ διά πυρός και ροπάλου». Ομως, πήραν την απάντησή τους «από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΛΑΡΥΜΝΑ - ΜΑΡΤΙΝΟ
Χρειάζεται συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής του δικομματισμού

Με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που σήμερα προχωρούν σε νέα απεργία για το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών, συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ
Από την περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ
Να αμφισβητήσουν και να καταδικάσουν συνολικά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στις πολιτικές που με μοναδικό τους μέλημα την κερδοφορία του κεφαλαίου δρομολογούν και σιγοντάρουν το κλείσιμο εργοστασίων, νομοθετούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και θυσιάζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, κάλεσε τους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Στα πλαίσια της περιοδείας της στην περιοχή, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε επίσης σε σύσκεψη γυναικών στην παραλία της Λάρυμνας και το βράδυ σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στο Μαρτίνο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και με συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής, αφού ξεκαθάρισε ότι το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει κλειστό σήμερα Τρίτη που το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας έχει κηρύξει απεργία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι κλεισμένος σε μια επιχείρηση. «Αν δεν αμφισβητήσετε τη συνολική πολιτική θα σας κολλήσουν στον τοίχο», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στη ΛΑΡΚΟ, όπου συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της διεύθυνσης του εργοστασίου, αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι τόσο η ενδεχόμενη και κατά καιρούς έντονα «φημολογούμενη» πώληση της ΛΑΡΚΟ, όσο και το «δουλεμπόριο» των εργαζομένων στους εργολάβους που έχει γίνει καθεστώς στην επιχείρηση έχουν κοινό παρονομαστή τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και ότι οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων θα «ξεπαστρεύονται» όσο το εργατικό κίνημα οπισθοχωρεί και υιοθετεί τα λεγόμενα «ρεαλιστικά» αιτήματα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, όπως και άλλων επιχειρήσεων, αποτελούσε και αποτελεί εδώ και χρόνια κοινό στόχο τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.

Μακριά από τα κόμματα που μας βάζουν ταφόπλακα

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο εργοστάσιο
Συζητώντας με τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο εργοστάσιο
Τις αγωνίες τους για το μέλλον της επιχείρησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σαν «μόνιμοι» εργάτες, όσο και σαν εργαζόμενοι στις εργολαβίες, κατέθεσαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι με πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικούν πρόσληψη όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες με ίσα δικαιώματα, ενώ τόνισε, ότι καθημερινά δέχονται την αλληλεγγύη από πολλά άλλα σωματεία.

Παίρνοντας το λόγο, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι η επιχείρηση έπρεπε να ανήκει 100% στο Δημόσιο και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαπραγματεύονται την «τιμή πώλησής της». Θα μπορούσε να είναι στο Δημόσιο και στήριγμα της ανάπτυξης της βιομηχανίας. Μια τέτοια ΛΑΡΚΟ χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τόνισε. Ενώ απαντώντας σε συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ από το επιχειρησιακό σωματείο που ισχυρίστηκε ότι τους εργαζόμενους δεν πρέπει να τους χωρίζουν τα κόμματα, είπε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορούμε να είμαστε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι η ταφόπλακά μας; Το σωματείο δεν πρέπει να παίρνει μόνο αποφάσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους στις εργολαβίες που απεργούν. Τα παιδιά μας γνωρίζουν την πιο στυγνή εκμετάλλευση».

Η Αλέκα Παπαρήγα, κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει «να κατέβουν μαζικά αύριο και να απεργήσουν. Να μείνει κλειστό το εργοστάσιο αύριο!». Ενώ έκανε καθαρό ότι μόνο μια απεργία δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν δεν πολιτικοποιηθούν οι αγώνες των εργαζομένων και δε συνοδεύονται από συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων. «Αν νιώθουν ότι σας έχουν στο χέρι γιατί να κάνουν παραχωρήσεις;», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν εργοδοσία και δικομματισμό να τρέμουν τους ενωμένους με προοπτική αγώνες τους.

Οι κατακτήσεις χάνονται, τα κέρδη «καλά κρατούν»

Τα ζητήματα του ξεπουλήματος της επιχείρησης, των όλο και περισσότερων εργαζομένων που «δανείζεται» η επιχείρηση από τους εργολάβους, προκειμένου να μην κάνει προσλήψεις και της ασφάλειας των εργαζομένων κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με στελέχη από τη διοίκηση του εργοστασίου. Από τα στοιχεία του ίδιου του διευθυντικού προσωπικού που αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνάντηση έγινε ξεκάθαρο ότι η παραγωγή, η ζήτηση και η εξαγωγή νικελίου, συνεπώς και τα κέρδη της επιχείρησης, συνεχώς αυξάνονται, ενώ η σημερινή τιμή πώλησης του νικελίου είναι η υψηλότερη των τελευταίων 30 - 40 χρόνων. Και ενώ τα κέρδη της επιχείρησης καλά κρατούν, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν γίνει εδώ και 10 χρόνια. «Είτε ανεβαίνει η παραγωγή, είτε μειώνεται, είτε έχει κέρδη μια επιχείρηση είτε βάζει λουκέτο, οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που την πληρώνουν», σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα.

Επιπλέον, από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά ότι η καθετοποίηση της παραγωγής - πάγιο αίτημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του εργοστασίου - αποτελεί τη μόνη λύση για παραγωγή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του λαού και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού ακόμα και η σκουριά που τώρα πετιέται στον Ευβοϊκό κόλπο, θα μπορούσε να έχει άλλες εφαρμογές.

«Να καταλάβουν ότι τους πήρατε χαμπάρι!»

Συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με γυναίκες εργαζόμενες στη Λάρυμνα

Από τη χτεσινή συζήτηση
Από τη χτεσινή συζήτηση
Σε μια περίοδο που οι λαϊκές κατακτήσεις παίρνονται πίσω και διαμορφώνονται σε συνθήκες ζωής όλο και πιο βάρβαρες, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το απόγευμα σε γυναίκες στη Λάρυμνα, τόνισε ότι η μόνη απάντηση πρέπει να είναι η οργανωμένη πάλη τους. «Να καταλάβουν ότι τους πήρατε χαμπάρι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε θα νιώθουν ήττα, θα συνεχίσουν ακάθεκτες να ιδιωτικοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις, την Παιδεία, την Υγεία, να απολύουν.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται τώρα στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές να διαμορφωθεί μία λαϊκή πλειοψηφία που θα τους κάνει να φοβηθούν και να κάνουν πίσω. «Να μετατραπεί η δυσαρέσκειά σας σε τιμωρία και των δύο μεγάλων κομμάτων, ας κάνουμε ένα βήμα μπρος, να τους κόψουμε τη φόρα», κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τις παρευρισκόμενες γυναίκες, αλλά και τους πολλούς νέους που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Στο αίσθημα του φόβου που εξέφρασαν πολλές, ότι αν προβάλουν αντίσταση είτε θα απολυθούν, είτε δε θα βρουν δουλιά τα παιδιά τους, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε το γεγονός ότι ενωμένοι όλοι θα υπερνικήσουν τον προσωπικό φόβο, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά μας δεν αντέχουν να ζουν μια τέτοια ζωή με 600 ευρώ το μήνα και μέσα στην αβεβαιότητα και πρέπει να τους βοηθήσουμε πρώτα και κύρια εμείς σ' αυτό».

Να μη χαθεί άλλος χρόνος

Μετά από έκφραση αγανάκτησης μιας γυναίκας για το ότι στις δουλιές και ιδιαίτερα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ «βολεύουν τους δικούς τους», η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. «Και τους "δικούς τους" να μη βάλουν, πάλι πολλοί θα είναι οι άνεργοι. Είμαστε ενάντια στη ρουσφετολογία, αλλά ξέρουμε ότι δε θα λυθεί η ανεργία αν καταργηθεί η ρουσφετολογία».

Επιπλέον στάθηκε στο γεγονός ότι σκύβοντας το κεφάλι οι γονείς σε όλες τις αντιλαϊκές εφαρμογές, το παιδί δημιουργεί αντίστοιχες αξίες. Τις «αξίες» της υποταγής, του συμβιβασμού, της παθητικής στάσης ζωής. Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας πως «ό,τι έχουμε κατακτήσει μας το χάρισε κανείς; Δε θα σταματήσει ο κατήφορος, εμείς θα το σταματήσουμε. Η θέση μας είναι αυτή: Να μη δοθεί άλλος χρόνος. Ενωθείτε με βάση τα συμφέροντά σας. Και θα συναντηθούμε, είναι βέβαιο».

«Το έχουμε αποδείξει: δε μας βάζουν στο χέρι!»

Με έντονη την παρουσία της νεολαίας η χτεσινή συγκέντρωση στο Μαρτίνο

Με το σύνθημα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» υποδέχτηκαν, χτες το βράδυ, οι κάτοικοι του Μαρτίνου και των γύρω περιοχών, με την παρουσία της νεολαίας να είναι έντονη και κόκκινες σημαίες να κυματίζουν, την Αλέκα Παπαρήγα. Εκεί στην κεντρική πλατεία του Μαρτίνου πραγματοποιήθηκε το βράδυ η προγραμματισμένη συγκέντρωση.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας της ότι η επίσκεψή της στη ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα συμβολικό πέρασμα, αφού το ΚΚΕ είναι πάνω απ' όλα το κόμμα της εργατικής τάξης. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουν να διαλέγουν ανάμεσα στους δύο. Πρέπει να χάσουν στις επερχόμενες εκλογές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα έχουμε προσθέσει στους εαυτούς μας ακόμα έναν "χαλκά"», τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν και με την ψήφο τους ότι ο λαός όχι μόνο ξέρει τα προβλήματά του, αλλά ξέρει και να τ' αντιπαλεύει.

«Εχουμε τσαγανό, το έχουμε αποδείξει: δε μας βάζουν στο χέρι», είπε χαρακτηριστικά «αλλά θέλει πολλή δουλιά - πρόσθεσε σ' άλλο σημείο. Αλλος αέρας θα πνεύσει αν νιώσει η ΝΔ την επομένη των εκλογών την ανάσα της να μη βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να "τσουβαλιάζει" πια το λαό».

Χειροτερεύει η ζωή των εργαζομένων ανεξάρτητα από την πορεία της επιχείρησης

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε κατά την περιοδεία της στην επιχείρηση:

«Αυτό που εμείς θέλουμε να ξεχωρίσουμε είναι ότι ενώ από τη μια μεριά έχει ανεβεί η παραγωγικότητα της εργασίας, ενώ η κερδοφορία είναι υψηλή λόγω της υψηλής τιμής του νικελίου, ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν στους εργολάβους με μαύρες εργασιακές συνθήκες αυξάνεται και μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση ύστερα από τη συνταξιοδότηση. Νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα της οικονομίας, της οικονομικής πολιτικής. Είναι το πολιτικό πρόβλημα του τόπου. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να βλέπουν να χειροτερεύει η ζωή τους ανεξάρτητα από την πορεία της επιχείρησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ