Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΛΑΡΥΜΝΑ - ΜΑΡΤΙΝΟ
Χρειάζεται συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής του δικομματισμού

Με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που σήμερα προχωρούν σε νέα απεργία για το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών, συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ
Από την περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ
Να αμφισβητήσουν και να καταδικάσουν συνολικά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στις πολιτικές που με μοναδικό τους μέλημα την κερδοφορία του κεφαλαίου δρομολογούν και σιγοντάρουν το κλείσιμο εργοστασίων, νομοθετούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και θυσιάζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, κάλεσε τους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Στα πλαίσια της περιοδείας της στην περιοχή, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε επίσης σε σύσκεψη γυναικών στην παραλία της Λάρυμνας και το βράδυ σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στο Μαρτίνο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και με συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής, αφού ξεκαθάρισε ότι το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει κλειστό σήμερα Τρίτη που το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας έχει κηρύξει απεργία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι κλεισμένος σε μια επιχείρηση. «Αν δεν αμφισβητήσετε τη συνολική πολιτική θα σας κολλήσουν στον τοίχο», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στη ΛΑΡΚΟ, όπου συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της διεύθυνσης του εργοστασίου, αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι τόσο η ενδεχόμενη και κατά καιρούς έντονα «φημολογούμενη» πώληση της ΛΑΡΚΟ, όσο και το «δουλεμπόριο» των εργαζομένων στους εργολάβους που έχει γίνει καθεστώς στην επιχείρηση έχουν κοινό παρονομαστή τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και ότι οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων θα «ξεπαστρεύονται» όσο το εργατικό κίνημα οπισθοχωρεί και υιοθετεί τα λεγόμενα «ρεαλιστικά» αιτήματα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, όπως και άλλων επιχειρήσεων, αποτελούσε και αποτελεί εδώ και χρόνια κοινό στόχο τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.

Μακριά από τα κόμματα που μας βάζουν ταφόπλακα

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο εργοστάσιο
Συζητώντας με τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο εργοστάσιο
Τις αγωνίες τους για το μέλλον της επιχείρησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σαν «μόνιμοι» εργάτες, όσο και σαν εργαζόμενοι στις εργολαβίες, κατέθεσαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι με πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικούν πρόσληψη όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες με ίσα δικαιώματα, ενώ τόνισε, ότι καθημερινά δέχονται την αλληλεγγύη από πολλά άλλα σωματεία.

Παίρνοντας το λόγο, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι η επιχείρηση έπρεπε να ανήκει 100% στο Δημόσιο και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαπραγματεύονται την «τιμή πώλησής της». Θα μπορούσε να είναι στο Δημόσιο και στήριγμα της ανάπτυξης της βιομηχανίας. Μια τέτοια ΛΑΡΚΟ χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τόνισε. Ενώ απαντώντας σε συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ από το επιχειρησιακό σωματείο που ισχυρίστηκε ότι τους εργαζόμενους δεν πρέπει να τους χωρίζουν τα κόμματα, είπε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορούμε να είμαστε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι η ταφόπλακά μας; Το σωματείο δεν πρέπει να παίρνει μόνο αποφάσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους στις εργολαβίες που απεργούν. Τα παιδιά μας γνωρίζουν την πιο στυγνή εκμετάλλευση».

Η Αλέκα Παπαρήγα, κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει «να κατέβουν μαζικά αύριο και να απεργήσουν. Να μείνει κλειστό το εργοστάσιο αύριο!». Ενώ έκανε καθαρό ότι μόνο μια απεργία δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν δεν πολιτικοποιηθούν οι αγώνες των εργαζομένων και δε συνοδεύονται από συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων. «Αν νιώθουν ότι σας έχουν στο χέρι γιατί να κάνουν παραχωρήσεις;», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν εργοδοσία και δικομματισμό να τρέμουν τους ενωμένους με προοπτική αγώνες τους.

Οι κατακτήσεις χάνονται, τα κέρδη «καλά κρατούν»

Τα ζητήματα του ξεπουλήματος της επιχείρησης, των όλο και περισσότερων εργαζομένων που «δανείζεται» η επιχείρηση από τους εργολάβους, προκειμένου να μην κάνει προσλήψεις και της ασφάλειας των εργαζομένων κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με στελέχη από τη διοίκηση του εργοστασίου. Από τα στοιχεία του ίδιου του διευθυντικού προσωπικού που αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνάντηση έγινε ξεκάθαρο ότι η παραγωγή, η ζήτηση και η εξαγωγή νικελίου, συνεπώς και τα κέρδη της επιχείρησης, συνεχώς αυξάνονται, ενώ η σημερινή τιμή πώλησης του νικελίου είναι η υψηλότερη των τελευταίων 30 - 40 χρόνων. Και ενώ τα κέρδη της επιχείρησης καλά κρατούν, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν γίνει εδώ και 10 χρόνια. «Είτε ανεβαίνει η παραγωγή, είτε μειώνεται, είτε έχει κέρδη μια επιχείρηση είτε βάζει λουκέτο, οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που την πληρώνουν», σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα.

Επιπλέον, από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά ότι η καθετοποίηση της παραγωγής - πάγιο αίτημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του εργοστασίου - αποτελεί τη μόνη λύση για παραγωγή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του λαού και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού ακόμα και η σκουριά που τώρα πετιέται στον Ευβοϊκό κόλπο, θα μπορούσε να έχει άλλες εφαρμογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ